• Informacje na temat:

    tureckie ciasteczka z makiem

Przepisy na temat: tureckie ciasteczka z makiem
  • Smaczne, małe pączusie, który bardzo szybko znikają podane do kawki ;)

  • przepyszne ciasteczka i błyskawiczne do zrobienia. Ciasteczka te nie powinny być "blade"

  • Pyszne i ładne..

  • Propozycja na pachnące, smaczne oraz proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki tureckie. W czasach studenckich, królowały u nas na śniadanie, a piekła je moja koleżanka z Turcji :)

  • Polecam Wam bardzo pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:)

  • Trochę inne ciasteczka do kawki, mleczka lub jak kto woli....

  • Propozycja na smaczne, pełnoziarniste ciasteczka z makiem i nutą wanilii. Ciastka idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska wielkanocna, ale także jako smakowite powitanie wiosny :)

  • Witajcie! Zapraszam Was na kruchutkie makowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • Przepis wart wypróbowania: "Tureckie kofty"

  • Sprawdzony przepis na "Chlebki tureckie"

Artykuły na temat: tureckie ciasteczka z makiem
  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Prosty przepis na wyjątkowo smaczne ciasteczka, które możecie przygotować razem z dziećmi. Składniki: 130 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki miodu 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić na ok. 60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując mąką, na placek o...

  • Święta Bożego Narodzenia to czas gotowania i przygotowywania słodkich wypieków. Oprócz tradycyjnego makowca, keksu i sernika, warto pamiętać o drobnych słodkościach, które pokochają nasze dzieci i wnuki. Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników na najlepsze świąteczne ciasteczka. Fot. 123RF/Picsel Małe ciasteczka dostarczają nam wiele przyjemności. Są nie tylko pyszne, ale też uroczo wyglądają. Co bardzo ważne ich przygotowanie możemy zamienić w wielką świąteczną zabawę, angażującą całą...

  • Dieta bez wyrzeczeń? Oczywiście, że jest to możliwe! Czasami wystarczy tylko 15 minut i kilka składników, aby samodzielnie wyczarować słodkie ciasteczka, które na pewno nie odbiją się niekorzystnie na naszej sylwetce. Wystarczy skorzystać z podpowiedzi naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Aby zachować piękną i szczupłą sylwetkę wcale nie trzeba katować się restrykcyjnymi dietami. Racjonalne żywienie to prawdziwy klucz do sukcesu. Gdy masz ochotę na coś słodkiego, nie sięgaj po gotowe...

  • 1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę! Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Wigilijny wieczór to zdecydowanie wyjątkowy czas w całym roku. Wyjątkowe są także danie przyrządzane specjalnie z tej okazji. Chociaż w każdym domu Święta mają ten sam oryginalny aromat, każdy zakątek Polski słynie choćby z jednego regionalnego przysmaku. Fot. 123RF/Picsel Stół wigilijny niegdyś był uważany za odzwierciedlenie bogactwa gospodarstwa, wierzono, że powinno znaleźć się na nim wszystko, co pragniemy jadać przez cały rok. Choć większość potraw wigilijnych bazuje na tych samych...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...