• Informacje na temat:

    truskawki w zawijanym cieście

Przepisy na temat: truskawki w zawijanym cieście
  • Sposoby na naleśniki

    KALORIE (I CZAS) Do smażenia nie musisz już używać tłuszczu - wystarczy ten w cieście. Smaż naleśniki około minuty z każdej strony. Naleśniki z łososiem i szparagami Składniki: 8 naleśników(...) z cytryny oraz drobno pokrojoną miętę. Truskawki umyj i pokrój w plasterki. Lekko ostudzone naleśniki posmaruj waniliowym kremem, dodaj truskawki i zawiń w ruloniki lub składaj w trójkąty. Anna...

  • Kocham kruche ciasta, a ten przepis to wyraz mojej miłości.

  • 5 pomysłów na potrawy z orzeszkami ziemnymi

    ...20 minut. 50 g masła roztopić. 250 g masła pokroić w kostkę. W cieście porobić lekkie wgniecenia i wkładać w nie kostki masła. Wszystko polać roztopionym masłem, posypać orzeszkami i 174 g cukru. Piec...

  • truskawki w czekoladzie

  • Sezon na szparagi

    ...zdrewniałe końce. Pędy gotuj 7 min w posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Oczyść dymkę pokrój w talarki, obrane mango potnij w kosteczkę. Również w kostkę pokrój truskawki. Musztardę utrzyj z octem i z olejem. Dodaj dymkę, mango i truskawki. Przypraw solą i pieprzem. Parmezan utrzyj z jajkami i 4 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze osączone szparagi panieruj najpierw...

  • Pięknie wygląda, super smakuje.... same zalety ;)

  • Walentynkowe menu

    ...kakao, - cukier puder, truskawki i mięta do dekoracji Przygotowanie: Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Twarożek wyrobić z żółtkiem, bułką tartą, migdałami, cukrem i skórką z cytryny(...) ostygnięcia. 375 g miękkiego masła ubijać za pomocą robota kuchennego przez ok. 15 minut, po łyżeczce dodawać budyń. 2/3 kremu rozsmarować na cieście. Ciasto pokroić na ok. 24 kawałki. Pozostały...

  • Kluski ziemniaczane w nowym wymiarze.

  • Polecam deser, świeże truskawki w galaretkach.

  • Pyszne połączeniek truskawek i czekolady.Bardzo polecam szybką i pyszną przekąskę.

Artykuły na temat: truskawki w zawijanym cieście
  • Truskawkowe szaleństwo

    Truskawki są jednym z naszych ulubionych owoców sezonowych. Kochamy jeść je w każdej postaci i w każdej ilości. Ale truskawki oprócz walorów smakowych mają także inne zalety.

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • Truskawki powstały dzięki łakomstwu jednego z francuskich królów i ciekawości jego szpiegów. Niezależnie od ich intencji, powinniśmy jednak być im wdzięczni za te wspaniałe owoce. Fot. 123RF/Picsel Truskawka nie jest dziełem natury. Powstała z poziomki, która znana była od wieków nie tylko jako smaczny owoc, ale też jako skuteczne lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Najwcześniejsze wzmianki o poziomkach pojawiają się u Owidiusza i Wergiliusza, opisał je również Pliniusz w encyklopedii...

  • W sklepach pojawiły się już pierwsze truskawki, reklamowane jako krajowe. Ceny są wygórowane, bo za kilogram można zapłacić nawet 22 zł. Tylko czy aby na pewno nie mamy do czynienia z naciągaczami? Fot. 123RF/Picsel Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok i z utęsknieniem wypatrujemy na targach pierwszych, polskich truskawek, które uważane są za najlepsze i...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1...

  • Czy alkohol zapobiega starzeniu się? Tak, ale tylko wtedy, gdy spożywamy go razem z truskawkami. Historia truskawek zaczyna się od poziomek. Fot. 123RF/Picsel Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być świetnym lekiem na krwotoki z nosa - należało trzymać go w ręce lub włożyć do nosa. Sok...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób wykorzystać te pyszne owoce. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco szerzej zakrojone kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka sprawdzonych...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często...