• Informacje na temat:

    tradycyjny piernik świąteczny

Przepisy na temat: tradycyjny piernik świąteczny
  • Jeśli nie piernik to co?

    Jak urozmaicić świąteczny stół.

  • Pyszne ciacho na święta.

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym...

  • Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia

  • Boże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje. Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy...

  • Piernik o mocnym akcencie pomarańczy, naszpikowany orzechami włoskimi i rodzynkami

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego makowca własnego wypieku. Dzięki zastosowaniu gotowych składników, możemy przygotować go bardzo szybko.

  • piernik jest bardzo łatwy do zrobienia i bardzo smaczny

  • Ciasto na ten piernik powinno dojrzewać przez 6 tygodni. Ale jest doskonały nawet po dwóch, trzech dniach leżakowania.

  • w moim domu święta bez tego przysmaku nie mogą się odbyć. Przygotowuję go bezpośrednio przed Wigilią, bo nie potrzebuje on dojrzewania tak jak Staropolski, a smakiem mu nie ustępuje.

Artykuły na temat: tradycyjny piernik świąteczny
  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Sześć miejsc, w których poczujesz prawdziwie świąteczny klimat

    ...“Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta!" Nie trzeba wyruszać w podróż do Laponii, żeby poczuć prawdziwie świąteczny klimat. Zapach cynamonu, goździków i pomarańczy, kolędy i niespieszne, zimowe spacery - to nieodłączne atrybuty Bożego Narodzenia. Jakie miejsca warto odwiedzić, by poczuć trochę świątecznej magii?

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...się znacznie od wielkanocnego. Królował miodownik i pierniki. Te ostatnie masowo sprowadzano z Torunia. Wypiekano też słynne zawijane makowniki. W różnych dzielnicach Polski pojawiały się na(...), które niebawem zastąpiono suszonymi grzybami. Barszcz czerwony wyparł ze stołów polskich barszcz biały, który stał się skromnym, lecz nadal lubianym żurkiem. Tradycyjny barszcz wigilijny jest zupą postną...

  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • Korzenne ciastka w lukrowych czapeczkach

    Prostsza alternatywa dla tradycyjnego polskiego piernika wigilijnego – ciasteczka, które mają ten sam świąteczny aromat goździków, cynamonu, anyżu. I wyglądają jak oprószone śniegiem.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    Świąteczny przewodnik kulinarny.

  • Sernik to legendarne ciasto, które lubią niemal wszyscy. Jednak jego przygotowanie może przysporzyć nieco problemów. Co zrobić, aby zawsze był równy i puszysty? Nasi użytkownicy znają odpowiedzi na te pytania. Fot. 123RF/Picsel Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Niestety, ten smaczny wypiek może przysporzyć...