• Informacje na temat:

    tradycyjny kebab

Przepisy na temat: tradycyjny kebab
  • 5 szybkich, nietuzinkowych przekąsek z hummusem

    ...w krajach arabskich dań typu fast food. Bezmięsna alternatywa dla typowych klopsów i kebabu może być również doskonałą przekąską imprezową, której nieodzownym elementem jest pasta z ciecierzycy...

  • Znakomite

  • Kuchnia miętą pachnąca

    Bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Grzeszy ten, kto smakując kuchnię arabską zatrzymał się tylko na kebabie... W Libanie jedzenie nie jest ani drogie ani wyszukane, a mimo to kuchnia libańska(...), mango, granatów, melonów i trzciny cukrowej. Innymi tradycyjnymi napojami są ajran (jogurt wymieszany z wodą) - bardzo orzeźwiający i zdrowy oraz dżellab - napój z rodzynek podawany z orzeszkami...

  • Pychotka dla milosnikow kebabu :)

  • Zdrowsza wersja popularnego dania kupowanego w budkach w mieście.

  • Szybka, łatwa i przepyszna sałatka

  • szybki,smaczny,doskonały na szybkie danie. przepis nie jest moj,ale przepyszny! POLECAM!

  • Moja improwizacja :) Danie jest bardzo syte więc nadaje się na danie główne

  • pyszny domowy kebab

  • Mój mąż jestem fanem kebaba. Mógłby go jeść na okrągło. Poniżej przepis na takiego domowego. Koszt jest o wiele niższy od tego kupnego a smakuje równie dobrze.

Artykuły na temat: tradycyjny kebab
  • Zdrowe frytki - nie tylko z ziemniaków

    Moda na zdrowe wersje fast-foodowych dań weszła do naszych kuchni na dobre. Jemy zdrowe wersje burgerów, hot dogów czy kebaba, więc przyszła pora na fit frytki - niekoniecznie z ziemniaków!

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Cieciorka dobra na wszystko

    ...możemy dostać ją pod postacią falafela - wegetariańskiej konkurencji kebaba. Na deser podajemy cieciorkę z postaci hinduskiego deseru besan ladoo robionego z mąki z cieciorki. I w ten sposób mamy całe...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Izrael intensywnie pachnący

    ...dodać do niej świeżego czosnku. Daniem wartym spróbowania jest także kebab jagnięcy, przygotowywany na cynamonowej korze. To bardzo aromatyczne mięso z dodatkiem warzyw będzie dobrym pomysłem na...

  • Hiszpania kulinarnie kojarzy się przede wszystkim z paellą i oliwkami, choć nie tylko. Na talerzach Hiszpanów pojawiają się też inne, mniej oczywiste dania. My nie umiemy żyć bez pierogów, a bez czego Hiszpanie i Katalończycy? Jaką historię ma kuchnia hiszpańska i czego warto spróbować, wyjeżdżając na Półwysep Iberyjski? Fot. Adobe Stock Od zawsze kuchnia danego regionu wiąże się z jego położeniem geograficznym, historią oraz, chcąc nie chcąc, sytuacją polityczną. Na kuchnię hiszpańską...

  • Apetyt na region

    ...zawalczyć. Województwo Podkarpackie, które może poszczycić się najbardziej różnorodną kuchnią regionalną i największą liczbą certyfikowanych produktów tradycyjnych, zapytało Polaków o ich "apetyt na region(...) trendów i kierunków, w których zmierza turystyka kulinarna w Polsce, zbadanie zainteresowania Polaków produktami tradycyjnymi i wpływ oferty kulinarnej i kulinarnych produktów turystycznych na turystyczne...

  • Fast food nie musi nam się od razu kojarzyć z czymś złym. Domowej roboty burger, czy kebab zaspokoją największy głód i są znacznie lepszą oraz zdrowszą alternatywą do tych podawanych z budki. Fot.123RF/Picsel Początki fast foodów Kiedy myślisz o fast foodzie, pierwszym krajem, który przyjdzie Ci na myśl, będzie prawdopodobnie USA. To właśnie przez kulturę amerykańską został on rozpowszechniony. Ale fast food nie jest nowym wynalazkiem. Już w starożytności można było kupić szybko przyrządzane...

  • Anna Guzik: Mierzę siły na zamiary

    ...- "Grzeszki na widelcu". Co je różni? - Choćby to, że wcześniej nie mogłam kosztować tradycyjnych polskich potraw, a teraz mogę. (śmiech) Punktem wyjścia do "Grzeszków" jest świadomość, że Polacy lubią(...). Nie rozumiem, jak można jeść na śniadanie kanapki, na obiad pizzę i na kolację kebab. Prędzej czy później to się odbije - jeśli nie na wadze, bo niektórzy mają świetną przemianę materii, to na...

  • Każdy wie, jak wygląda kebab. Każdy wie, jak kebab smakuje. Większość z nas ma swoje ulubione warianty serwowania tego bliskowschodniego przysmaku – w tortilli, w bułce typu pita, w pudełeczku lub na talerzu. Fot. Shutterstock Są tacy, dla których kebab musi być piekielnie ostry, i tacy, którzy wolą, gdy soczyste mięsne kawałeczki spowija wyrazista czosnkowa nuta. Kebab zakorzenił się w polskiej kulturze kulinarnej tak mocno, że już właściwie nikt - ani weekendowi imprezowicze, ani...