• Informacje na temat:

    tradycyjny gulasz z wieprzowiny

Przepisy na temat: tradycyjny gulasz z wieprzowiny
  • Kociołek z kapustą

    Składniki: 500 g wieprzowiny na gulasz 2 cebule 1 łyżka oleju Sól, pieprz Słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Puszka pomidorów 0,3 l bulionu Po jednej żółtej i czerwonej papryce Por 400 g ziemniaków Słoik kiszonej kapusty (850 ml) Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojone w kostkę mięso, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą...

  • Przepis ten wyniosłam z domu rodzinnego. Podawany najczęściej z ziemniakami bądź kaszą. Idąc z biegiem czasu podaję go np. Z Rejbakiem i surówka z kiszonej kapusty

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    .... Podawaj od razu, z resztą śmietany, posypaną zielonymi gałązkami, pozostałymi z kopru włoskiego oraz odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Placuszki z gulaszem 40 g masła 3 papryki, pokrojone cebula, pokrojona łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę 3 szklanki bulionu wołowego Placki ziemniaczano...

  • Gulasz wieprzowy podany z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i papryczką czereśniową. Polecam.

  • Kuchnia chorwacka

    ...i wieprzowiny. Można również spróbować tam ostrego gulaszu, dania regos ( kilka gatunków mięsa z makaronem ) czy fiš- papryka ( z różnymi gatunkami ryb ). Typową dla tych terenów potrawą jest wędzona(...) z ryb, homarów, krewetek małży ( najlepiej z Lipskiego kanału ), np. zupy rybne, gulasz rybny, ryż z owocami morza ( rižot ). Popularna jest również maništra, powstała na wzór włoskiego minestrone...

  • Tradycyjna pyszna polska zupa, czyli krupnik. Klasyka naszej kuchni.Jest bardzo pozywny i smaczny. Jeśli chodzi o rodzaj kaszy, to do krupniku używam kaszy pęczak lub jęczmiennej. Sekretem dobrego krupniku jest odpowiednio przygotowana baza czyli dobry wywar mięsny. Krupnik radzę przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.Smakuje wyśmienicie !

  • Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)

  • Smaczny pomysł na "Tradycyjny gulasz wołowy w chlebie"

  • Przepis wart wypróbowania: "Pasztet tradycyjny"

  • Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad.

Artykuły na temat: tradycyjny gulasz z wieprzowiny
  • Zapraszam na sobotni obiad - danie - gulasz po wegiersku, placki ziemniaczane

    ..., jest znakomity, dziekuje ci dziennikowiczko i polecam dalej. Skorzystalam tez z sugesti laczenia 2 gatunkow mies wieprzowego i wolowego. Tradycyjny gulasz wegierski jest tylko na wolowym miesie ale dodatek wieprzowiny - lopatki czyni go bardziej miekkim i lagodniejszym w smaku! na 6 porcji 500 g wolowiny - prega 500 g lopatki wieprzowej 300 g cebuli 1 lyzeczka papryki, badz...

  • Polacy chętnie sięgają po mięso wieprzowe, ponieważ jest podstawą wielu lubianych dań, m.in. gulaszu czy rolad. Wiele osób nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez chrupiącego kotleta schabowego, a grilla bez żeberek czy kaszanki. Fot. 123RF/Picsel Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witaminy i...

  • Miel i smaż

    ...smażyć z mielonej wieprzowiny kotlety, piec klopsy i zwijać gołąbki. Szwedzi nie wyobrażają sobie życia bez tradycyjnych klopsików. Można by tak wymieniać jeszcze długo. Ale najważniejsze, skąd wziąć(...)Pojawia się w różnych formach w większości kuchni świata. W Meksyku z mięsa mielonego przygotowuje się głównie chilli con carne, czyli... gulasz z dużą ilością papryki i czerwonej fasoli. Serwowane...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    ...karczocha właściwego z tym "jerozolimskim". Szwajcarskie placki ziemniaczane - rösti - są delikatniejsze od tradycyjnych polskich, mają lekko chrupką powierzchnię i miękkie, niemal puszyste wnętrze. Są też od(...) podsmażonymi kawałkami boczku i w połączeniu z sałatami czy surówką z zimowych warzyw uzyskać niezbyt ciężką potrawę główną, niewymagającą dodatkowo podania pieczeni, bigosu czy gulaszu. O kozim serze...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, jesienny wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich jesienno-zimowych propozycji...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, zimowy wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Fot. 123RF/Picsel Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich zimowych...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...