• Informacje na temat:

    tradycyjne surowki do obiadu

Przepisy na temat: tradycyjne surowki do obiadu
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...tradycyjne polskie dania. Metodą prób i błędów tworzyła kolejne dania. - Były mniej lub bardziej jadalne - wspomina. - Na szczęście mąż, wygłodniały po kilkunastu godzinach pracy, i tak wszystko(...), więc na stole królują gulasze, szaszłyki, pieczenie... Ale staramy się też, żeby było zdrowo, więc do obiadu nigdy nie może zabraknąć surówki ze świeżych warzyw. - Pomysły czerpię z programów...

  • Bardzo smaczna surówka do dań głównych. Polecam.

  • szybka i prosta

  • pieczone papryki u nas sa swietnym dodatkiem do obiadu- oboje uwielbiamy je z mezem. przepis jest prosty, a danie pyszne i aromatyczne :) zawsze to jakas odmiana od tradycyjnej surowki obiadowej :)

  • Surówka ze świeżych warzyw to bardzo smaczny i łatwy do przygotowania dodatek do dania z mięsem lub rybą.

  • Kiszonka wielowarzywna ubijana w słoju lub kamiennym garnku. Technika wykonania - jak przy kiszeniu kapusty, tylko kiszonka ładniejsza, bardziej dekoracyjna, bo kolorowa.

  • Kto z nas nie zna mięciutkich, soczystych, pachnących i obłędnie pysznych kotletów z mielonego mięsa, które często lądują na stołach jako niedzielny obiad? Mało jest osób, które ich nie lubią. Każdy ma swój przepis na to, by były idealne. Każdy ma swoje ulubione dodatki, bez których mielone nie są mielonymi. Ja dziś prezentuję mielone, które u mnie w domu funkcjonują od lat i niemal od razu znikają ze stołu :)

  • Surówka to podstawa obiadu. Zrobiona z kapusty włoskiej jest prosta, smaczna i zdrowa. Wyśmienita do drugiego dania, jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Pamiętajmy o tym, że jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniejsze dla zdrowia składniki.

  • Surówka po zrobieniu może stać nawet kilka dni, a z dnia na dzień będzie coraz smaczniejsza.

Artykuły na temat: tradycyjne surowki do obiadu
  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...wielkanocnej księgi kucharskiej. Tradycyjne śniadanie wielkanocne – pasztet mięsny czy wegetariański? Wielkanoc to święto, które w wielu domach nie mogłoby się obejść bez uroczystego śniadania. Dzień...

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Zdrowe i oryginalne dodatki do obiadów

    Zimą zamiast zielonych sałat znacznie zdrowiej jest jadać tradycyjne surówki np. tę z białej kapusty. Aby zaskoczyć domowników nowym smakiem, możesz trochę przełamać tradycję: dodaj do kapusty uprzednio namoczone suszone śliwki i gruszkę pociętą w słupki. Nie wszyscy wiedzą, że dynię można również jeść na surowo. Odkrój skórkę, usuń pestki i zetrzyj miąższ na tarce o grubych oczkach. Zasyp solą...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Pyszny obiad dla Dziadków. Świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka z marką WINIARY!

    ...obchodzić w Polsce Dzień Babci i Dzień Dziadka. Co roku odwiedzamy dziadków, składamy im życzenia i siadamy przy dużym drewnianym stole w kuchni wypełnionej zapachem tradycyjnej zupy. Pyszne dania(...) naszych dziadków, podpowiada marka WINIARY. Babcie i dziadkowie z pewnością nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy. Z pomocą naszych pociech ugotujmy więc tego dnia naszym wyjątkowym gościom pyszną ogórkową...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    ...konsystencją będzie przypominało twarożek. Reszta procedury jest już dobrze znana fanom serników, więc należy tylko dodać, że taki jogurtowy sernik jest równie pyszny, ale znacznie lżejszy od tradycyjnej...

  • Z badań wynika, że lunch statystycznego Polaka to kanapka jedzona przy komputerze. Obiad to ważny posiłek, który ma duży wpływ na naszą efektywność w pracy. Samodzielne przygotowanie lunchu do pracy wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i czasochłonne. Co jadamy w pracy? Analitycy firmy Pipdrive zbadali efektywność pracowników handlowych w europejskich krajach. Zwrócili uwagę, że Polacy w porównaniu do Francji i innych krajów Europy Zachodniej ciężko pracują, często kosztem przerwy...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...