• Informacje na temat:

    tradycyjne placki ziemniaczane

Przepisy na temat: tradycyjne placki ziemniaczane
  • Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

    Czym byłaby polska kuchnia bez dań stworzonych na bazie ziemniaka? Na podium najchętniej przygotowywanych przysmaków znajdują się oczywiście placki, które dzięki swojej popularności dorobiły się nawet własnego święta. Przypadający 13 listopada Dzień Placków Ziemniaczanych warto uczcić w prawdziwie smakowitym i chrupiącym stylu.

  • Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą. Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury?

  • Przepis na idealne placki ziemniaczane

    Idealne placuszki ziemniaczane są złociste, chrupiące zewnątrz, delikatne w środku, nienasiąknięte tłuszczem. W zależności od regionu i upodobań podaje się je np. z cukrem, kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem grzybowym.

  • Prosty przepis na tradycyjne placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Ja ścieram ziemniaki na grubej tarce, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące. Można też przygotować je na tarce z małymi oczkami. Jeśli chcemy zrobić placki na słodko to nie dodajemy cebuli, czosnku, pieprzu, a soli dodajemy tylko szczyptę.

  • Placki spod samiuśkich Tater

    .... Moskole jada się ze skwarkami, bryndzą, masłem, sosem czosnkowym lub grzybowym. Same placki są chude, więc warto posmarować je czymś tłuściejszym. (PAP Life)

  • jak kto woli łatwe,smaczne,tradycyjne...

  • Bezglutenowe hot cross buns

    Tradycyjne bułeczki pieczone przez Brytyjczyków w okresie Wielkanocy. Będąc w Londynie, miałam okazję spałaszować bezglutenową hot cross bun, która choć o nie najlepszym składzie, smakowała wyśmienicie. Tak oto zrodził się pomysł przygotowania wersji domowej - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

  • Wypróbowany przepis na "Tradycyjne placki z grzybami"

  • Bliny litewskie

    .... Na rozgrzany na patelni olej nakładać cienkie placki z masy ziemniaczanej, na nie farsz i kolejną warstwę masy ziemniaczanej (warstwy powinny być cienkie). Smażyć 4-5 minut z każdej strony. Podawać...

  • Tradycyjny przepis Mojej Teściowej:)

Artykuły na temat: tradycyjne placki ziemniaczane
  • Placki ziemniaczane z cebulą

    To proste, tradycyjne danie, może nas uratować, kiedy nie zdążyliśmy zrobić zakupów i mamy mało czasu, by ugotować obiad.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki ziemniaczane, jakich nie znacie

    ...ziemniaczanego warto dodać mąkę zmieszaną z płatkami owsianymi (placki będą kruchutkie) i koniecznie jakieś suszone zioła, np. tymianek lub bardzo lubiany przez moją rodzinę majeranek. Jeśli nie smażymy(...)Nie wszystkie gatunki ziemniaków nadają się na placki. Które zatem? Powinny to być odmiany mączyste, np. beryl, irga, aster, mila, salto. Mają one dużo skrobi i są suche po ugotowaniu. Starte...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Tradycyjna Wielkanoc

    ..., 5 łyżek mąki ziemniaczanej, cukier wanilinowy, 15 dag rodzynek Przygotowanie: Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw. Jajko utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, pokrojonym...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Zapraszam na sobotni obiad - danie - gulasz po wegiersku, placki ziemniaczane

    Od razu zaznaczam, ze przepis nie jest moj. Dostalam go od osoby, ktora bardzo cenie tutaj na dziennikach... a w ogole jak sie dowiedzialam przepis jest...

  • Hiszpania kulinarnie kojarzy się przede wszystkim z paellą i oliwkami, choć nie tylko. Na talerzach Hiszpanów pojawiają się też inne, mniej oczywiste dania. My nie umiemy żyć bez pierogów, a bez czego Hiszpanie i Katalończycy? Jaką historię ma kuchnia hiszpańska i czego warto spróbować, wyjeżdżając na Półwysep Iberyjski? Fot. Adobe Stock Od zawsze kuchnia danego regionu wiąże się z jego położeniem geograficznym, historią oraz, chcąc nie chcąc, sytuacją polityczną. Na kuchnię hiszpańską...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Obejrzyj film, odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj jeden z trzech Multicookerów firmy Philips! Multicooker to wspaniałe, wielofunkcyjne urządzenie, które z powodzeniem zastępuje garnek, piekarnik, parowar i patelnię. Dzięki niemu będziesz w stanie przygotować smaczne i zdrowe dania główne oraz desery bez najmniejszego wysiłku. O zaletach Multicookera dowiesz się więcej czytając nasz Temat specjalny. Obejrzyj poniższy film, a następnie za pomocą formularza konkursowego odpowiedz na...