• Informacje na temat:

    tradycyjne placki wielkanocne.

Przepisy na temat: tradycyjne placki wielkanocne.
  • O palmach, czarownicach i pisankach

    ...i Górali Sądeckich, robiono tradycyjne tzw. kraszanki, czyli jajka malowane tylko na jeden kolor. Do barwienia używano naturalnych barwników. By uzyskać kolor żółty - stosowano łupiny cebuli, korę dzikiej...

  • Prosty przepis na tradycyjne placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Ja ścieram ziemniaki na grubej tarce, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące. Można też przygotować je na tarce z małymi oczkami. Jeśli chcemy zrobić placki na słodko to nie dodajemy cebuli, czosnku, pieprzu, a soli dodajemy tylko szczyptę.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...tradycyjne polskie dania. Metodą prób i błędów tworzyła kolejne dania. - Były mniej lub bardziej jadalne - wspomina. - Na szczęście mąż, wygłodniały po kilkunastu godzinach pracy, i tak wszystko...

  • Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą. Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury?

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., tradycyjne węgierskie danie z wołowiny z kapustą, zazwyczaj podawane z galuskămi- kluskami zamiast chleba. Bawiąc w okolicach Klużu warto spróbować potrawy o nazwie varză călită - szatkowanej kapusty...

  • A! Takie inne placki...teraz po wielkanocnemu, bo??? Looknijcie ;)

  • Przepis na ciasto tanie, smaczne, w naszej rodzinie pieczone od ok. 30 lat. Tradycja zobowiązuje.

  • Wypróbowany przepis na "Tradycyjne placki z grzybami"

  • Smaczny pomysł na "Wielkanocne muffinki"

  • Co łączy świątecznego zajączka oraz wigilijną kutię? Dokładnie, zgadliście. Tyle jeśli chodzi o zagadki. Przejdźmy zatem do meritum dzisiejszego odcinka czyli do przepisu jak zwykle łączącego różne style i smaki. Dzisiaj wyszliśmy naprzeciw potrzebom Polonii zamieszkującej Stany Zjednoczone, która odwiedzając polskie rodziny błądzi rękoma po stole w poszukiwaniu pożywienia, które nie zszokuje jej wrażliwego, nieprzyzwyczajonego do tradycyjnych polskich kulinariów żołądka. Tak jak zakłady...

Artykuły na temat: tradycyjne placki wielkanocne.
  • Tradycyjna Wielkanoc

    ...w kąpieli wodnej, przełóż do szprycki i ozdabiaj nią brzegi mazurka. Udekoruj świątecznymi ozdobami cukierniczymi. Inne sprawdzone przepisy na wielkanocne dania znajdziesz tu.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Mazurka czas zacząć

    Tradycyjne i nieco bardziej ekstrawaganckie mazurki wielkanocne możemy upiec nieco wcześniej. A świąteczne oczekiwanie niech osłodzą ptysiowe zajączki ze śmietaną.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Podróże bakaliowym szlakiem

    ...statek Aleksandra Selkira, pierwowzoru bohatera powieści Daniela Defoe - Robinsona Crusoe, a najbardziej tajemniczymi wyspami są Wyspy Wielkanocne odkryte w 1772 roku, właśnie w Niedzielę Wielkanocną...

  • Wielkanoc, inaczej zwana Paschą, jest najstarszym, największym i najuroczyściej obchodzonym świętem wszystkich chrześcijan, obchodzonym na pamiątkę Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Dla większości z nich jest to również czas, kiedy po czterdziestu dniach postu można się najeść do syta. Fot. 123RF/Picsel Bez chrzanu nie ma śniadania Tuż po Rezurekcji, czyli porannej mszy odprawianej w Wielką Niedzielę, wszyscy spieszą do domów, by zasiąść do świątecznego, suto zastawionego stołu. W...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...wielkanocne u koleżanki. I oprócz rożnych dań z jajkami zrobiła też gefillte fisch - typowo żydowską rybę faszerowaną. Na Wielkanoc? - No tak, powiedziała, że zawsze robią ją na Wielkanoc, chociaż(...) w jej kuchni kilka potraw, za którymi przepadam - kurczak z czosnkiem, naleśniki, placki ziemniaczane, leniwe pierogi i leniwe pierogi z kapustą. No właśnie, pisała pani książkę kucharską przede...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...