• Informacje na temat:

    tradycyjne bułki zwykłe

Przepisy na temat: tradycyjne bułki zwykłe
  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    Sięgasz po nie rzadko – zwykle, gdy rano masz ochotę na tradycyjną owsiankę. A przecież zdrowe płatki możesz wykorzystać do przygotowania innych dań.

  • Gorące bułeczki prosto z pieca. Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych, smacznych bułek. Polecam :)

  • Groszek - 10 łatwych przepisów

    ...doprawić na ostro i podać np. z pieczywem, z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika. 2. W wielu sałatkach. Groszek doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnej sałatce jarzynowej, jak też(...) lub innymi przyprawami (np. posiekanym czosnkiem, świeżym tymiankiem, bazylią itp.) - może być wspaniałą pastą na zwykłe kanapki. Sprawdzi się także jako smarowidło do tostów (np. z bagietki...

  • Bułki pszenne upieczone z mąki chlebowej Typ-750. Podany przepis jest na 6 dużych bułek o wadze 226 g każda.

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    ...i Górali Sądeckich, robiono tradycyjne tzw. kraszanki, czyli jajka malowane tylko na jeden kolor. Do barwienia używano naturalnych barwników. By uzyskać kolor żółty - stosowano łupiny cebuli, korę dzikiej...

  • Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych smacznych bułek. Polecam :)

  • Rozgrzej się jesienną przekąską!

    ...np. Tovago Składniki: 4 kromki żytnich chlebków 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego pół czerwonej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ziemniak 2 łyżki posiekanej natki...

  • Chrupiące, świeże bułeczki prosto z pieca, idealne na poranne śniadanie.

  • Gęsi smalec warto mieć i w kuchni, i w apteczce

    Nasze babcie stosowały go na wiele dolegliwości. Potem został niemal zapomniany. Warto do niego wrócić.

  • Upiekłam dzisiaj bułki zwykłe duże, tym razem pszenno żytnie, polecam, są również smaczne :)

Artykuły na temat: tradycyjne bułki zwykłe
  • Tradycyjne brytyjskie słodkie bułeczki

    Idealne na śniadanie.

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    Rodzina ma ochotę na parówki, ale te zwykłe – z wody – już jej się znudziły? Nie szkodzi! Pomysłów na pyszne dania mamy wiele!

  • Obejrzyj film, odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj jeden z trzech Multicookerów firmy Philips! Multicooker to wspaniałe, wielofunkcyjne urządzenie, które z powodzeniem zastępuje garnek, piekarnik, parowar i patelnię. Dzięki niemu będziesz w stanie przygotować smaczne i zdrowe dania główne oraz desery bez najmniejszego wysiłku. O zaletach Multicookera dowiesz się więcej czytając nasz Temat specjalny. Obejrzyj poniższy film, a następnie za pomocą formularza konkursowego odpowiedz na...

  • Jamiego Olivera rewolucja na szkolnych stołówkach

    Jamie oddziela piersi, udka i skrzydełka, a resztę kurczaka - korpus z kośćmi, skórą i chrząstkami miksuje na gładką masę. Dzieci krzywią się z obrzydzeniem. Jamie dodaje mąkę i masę chemicznych ulepszaczy, panieruje nuggetsy w bułce tartej i wrzuca na patelnię. Zapytane o zdrowsze mięso, dzieci wskazują piersi i udka. Ale zapytane o to, co chciałyby zjeść, wszystkie wybierają nuggetsy.

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    Zbliżają się święta. Nadchodzi więc okres zakupów i przygotowań tradycyjnych potraw. Polskie dania świąteczne nie należą jednak do lekkich i niskokalorycznych – wręcz przeciwnie. Jak więc w tym czasie utrzymać dietę i nie przytyć? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów.

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    ...wzrost cholesterolu we krwi i przyrost tkanki tłuszczowej. Sukraloza, czyli pochodna sacharozy uważana jest za jeden z najgroźniejszych słodzików na rynku (o wiele słodsza od zwykłego cukru...

  • Anyż gwiaździsty jest stosowany od stuleci, nie tylko ze względu na swoje lecznicze właściwości. To również doskonały dodatek do dań. Wiedzą o tym zarówno Chińczycy, którzy tej przyprawy używają na potęgę, jak i Europejczycy, stosując go w dżemach, pieczywie, ciastach i likierach. Fot. 123RF/Picsel Mieszkańcy Azji od setek lat wykorzystują tzw. "ośmiokątny koper" nie tylko w kuchni, ale również w celach leczniczych. Za sprawą kupców, przyprawa ta w XVII wieku dotarła do Europy i bardzo szybko...

Wideo na temat: tradycyjne bułki zwykłe
  • Przepis na tradycyjną chałkę

    Chałka, znana też jako plecionka, kukiełka czy strucla, zwykle pojawia się na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, zwykle są bułką w charakterystycznej postaci - zaplecionego warkocza z ciasta. To delikatne, słodkie, puszyste ciasto drożdżowe, które znane jest u nas od setek lat: świetnie sprawdza się jako przekąska z gorącymi napojami! W kilka minut można zrobić ją samodzielnie w domu - wtedy będziecie mieli pewność, że jest świeża, a nie przyrządzona z mrożonego ciasta, które czasem...