• Informacje na temat:

    tost francuski z chałki

Przepisy na temat: tost francuski z chałki
  • Tosty francuskie z lodami

    Sposób przygotowania Chałkę kroimy na kromki. Jajka mieszamy razem z cukrem, cynamonem i mlekiem. Dokładnie namaczamy w mieszance chałkę i smażymy na maśle. Brzoskwinię obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na cząstki. Podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Tosty układamy na talerzu i polewamy powstałym sosem z brzoskwiniami. Na wierzchu kładziemy gałkę lodów i polewamy wszystko octem...

  • Jest sobota, więc mamy trochę więcej czasu niż zwykle na dobre śniadanko. Dobre i pożywne. Trochę tych kalorii to to ma. Ale smaczek - bezcenny! ;-) Został jeszcze kawałek sera koziego z truflami przywieziony z Chorwacji, więc będzie wersja "de lux".

  • Francuskie tosty z miodem i leśnymi owocami

    Francuskie tosty na wiele sposobów. Smacznego!

  • Tosty francuskie z chałką

  • Pięć pomysłów na błyskawiczne śniadania na ciepło

    ...doprawiać pod koniec smażenia. Tosty francuskie To świetny sposób, by wykorzystać "wczorajsze" pieczywo, a przy okazji zjeść smaczne i szybkie śniadanie. Najlepiej sprawdzi się biały lub tostowy...

  • Słodka przekąska z dżemem i odrobiną rumu;)

  • Pyszne tosty francuskie idealne na leniwe i słodkie śniadania!

  • szybkie do zrobienia, stworzone dla miłośników serów

  • Pizza w szybkiej wersji:) Smaczna tania i prosta:)

  • Z kakao smakuje wybornie.

Artykuły na temat: tost francuski z chałki
  • Pomysł na czerstwe pieczywo

    Francuskie tosty Kromki bagietki albo ciabatty zanurz w jajkach roztrzepanych z odrobiną mleka. Trzymaj tak przez chwilę, potem przełóż na patelnię z mocno rozgrzanym klarowanym masłem. Usmaż na rumiano z obu stron. Podawaj na słodko z konfiturą albo na pikantnie – z wędliną. Owocowy pudding Kromki chałki (ew. innej słodkiej bułki) ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp owocami, np. malinami...

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

    Francuskie tosty Kromki bagietki albo ciabatty zanurz w jajkach roztrzepanych z odrobiną mleka. Trzymaj tak przez chwilę, potem przełóż na patelnię z mocno rozgrzanym klarowanym masłem. Usmaż na rumiano z obu stron. Podawaj na słodko albo na pikantnie. Owocowy pudding Kromki chałki (ew. innej słodkiej bułki) ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp owocami np. malinami. Roztrzep 5 jajek...

  • Przepis techniczny Michała Brysia z piątego odcinka programu "Bake off - Ale Ciacho!" Nagrzać piekarnik do 190C. Oba rodzaje ciast robić równolegle. Ciasto czekoladowe   280g mąki typ 500 30g  kakao 3 g drożdży GOLD Ok 120 g wody 60g żółtek 30g oleju z pestek winogron 30g cukru 5g drobnej soli morskiej Zrehydrować drożdże w 50g wody.   Przesiać mąkę z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli. Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Czy uczestnicy programu poradzą sobie z przygotowaniem tradycyjnego hiszpańskiego smakołyku? W poprzednim odcinku, w zadaniu autorskim, uczestnicy musieli przygotować własną wersję gruzińskiego placka - chaczapuri. Choć ciasto do tego wypieku robi się bardzo łatwo - wystarczy połączyć przesianą mąkę, jogurt, sodę oraz ser - to większość z gotujących miała nie lada trudności. Przygotowanie farszu do placków okazało się również bardzo trudne, pomysł tylko trzech osób znalazł uznanie wśród...

Wideo na temat: tost francuski z chałki
  • Burger i tosty francuskie, czyli kuchnia resztkowo-odpadkowa Mai Sobczak

    W Polsce marnuje się mnóstwo jedzenia. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Maja Sobczak pokazała, jak z resztek jedzenia, jakie mamy w domu, można przygotować naprawdę smaczne potrawy. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: burger ze śliwkowym BBQ, ramen kompostowy z makaronem marchewkowym i tosty francuskie z czerstwej chałki z owocami.

  • Przepis na tosty francuskie

    Smaczne i szybkie w przygotowaniu tosty francuskie zaspokoją głód nawet najbardziej wybrednego smakosza. Jeśli nie masz ochoty zjeść czerstwej chałki, na pewno skusisz się na tosty, których przygotowanie zajmie ci mniej niż 5 minut.