• Informacje na temat:

    tost francuski z chałką z piekarnika

Przepisy na temat: tost francuski z chałką z piekarnika
  • Tosty francuskie z chałką

  • Jest sobota, więc mamy trochę więcej czasu niż zwykle na dobre śniadanko. Dobre i pożywne. Trochę tych kalorii to to ma. Ale smaczek - bezcenny! ;-) Został jeszcze kawałek sera koziego z truflami przywieziony z Chorwacji, więc będzie wersja "de lux".

  • Pizza w szybkiej wersji:) Smaczna tania i prosta:)

  • Pyszne chrupiące śniadanie na początek dnia ;-D

  • szybkie do zrobienia, stworzone dla miłośników serów

  • Pyszne tosty francuskie idealne na leniwe i słodkie śniadania!

  • Obiad typu "coś z niczego "

  • Zdrowa i smaczna.

  • Chałki ubóstwiam! Uważam, że są to królowe drożdżowych wypieków. Ten przepis szczególnie sobie upodobałam. Wychodzą spod niego dwie piękne, puszyste i pyszne chałki.

  • Mój niezapomniany smak z dzieciństwa.

Artykuły na temat: tost francuski z chałką z piekarnika
  • Pomysł na czerstwe pieczywo

    Francuskie tosty Kromki bagietki albo ciabatty zanurz w jajkach roztrzepanych z odrobiną mleka. Trzymaj tak przez chwilę, potem przełóż na patelnię z mocno rozgrzanym klarowanym masłem. Usmaż na(...) czosnkiem. Rozłóż na blasze. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i upiecz na rumiano. Grzanki przesyp do miseczki. Dodaj pokrojone w grubą kostkę ogórki, pomidory. Wrzuć czarne oraz zielone oliwki...

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

    Francuskie tosty Kromki bagietki albo ciabatty zanurz w jajkach roztrzepanych z odrobiną mleka. Trzymaj tak przez chwilę, potem przełóż na patelnię z mocno rozgrzanym klarowanym masłem. Usmaż na(...) wymieszaną z roztartym czosnkiem. Rozłóż na blasze. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i upiecz na rumiano. Grzanki przesyp do miseczki. Dodaj pokrojone w grubą kostkę ogórki, pomidory. Wrzuć...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Przepis techniczny Michała Brysia z piątego odcinka programu "Bake off - Ale Ciacho!" Nagrzać piekarnik do 190C. Oba rodzaje ciast robić równolegle. Ciasto czekoladowe   280g mąki typ 500 30g  kakao 3 g drożdży GOLD Ok 120 g wody 60g żółtek 30g oleju z pestek winogron 30g cukru 5g drobnej soli morskiej Zrehydrować drożdże w 50g wody.   Przesiać mąkę z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli. Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Już po raz szósty w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) odbył się Aperitif po francusku. Licznie przybyli goście mieli szansę skosztowania typowych potraw francuskich, mogli także posmakować wspaniałych serów oraz win, czyli wszystkiego tego z czego słynie Francja. Wszyscy uczestnicy imprezy mieli również niepowtarzalną okazję obejrzeć pokazy kulinarne jednych z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce: Karola Okrasy oraz Pascala Brodnickiego, a także uczestniczyć w pokazie winiarskim...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...