• Informacje na temat:

    tortilla hiszpańska z salami

Przepisy na temat: tortilla hiszpańska z salami
  • Ziemniaczana tortilla de patatas klasyczna wg przepisu Macieja Kuronia. Można dodać warzywa jakie kto lubi.

  • moja tortilla jest całkowicie jarska ale można oczywiści dodać wędlinę, np. chorizo, albo inne dodatki, co tam kto lubi

  • Zazwyczaj robię ją na małej patelni ,tym razem zapiekłem. Bardzo smaczna przekąska ,prosta w przygotowaniu. Można ją przygotować z własnymi ,ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z kurkami i mozzarellą.

  • Rewelacyjnie nadaje się na wszystkie okazje: śniadanie, kolację, piknik, czy parapetówę.

  • Propozycja dla tych, którzy śniadanie lubią mieć bardzo syte...polecam!

  • Wypróbowany przepis na "Hiszpańska tortilla"

  • Hiszpańska tortilla ziemniaczana

  • Tortilla de patatas (czyli tortilla ziemniaczana) to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Podstawowymi składnikami tortilli są cebula, ziemniaki, jaja i oliwa z oliwek. Poniżej przedstawiamy przepis na tortille wzbogaconą o warzywa (cukinię i pomidora).

  • Sprawdzony przepis na "Tortille z salami"

  • Szybka do zrobienia przekąska na różne uroczystości.

Artykuły na temat: tortilla hiszpańska z salami
  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    Urozmaicenie tradycyjnie polskiego menu na weselu na pewno zaskoczy twoich gości. Żeby jednak zamiast szoku przeżyli miłą niespodziankę, do zmiany utartych zwyczajów trzeba się dobrze przygotować.

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Barbara. Churros490 g wody2 łyżki cukru1 duża szczypta soli100 g masła2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego6 jaj1 l oleju do smażenia Sos karmelowy200 g cukru100 g masła200 g śmietanki 30%½ łyżeczki soli Warstwa jabłkowa6 kwaśnych jabłekwoda do zalania owoców (na oko)sok z jednej cytryny2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka cynamonu ChurrosDo garnka wlać wodę, dodać cukier,...

  • Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z Oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle. Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem   Składniki: hiszpańskie czarne oliwki, oliwa z oliwek, szparagi, cienkie plasterki czarnych trufli, wędzona szynka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz. Sposób przygotowania: odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż...

  • Nastał ulubiony czas wszystkich pracowników i uczniów – wakacje. A wraz z nimi - upragnione urlopy. Niezapomniane podróże, odkrycia, niezliczone ilości zdjęć, wzruszeń i pamiątek. A gdyby tak, zamiast magnesów na lodówki, pocztówek i różnych akcesoriów przywieźć z każdego odwiedzonego miejsca jeden przepis kulinarny? Mogłaby z nich powstać oryginalna, jedyna w swoim rodzaju, domowa książka kucharska. Oto garść inspiracji! Nasz kontynent to skarbnica smaków i aromatów. Wśród najchętniej...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • IX Międzynarodowy Festiwal Kultury Hiszpańskojęzycznej - ŁÓDŹ 2010 Jak smakuje paella? Jak przyrządzić gaspachio? Z czego robi się Tinto de Verano? Odpowiedź na te oraz inne kulinarne pytania będzie można znaleźć podczas Dni Kuchni krajów hiszpańskojęzycznych i świata kultury flamenco w ramach IX Międzynarodowego Festiwalu Kultury Hiszpańskojęzycznej "Viva Flamenco". Przez dziesięć dni pomiędzy 16 a 25 lipca kucharze i barmani najlepszych łódzkich restauracji i pubów przygotowywać będą...

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...