• Informacje na temat:

    tort z kremem z kaszy mannej

Przepisy na temat: tort z kremem z kaszy mannej
  • Pyszne kotleciki z kaszy mannej. Alternatywa dla znudzonych kotletami typowo mięsnymi.

  • pyszne, bezmięsne kotlety, można podawać z sosem, lub ketchupem i surówką lub jako dodatek do mięsa

  • Polecany przez znjomych

  • Do niedawna kasza manna kojarzyła mi się tylko z zupą mleczną za którą niezbyt przepadałam. Teraz kaszę manną wykorzystuję w wielu przepisach jak na przykład te świetne placuszki odpowiednie zarówno jako śniadanie jak i podwieczorek.

  • Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowe przekładane kremem z kaszy manny

  • fazy na jaglankę ciąg dalszy :-), tym razem coś na słodko. Krem czekoladowy z kaszy jaglanej jest wspaniały, kremowy, aromatyczny i pyszny! To wersja znacznie zdrowsza kremu. Nie zawiera tłuszczy zwierzęcych, jest bogaty w żelazo, potas, magnez. Nie mogłam się powstrzymać żeby nie wyjadać go łyżeczkami z miski :-). Mozna smarować nim kanapki, naleśniki, a po dodaniu miękkiego masła może stanowić krem do tortu :-)

  • Przepis na ciasto miodowe przekładane masą z kaszy manny.

  • bardzo pyszny i szybki do zrobienia torcik a i składniki zawsze znają się na niego w domu. Poczęstowałam nim gości i parę osób myślało że to jest krem z dodatkiem sera :)

  • Pyszny, pachnący miodem miodownik z kremem z kaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść.

  • Smaczny pomysł na "Żywiecki miodownik z kremem z kaszy manny"

Artykuły na temat: tort z kremem z kaszy mannej
  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Tomasz. Biszkopt orzechowy100 g mielonych orzechów laskowych1½ łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki drobnego cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej5 jajek Biszkopt waniliowy7 jajek230 g drobnego cukru180 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem waniliowo-malinowy190 g mleka70 g masy żelatynowej (rozpuszczona w wodzie żelatyna)350 g białej...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowała Barbara. Biszkopty12 jaj370 g cukru300 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej100 g mąki migdałowej skórka starta z 1 pomarańczykakao do smaku Kremy czekoladowe1 l śmietany 36%25 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny400 g białej czekolady200 g mlecznej czekolady 200 gorzkiej czekolady200 g masła250 g serka mascarpone Krem waniliowy 540 ml mleka3 laski waniliiekstrakt waniliowy do smaku6 żółtek150 g...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Marcin. I piętro tortu (20 cm) Biszkopt malinowy30 g liofilizowanych, sproszkowanych malin 1½ jajka (rozmiar L)½ szklanki cukru80 g mąki42 ml wody½ łyżeczki cukry waniliowego Ciasto kruche100 g mąki pszennej63 g masła38 g cukru pudru¼ żółtka20 g liofilizowanych malin Masa żelatynowa20 g żelatyny100 g wody Masa serowa30 ml wody200 ml schłodzonej śmietanki 30%1½ żółtka1 laska wanilii40 g cukru1...

  • Oto przepis na tort czekoladowy, który uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. BISZKOPT BEZGLUTENOWY 1blacha 140g gorzka czekolada 50-60% 40g masło 75g marcepan 40g żółtko 175g białko 75g Cukier kryształ   Rozpuścić czekoladę i masło. Uplastycznić marcepan w kuchence mikrofalowej i połączyć z żółtkiem. Połączyć oba miksy. Ubić bezę francuską i dodać. Rozsmarować na całej blasze i upiec w 180C. Natychmiast zdjąć papier po...

  • Ola Baran przygotowała tort na bazie brownie i dwóch biszkoptów (ciemnego oraz jasnego). Blaty ciasta przełożyła kremem z białej czekolady, z czekolady ciemniej i jeżynami oraz kremem z malin. Brownie90 g mąki 180 g cukru pudru 45 g kakaopłaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 ml jogurtu naturalnego 25 ml oleju rzepakowego 100 ml zimnego espresso 1 jajo Biszkopt (jasny i ciemny)6 jaj270 g cukru 100 g mąki pszennej100 g mąki...

  • Małgosia zwyciężyła drugą edycję "Bake Off - Ale Ciacho". Jej imponujący wypiek zachwycił jurorów oraz naszą redakcję. Myślicie, że poradzilibyście sobie z wykonaniem tego przepisu? Biszkopty: 16 jaj 450 g maki 450 400 g cukru 110 g masła jagody liofilizowane 100 g ( dodatek do biszkoptów) Miary na poszczególne piętra trotu: Pierwszy blat -  wysoka forma16 cm mąka 76 g jajka 3 szt. cukier 70 g maslo 18 g Drugi blat - forma 22 cm mąka 143 g jajka 5 szt. cukier...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...

  • Julia Kucharzewska zdecydowała się na przygotowanie dwupiętrowego tortu, który udekorowała precelkami, czekoladą i paluszkami. Biszkopt5 jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao1 tabliczka gorzkiej czekolady Krem wiśniowy500 g wydrylowanych wiśni sok z połowy cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki żelatyny500 g serka mascarpone Masa czekoladowa400 ml śmietanki 30%400 g mlecznej czekolady Nasączka1 szklanka nalewki z wiśni½ szklanki...

  • Finałowy wypiek Juli to koksowy biszkopt przekładany masą mango, kremem kokosowym oraz masą maślaną, udekorowany bezikami. Biszkopt160 g wiórków kokosowych 320 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 jajek 340 g cukru pudru Masa mango300 g miąższu z mango1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1...