• Informacje na temat:

    tort z 6

Przepisy na temat: tort z 6
  • Tort szwarcwaldzki

    ...do lodówki, resztę rozpuść. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj czekoladę, aromat, obie mąki, proszek i ubite białka. Upiecz w tortownicy 24 cm lub prostokątnej blasze w 180°C (ok. 45 min). Ostudź, pokrój na blaty, nasącz wiśniówką z 1/2 szkl. wody. 2. Śmietanę ubij z cukrem (pudrem i wanil.), dodaj żelatynę. Na 1 blacie ciasta rozłóż wiśnie i śmietanę, nakryj drugim. Tort posmaruj śmietaną...

  • Bardzo łatwy. Zawsze udany.

  • Tort bakaliowy

    ...: 1. Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, mąki, proszek, olej. Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem, piecz 50 minut w temp. 180°C. Gdy ostygnie, przetnij na trzy blaty. 2 Śmietanę zmiksuj ze śmietan-fixem. Blaty smaruj masą kajmakową, bitą śmietaną i znów masą. 2. Masło zagotuj z wodą, dodaj kakao, cukier puder, schłodź. Udekoruj tort. Ułóż na nim bakalie.

  • Ciasto na biszkopcie cytrynowym z masą budyniowo -cytrynową i pianką cytrynową. Dodatkowo przełożone herbatnikami i polane cytrynową polewą.Ciasto bardzo winne i przepyszne

  • Tort szwarcwaldzki

    ...czekoladę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy czekoladowej. Wsyp mąkę pszenną i proszek. Białka ubij z 10 dag cukru, domieszaj do ciasta. Tortownicę wyłóż pergaminem, nałóż...

  • Tort jak za dawnych lat

  • Tort Esterhazy z Węgier

    Sposób przygotowania 1. Blaty: białka wymieszaj z solą i ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Pod koniec ubijania bezę wymieszaj z migdałami. Spód tortownicy (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem(...). Polewa: obie czekolady osobno stop. Wierzch tortu posmaruj białą czekoladą. Zanim zastygnie, zrób na niej kilka rzędów kropeczek z gorzkiej czekolady. Przeciągnij po nich wykałaczką, by powstał...

  • Wspaniały tort i mało pracochłonny :)

  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny Tort cytrynowy: biszkopt(...) i lśniąca). Kolejno dodawaj żółtka. Mąki i skórkę cytrynową wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz...

  • coś na osłodę....

Artykuły na temat: tort z 6
  • Wyśmienity tort

    ...wymieszane suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, piecz 25-30 min w temp. 180°C. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • Tort sernikowy

    ..., dosypując cukier. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz(...) cukier oraz sok z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną żelatynę, zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. Pierwszy blat ciasta włóż do czystej tortownicy, wyłóż masę...

  • Ola Baran przygotowała tort na bazie brownie i dwóch biszkoptów (ciemnego oraz jasnego). Blaty ciasta przełożyła kremem z białej czekolady, z czekolady ciemniej i jeżynami oraz kremem z malin. Brownie90 g mąki 180 g cukru pudru 45 g kakaopłaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 ml jogurtu naturalnego 25 ml oleju rzepakowego 100 ml zimnego espresso 1 jajo Biszkopt (jasny i ciemny)6 jaj270 g cukru 100 g mąki pszennej100 g mąki...

  • Tort miodowy z orzechami

    Elegancki i łatwy do wykonania tort orzechowy.

  • Małgosia zwyciężyła drugą edycję "Bake Off - Ale Ciacho". Jej imponujący wypiek zachwycił jurorów oraz naszą redakcję. Myślicie, że poradzilibyście sobie z wykonaniem tego przepisu? Biszkopty: 16 jaj 450 g maki 450 400 g cukru 110 g masła jagody liofilizowane 100 g ( dodatek do biszkoptów) Miary na poszczególne piętra trotu: Pierwszy blat -  wysoka forma16 cm mąka 76 g jajka 3 szt. cukier 70 g maslo 18 g Drugi blat - forma 22 cm mąka 143 g jajka 5 szt. cukier...

  • Budapesztański tort Dobosa

    ...części. Każdą wlej do tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Piecz 10-12 min w temperaturze 180°C. 2. Masło utrzyj z cukrem pudrem i wsyp przesiane kakao. Na koniec wlej kilka kropli aromatu oraz przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Krem podziel na 7 równych części. Pięć blatów posmaruj kremem (5 porcji) i ułóż jeden na drugim. Szóstą porcją kremu posmaruj boki tortu i oprósz orzechami. Pozostały krem...

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...

  • Domowy tort pischinger

    Jeśli tort robisz z dużych wafli, po schłodzeniu pokrój go w trójkąty. Użyj ostrego noża – po każdym cięciu zanurzaj go w gorącej wodzie.

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...