• Informacje na temat:

    tort drożdżowy

Przepisy na temat: tort drożdżowy
  • Sześć sekretów długo świeżego ciasta

    ...1. Żeby tort lub placek zachowały świeżość na dłużej, najpierw przekrój je na pół. Kolejne kawałki wycinaj ze środka, a nie od krawędzi ciasta. Potem zsuń z sobą dwie zewnętrzne połówki ciasta. Dzięki temu nie wyschnie ono tak, jak gdybyś kroiła je w tradycyjny sposób.  2. Jeśli kroisz babkę, miejsca po odkrojonych plasterkach z obu stron przykryj tostami i przymocuj je wykałaczkami. Dzięki temu...

  • Zaplataniec drożdżowy, bardzo smaczny placek drożdżowy. Idealny z mlekiem lub kakao.

  • Wielkanocne słodkości

    ...lekko ostygną, wyłóż je do góry dnem. 4 Przygotuj lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polej nim babki.  Tort kokosowy Sposób przygotowania 1. Wyjmij wcześniej wszystkie składniki...

  • drożdżowy chleb w kształcie zająca. może trochę oklapnięty, ale śniadaniowe uśmiechy domowników - niezastąpione!

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ...góra-dół do zarumienienia ciasta (ok. 20-25 minut). Tort z kremem pomarańczowym 1. Przygotowanie biszkoptu rozpocznij od ubicia białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując białka aż zupełnie się rozpuszczą. Dodaj żółtka po jednym i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przesiej do miski mąkę Lubella Puszysta Tortowa, kakao oraz piernikową...

  • Bardzo smaczny drożdżowy makowiec z płatkami migdałowymi. Pieczony bez jajek i prosty do wykonania.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...wyjątkowo delikatne. Przedstawiamy zatem najważniejsze typy mąki wraz z ich przeznaczeniem: Typ 450, tzw. mąka tortowa - najlepiej sprawdzi się przy wypieku ciast biszkoptowych, tortów, babek. Typ 500(...) krupczatka, polecana do pieczenia m. in. do ciast kruchych, eklerów i ciast makaronowych. Typ 550 - mąka luksusowa, jest idealna do wypieku ciast drożdżowych, pączków, faworków, a także kopytek czy klusek...

  • Najlepsze drożdżowe ;-D

  • Słodkości z Tyrolu

    ...z cytryny, rum (kropla po kropli), proszek do pieczenia, mąkę i rodzynki. Ciasto włożyć do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piec godzinę. Tort makowy z jabłkami Składniki: - 5 jaj, - 20 dag(...) i piec godzinę w 160 st. C. Gotowy tort posmarować dżemem porzeczkowym i polać lukrem.

  • Prosty niezawodny przepis na ciasto drożdżowe.....

Artykuły na temat: tort drożdżowy
  • Ciasta z mandarynkami

    Tort cytrusowo-śmietanowy Składniki na 16 porcji: 10 dag migdałowych herbatników, 3 jajka, 12,5 dag mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag cukru, 4 łyżeczki żelatyny, 3 puszki mandarynek, 2 op(...) tortownicy (śr. 26 cm). Piec 20 minut w 175°C. Przestudzony biszkopt rozciąć na dwa blaty. 2. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Mandarynki osączyć z zalewy. 70

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowała Barbara. Biszkopty12 jaj370 g cukru300 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej100 g mąki migdałowej skórka starta z 1 pomarańczykakao do smaku Kremy czekoladowe1 l śmietany 36%25 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny400 g białej czekolady200 g mlecznej czekolady 200 gorzkiej czekolady200 g masła250 g serka mascarpone Krem waniliowy 540 ml mleka3 laski waniliiekstrakt waniliowy do smaku6 żółtek150 g...

  • To o powidłach musisz wiedzieć

    ...tylko odrobiną cynamonu. Do ciast Powidła są gotowym dodatkiem do deserów. Można je zapiekać z ciastem kruchym, drożdżowym czy francuskim. Są też doskonałe jako np. jedna z warstw w różnych tortach. Zbyt gęste Jeżeli powidła są za gęste do wypieków, możemy je rozcieńczyć, dodając świeżo wyciśnięty sok z owoców, np. z cytryny albo pomarańczy. Sos do mięs Szklankę powideł śliwkowych...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Tomasz. Biszkopt orzechowy100 g mielonych orzechów laskowych1½ łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki drobnego cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej5 jajek Biszkopt waniliowy7 jajek230 g drobnego cukru180 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem waniliowo-malinowy190 g mleka70 g masy żelatynowej (rozpuszczona w wodzie żelatyna)350 g białej...

  • 3 kroki do...

    ...1. Im niższy jest typ mąki pszennej, tym lepsza jest ona do delikatnych wypieków. Czyli mąkę tortową (typ 400 i 450) stosuj głównie do pieczenia biszkoptów, babeczek i tortów. Wyższy typ mąki (550 i 650) przeznaczony jest do cięższych ciast drożdżowych, racuchów oraz pączków. 2. Mąka poznańska czy wrocławska (pszenna) jest idealna, gdy robisz pierogi, naleśniki, kluseczki, knedle czy kopytka...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Marcin. I piętro tortu (20 cm) Biszkopt malinowy30 g liofilizowanych, sproszkowanych malin 1½ jajka (rozmiar L)½ szklanki cukru80 g mąki42 ml wody½ łyżeczki cukry waniliowego Ciasto kruche100 g mąki pszennej63 g masła38 g cukru pudru¼ żółtka20 g liofilizowanych malin Masa żelatynowa20 g żelatyny100 g wody Masa serowa30 ml wody200 ml schłodzonej śmietanki 30%1½ żółtka1 laska wanilii40 g cukru1...

  • ​"Pyszne. Na każdą okazję" Anny Starmach

    .... Pokazuje też jak krok po krok przygotować pozornie skomplikowane potrawy - od dziś tort czy kaczka nie będą wyzwaniem, a staną się twoim daniem popisowym. A ponadto rady: jak zorganizować pracę...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...

  • Ciastecznik, Daniel Coceancig

    ...korzenny wieniec z bezy. Później zaskocz gości sorbetem szampańskim, tortem bezowym i widowiskowymi gruszkami w karmelowej glazurze.   Oprócz czterech głównych pór roku Daniel Coceancig wyróżnia także...

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem? BISZKOPT ORZECHOWY 33 g mąki pszennej typ 450 58 g mielonych orzechów laskowych 100 g białka 80 g cukru pudru 80 g masła MetodaPrzesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w...

Wideo na temat: tort drożdżowy