• Informacje na temat:

    tom kha gai zupa

Przepisy na temat: tom kha gai zupa
  • Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

    ...aksamitną konsystencję sosów. Bez mleka kokosowego nie ma kuchni azjatyckiej, a szczególnie aromatycznych azjatyckich zup. Przykład? Kojąca zupa Tom-Kha Gai z krewetkami.  Wiórki kokosowe - nie tylko(...), dostępnych na rynku. Możemy przygotować ją samodzielnie! Potrzebne będą nam wiórki kokosowe oraz woda - wrząca, a także przegotowana, ale ostudzona.  Zupa Tom-Kha Gai z krewetkami Sposób...

  • Zupa tajska na mleku kokosowym moze byc w wersji z kurczakiem lub z tofu

  • Tom Yum Gai – bardzo popularne danie w Tajlandii. Proste, łatwe i smaczne. Jak to bywa w kuchni tajskiej, wskazane proporcje przypraw, są jedynie orientacyjne, możecie eksperymentować z ich ilością. Bez zbędnych słów, przechodzimy do przepisu.

  • Bazą tej zupy jest mieszanka imbiru, trawy cytrynowej, liści limonki kaffir, chili oraz sosu rybnego – z gotowania których powstaje pyszny bulion, reszta zależy od Waszej fantazji.

  • To zupa dla spragnionych egzotycznych smaków, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu i przyjemnie pikantna!

  • Smaczna i delikatna. Jeśli nie lubicie ostrości papryczki chili, tak często występującej w tajskiej kuchni, ten przepis jest dla Was. Przepis jest prosty, a efekt rewelacyjny, to jedno z moich ulubionych dań z Tajlandii.

  • To chyba najpopularniejsza tajska zupa, która w składnikach nie ma mleka kokosowego. Tom Yum oryginalnie podaje się z mięsem lub krewetkami. W moim przepisie zrezygnowałem z mięsa, ale można go dodać.

  • Aromatyczna, lekka zupa o delikatnie kwaskowatym smaku. Charakterystyczne dla tej zupy jest brak w składnikach typowego bulionu (warzywnego, mięsnego). Dzięki temu jeszcze lepiej czuć smak pozostałych składników.

  • To jedno z najchętniej jadanych dań w Tajlandii. Przybywając do Bangkoku, na Phuket czy do Krabi, nie sposób nie trafić na to danie.

  • To jedna z moich ulubionych zup, zajadałem się nią w zaułkach w dzielnicy Pratunam, w Bangkoku w 2018 roku. Niedawno podawałem już przepis na tę zupę, dziś wersja druga przepisu. Różni się on od wersji nr jeden dodaniem bulionu, mleka oraz tajskiej bazylii.

Artykuły na temat: tom kha gai zupa
  • Tajski rosół Tom Kha Gai

    Jeżeli istnieje bardziej popularne tajskie danie, to nie wiem, co mogłoby nim być. Każdy sądzi, że jest ono niezwykle trudne do zrobienia, ale jak widać, nie mogłoby być prostsze. Ta kokosowa zupa z kurczakiem to „rosół mocy” tajskich babć. To prosty tajski przepis, uwielbiany przez wielu fanów azjatyckiej kuchni, zaś wszytkie składniki są bez trudnu dostępne w sklepach z azjatycką żywnością...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Tom kha gai - kokosowa zupa z kurczakiem

    Idealna zupa na chłodniejsze dni - wspaniale rozgrzewa i zapobiega przeziębieniom. Przepis Jacka Wana, znanego podróżnika, znawcy kuchni azjatyckiej, autora książki "Tao smaku". Dla 4 osób.

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Chcesz wygrać jeden z 18 markowych blenderów Braun Multiquick? A może masz ochotę na 100 zestawów produktów Winiary lub 10 000 zł na własne wydatki? Jeśli tak, weź udział w konkursie! Zasady konkursu Chcesz wygrać? Uzupełnij formularz konkursowy dostępny na stronie twojrytm.interia.pl i odpowiedz na pytanie: Jaka muzyka najbardziej inspiruje Cię w kuchni i dlaczego? Masz apetyt na więcej? 10 000 złotych czeka na Ciebie! Prześlij zdjęcie swojej rodziny jedzącej zupę Winiary. Konkurs...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Fot. materiały prasowe Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Poznaj pięć nietuzinkowych produktów kuchni azjatyckiej, które nie tylko podkręcą smak potraw, lecz także doskonale zadbają o zdrowie. 1. Trawa cytrynowa Zwana także palczatką cytrynową. Posiada zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie, a także może stać się świetnym elementem...

Wideo na temat: tom kha gai zupa
  • Tom kha gai i białe gazpacho, czyli zupy Moniki Mrozowskiej

    Zupy to idealne dania na letnie obiady. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Monika Mrozowska przygotowała swoje ulubione wegetariańskie zupy. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: tajska zupa tom kha gai, białe gazpacho z migdałami, ukraińska solanka oraz białkowa zupa z soczewicą.