• Informacje na temat:

    tofu - składniki i przygotowanie

Przepisy na temat: tofu - składniki i przygotowanie
  • Wegański przysmak z tofu

    ...i podsmaż, aż zbrązowieją i puszczą sok. Odparuj go, wlej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż pieczarki (ok. 4 min). Pod koniec wlej sos sojowy. Zdejmij z patelni i ostudź grzyby.  3. Tofu i osączoną z zalewy paprykę pokrój w niezbyt grubą kostkę. Oba składniki wymieszaj z soczewicą i pieczarkami. Na półmisku rozłóż opłukaną i dobrze osączoną rukolę. Na nią wyłóż soczewicę z dodatkami. Olej smakowy wymieszaj...

  • Tofu jako zamiennik mięsa, czasami i to jest potrzebne. Podaję tak przygotowane tofu w sałatkach oraz z warzywami z patelni.

  • Sałatka z tofu i rukoli w sosie curry

    Szybka i łatwa w wykonaniu sałatka wegańska, którą można serwować na wiele sposobów. Dodatkowa zaleta - mnóstwo kolorów na talerzu, które przyciągną każdego niejadka. Za sprawą tofu dostarcza sporej ilości roślinnego białka.

  • I w końcu przyszedł czas na mój świąteczny piernik staropolski. We wcześniejszym poście podawałam przepis na przyprawę do piernika, która idealnie nada się jako dodatek do tego rewelacyjnego ciasta. Ciasto musi leżakować ok 10 tyg, jeżeli jednak ten czas się przedłuży lub skróci (max do 6 - 7 tyg) nic się nie stanie :) Lecz wiadomo... im ciasto dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze. Gotowy piernik jest niesamowicie aromatyczny i miękki. Po prostu rozpływa się w ustach.

  • Tofu - niby bez smaku, ale jakie uniwersalne

    ...- Tofu nie ma swojego smaku, więc chłonie to, co mu damy - mówi PAP Life Marta Dymek. Dzięki temu danie możemy serwować na wiele sposobów - w wersji wytrawnej, np. marynując w zakwasie buraczanym, czy na słodko, np. używając go, jako bazy do musu czekoladowego.

  • Smakuje delikatnie i... pysznie! Do tego zawiera dużo białka!

  • Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

    Przygotowanie Na oleju ryżowym podsmażamy imbir, czosnek i chilli na złoty kolor. Uważamy, aby ich nie przypalić. Dodajemy tofu. Obsmażamy je ok. 2 minut na bardzo dużym ogniu. Dodajemy marchewkę i obsmażamy następne 2-3 minuty. Dodajemy pora i brokuła. Obsmażamy kolejne 2-3 minuty, cały czas na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, syrop, chrzan i ocet jabłkowy do smaku...

  • udało się - pozytywnie zaskoczyłam moich przyjaciół wegetarian ... i nie tylko :)

  • Sałatka z Tofu

    Składniki: - 1 długi ogórek, - 10 dag tofu, - 2 pomidory, - 1 łagodna cebula, - 3 łyżki oliwy z oliwek, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - 1 łyżka listków tymianku, - sól, pieprz, - sos sojowy Przygotowanie: Ogórek umyć, osuszyć, pokroić w plasterki wzdłuż. Pomidory i ser pokroić w kostkę, cebulę w plasterki. Oliwę rozgrzać, uprażyć na niej krótko tymianek, zalać sokiem z cytryny, sosem...

  • Pyszna sałatka z tofu i szpinakiem to idealny pomysł na lekką i szybką kolację.

Artykuły na temat: tofu - składniki i przygotowanie
  • Tofu generała Tso

    Składniki: Na tofu: 400 g tofu, osuszonego ciętego w 2,5 centymetrowe kostki 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 ubite białko Olej orzechowy do głębokiego smażenia Szczypta soli(...) 1-centymetrowe kawałki Przygotowanie: Pokrój tofu w kostki. Wymieszaj mąkę kukurydzianą i jajko w misce, dodając sól i pieprz. Mieszaj, aż ciasto będzie gęste, ale ciągle płynne. Obtocz...

  • Tofu coraz częściej pojawia się w polskich sklepach oraz na naszych talerzach. Szczególnie chętnie sięgają po nie wegetarianie, jednak jego nieprzeciętny wpływ na zdrowie sprawia, że może być istotnym elementem diety także dla mięsożerców. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uważa, iż jedynie mięso może dostarczyć nam protein niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Nic bardziej mylnego. Istnieje szereg produktów pochodzenia roślinnego, które również doskonale sprawdzą się w tej roli. Jednym...

  • Bogactwo witamin w dyniowej zupie krem z tofu

    Jest ona doskonałą propozycją na rozgrzewający posiłek. Ze względu na składniki odżywcze jest nie tylko polecana dorosłym, ale i dzieciom. Dodatkowo dynia, która dostarcza beta karoten, pomaga zachować letni wygląd skóry. Właściwości zupy prezentuje dietetyk Alicja Kalińska.

  • Monte Carlo, 23 maja 2012 r. - Jenson Button i Romain Grosjean zostali szefami kuchni motorhome'u Pirelli; Dwaj mistrzowie zmierzyli się tym razem w wyścigu kulinarnym pod uważnym okiem Paula Hembery'ego, dyrektora Pirelli ds. sportów motorowych.   Pojedynek obu kierowców i degustacja przysmaków z kuchni Pirelli stanowiły tło prezentacji książki kucharskiej "Miles and Meals - handcrafted by Pirelli", w której opisano sekrety szefów kuchni Pirelli oraz kulisy pracy w tej włoskiej firmie....

  • Szaszłyki w trzy kwadranse

    Wystarczy godzina lekcyjna, aby przygotować szaszłyki z warzywami i tofu.

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • W poniedziałek Dzień Wegetarian

    Nawet mięsożercy powinni jeść warzywa. "Dieta wegetariańska jest pełna niespodzianek i pysznych smaków" - przekonuje dietetyk Magdalena Makarowska i podaje przepis na rozgrzewającą zupę z trawą cytrynową, tofu i kolendrą. Poniedziałek jest Dniem Wegetarian.

  • Święta Bożego Narodzenia to dla wielu rodzin jedne z najważniejszych świąt w roku. Jak sprawić, aby przygotowania do Gwiazdki stały się przyjemnym czasem wzajemnej pomocy i dobrej zabawy? Zaproś wszystkich do kuchni! Fot. materiały prasowe Jak wynika z badań CBOS dla ponad połowy Polaków (53%) Boże Narodzenie to przede wszystkim święta rodzinne . Ponieważ trwają one aż 3 dni, nie warto czekać z przygotowaniami do ostatniej chwili. Ich rodzinny charakter może skłonić wszystkich domowników do...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    Nie trzeba rezygnować z tradycji i wprowadzać do wigilijnego menu tofu czy kotletów sojowych, by – zgodnie z własnymi przekonaniami - obchodzić święta przy wspólnym stole z tymi, którzy wyznają inne zasady. Wieczerza wigilijna to raj dla wegetarian i szerokie pole do popisu dla wegan.

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...