• Informacje na temat:

    tiramisu klasyczne w pucharkach

Przepisy na temat: tiramisu klasyczne w pucharkach
  • Tiramisu prosty deser

    Odłóż 4 biszkopty do dekoracji, resztę połam na mniejsze kawałki. Połowę biszkoptów umieść w czterech pucharkach deserowych lub salaterkach, skrop połową kawy wymieszanej z likierem (możesz też biszkopty na moment zanurzyć w kawie). Przykryj połową kremu mascarpone posyp przebranymi malinami. Krok trzeci Deser w pucharkach przykryj pozostałymi biszkoptami. Również tę warstwę ciasteczek skrop kawą...

  • I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu.

  • Zgodnie z nazwą (tiramisu znaczy ''unieś mnie'') to bardzo lekki, kremowy, delikatny, puszysty jak chmurka deser. Nasączone kawą biszkopciki, puszysty, jajeczny krem i kakao na wierzchu przemówią do każdego Tadka-niejadka :)) To ciasto ma jedną wadę - za szybko znika... podbierali mi nawet podczas robienia zdjęć ;)

  • Przepis wart wypróbowania: "Tiramisu w pucharkach"

  • Przepis wart wypróbowania: "Klasyczne tiramisu"

  • Sprawdzony przepis na "Tiramisu podane w pucharkach"

  • Pyszny włoski smak...

  • Tiramisu nie trzeba specjalnie reklamować. Włoski deser znany na całym świecie. U mnie wersja klasyczna tiramisu na bazie mascarpone, jajek i biszkoptów nasączony mocną kawą. Deser jest dość luźny, proponuje zrobić go w pucharkach, będzie się pięknie prezentował. O walorach smakowych nie wspomnę ,,delizioso'':-). Obowiązkowo z filiżanką kawy, polecam.

  • Klasyczny włoski deser, który sprawdzi się na przyjęciach na świeżym powietrzu lub gdy nie mamy dużo czasu na zorganizowanie przyjęcia. Zawsze się udaje. Krem nie zawiera w sobie grama żelatyny czy usztywniacza. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje.

  • Klasyczny przepis na włoski deser tiramisu.

Artykuły na temat: tiramisu klasyczne w pucharkach
  • Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej. Biszkopt 6 jaj150 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła Nasączenie 1/3 szklanki wiśniówki2/3 szklanki wody Krem 1 łyżka żelatyny5 łyżek wody550 ml śmietanki kremówki2 łyżeczki cukru pudru Konfitura wiśniowa 500 g wiśni200 g cukru1 cytryna Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)60 g mlecznej...

  • Ciasta serowe przyrządzone ze smacznego twarogu, wiejskiego sera i innych podobnych produktów należą do ulubionych wypieków - i to już od wielu dziesięcioleci. Dziś oprócz tradycyjnego twarogu i świeżych białych serów mamy do dyspozycji ich coraz bardziej popularnych włoskich "kuzynów", sery mascarpone i ricotta. Dzięki tym serom możemy tworzyć wciąż nowe odmiany ciast, które stanowią atrakcję spotkań przy kawie. Bez dodatków, ze świeżymi owocami albo z odrobiną alkoholu: ciasta serowe,...

  • W leniwe upalne popołudnie nie ma nic lepszego niż orzeźwiający owocowy drink, przy którym można się spokojnie zrelaksować. Niezaprzeczalnym hitem tego lata jest sok z żurawiny amerykańskiej, który stanowi rewelacyjną bazę do różnego rodzaju drinków i koktajli, tak z alkoholem jak i bezalkoholowych. Jednak zanim zamówisz żurawinowego drinka, poznaj jego historię. Mało kto wie, że alkoholowe koktajle swoją popularność zawdzięczają XIX-wiecznym Amerykanom, a Madonna i Carrie Bradshaw z Seksu w...

  • Kuchnia włoska pełna jest dań znanych i lubianych dosłownie na całym świecie. Poniżej znajdziecie subiektywny wybór 10 potraw, pochodzących z różnych regionów słonecznej Italii, które obrazują niezmierzoną różnorodność smaków i aromatów. Fot. 123 RF Naszą wędrówkę zaczynamy na północy i przemieszczamy się w dół, aż na Sycylię. Risotto alla milanese (risotto po mediolańsku) To chyba jedna z najprostszych (choć czasochłonnych) i najbardziej klasycznych potraw włoskich. Swój jaskrawożółty kolor...

  • Warsztaty kulinarne stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Okazuje się bowiem, że jest to nie tylko doskonała okazja do poszerzenia swojej wiedzy o kuchni rodzimej lub tej z innych zakątków świata, ale również fantastyczny pretekst do poznania nowych ludzi o podobnych pasjach i zainteresowaniach. Jedną z najbardziej znanych i lubianych jest Akademia Kulinarna Whirlpool, która niedawno obchodziła swoje 3. urodziny. To tutaj, w profesjonalnie urządzonej przestrzeni, spotykają się...

  • Która z dziewczyn otrzyma tytuł Polskiego Mistrza Wypieków Bake Off Junior oraz 25 tysięcy złotych? Przed nami wielki finał pierwszej polskiej edycji "Bake Off Junior"! W ostatnim kulinarnym starciu zmierzą się Julia Kucharzewska, Małgorzata Kosior, Maria Deperas i Anna Zakrzewska. Na finalistki czekają dwa zadania, po których jurorzy Krzysztof Ilnicki i Michał Bryś, wyłonią zwyciężczynię, która otrzyma tytuł Polskiego Mistrza Wypieków Bake Off Junior oraz 25 tysięcy złotych! W pierwszej...

  • Wyczekiwany najbardziej przez najmłodszych, którzy pod groźbą jego braku zjadają pilnie nawet brukselkę. Czasem jednak nie mamy już siły, by go zrobić. O czym mowa? Oczywiście o deserze. Oto nasze propozycje na desery, które są smaczne i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością każdy z nas doskonale zna to uczucie, gdy nachodzi nas nagła ochota na coś słodkiego. W takiej sytuacji mało kto zaczyna przygotowywać ciasto lub inny skomplikowany deser, który pozwoli nam zaspokoić zachciankę już po...

  • Dla osób, które starają się dbać o linię, Tłusty Czwartek to jeden z najtrudniejszych dni w roku. Jak tu wytrwać w postanowieniach, skoro zewsząd kuszą pączki, faworki i inne kaloryczne smakołyki? Na szczęście mamy dla was sporo słodkich przepisów, które możecie wykorzystać nawet podczas diety. Fot. 123RF Jeśli poszukujecie przepisów na desery, które bez wyrzutów sumienia możecie jeść będąc na diecie, nie mogliście trafić lepiej. Poniższe propozycje przydadzą się nie tylko wtedy, kiedy...

  • Kolebka cywilizacji i ojczyzna wielkich filozofów kusi od wielu lat. W tym roku do Grecji wybierze się co siódmy Polak. Ilu z nich zamówi coś więcej niż sałatkę grecką? Fot. 123RF/Picsel Jak jada się w Grecji?   Kulinarne zwiedzanie należy zacząć od wyboru restauracji - czyli greckiej tawerny. Prawo obliguje greckich restauratorów do nazywania swoich lokali po grecku oraz zapisywania ich nazw greckim alfabetem. Wielu jednak obchodzi to zalecenie pisząc nazwy alfabetem łacińskim, często w...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...