• Informacje na temat:

    thomas keller

Artykuły na temat: thomas keller
  • Krople z chwili, popiół z wiatru

    ...sławy - Ferrana Adrię z katalońskiego El Bulli, Thomasa Kellera z kalifornijskiej French Laundry i Hestona Blumenthala z londyńskiej Fat Duck. A René nie ma w sobie nic z maniery "celebrity chefs...

  • Tajemniczy – bo pijał go James Bond, mocny – czego wyjaśniać nie trzeba, elegancki – bo z oliwką i seksowny – bo w smukłym kieliszku. Koktajl z klasą i historią. Albo historiami… Początki martini są niejasne... Oczywistym skojarzeniem jest nazwa najsłynniejszego wermutu - wzmocnionego wina, z ziołowymi aromatami, czyli Martini & Rossi produkowanego od 1863 roku. Jest trop nowojorski, prowadzący do hotelu Knickerboker i barmana Martini di Arma di Taggia, włoskiego imigranta, który ponoć...

  • Odczuwanie smaku to skomplikowany proces, na który wpływ ma oczywiście sam …smak. Ale - wbrew pozorom - nie tylko! Kolor łyżeczki jest w stanie "zmienić smak" jedzenia.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie w hałasie sprawia, że wszystko jest mniej słodkie i słone. Na to, czy jogurt wydaje nam się słodki, ma wpływ kolor łyżeczki, a nawet materiał, z którego jest zrobiona. Zobaczmy, czym jeszcze zaskoczą  nas nasze zmysły! 1. Otaczające nas dźwięki Jeśli wokół nas jest głośno, jedzenie wydaje...

  • Truskawki powstały dzięki łakomstwu jednego z francuskich królów i ciekawości jego szpiegów. Niezależnie od ich intencji, powinniśmy jednak być im wdzięczni za te wspaniałe owoce. Truskawka nie jest dziełem natury. Powstała z poziomki, która znana była od wieków nie tylko jako smaczny owoc, ale też jako skuteczne lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Najwcześniejsze wzmianki o poziomkach pojawiają się u Owidiusza i Wergiliusza, opisał je również Pliniusz w encyklopedii "Naturalis Historia"....

  • Znamy ją wszyscy, ale... czy aby na pewno? Reklamy zapewniają o jej cudownych właściwościach, ale specjaliści wiedzą swoje. Żuć, czy nie żuć? - oto jest pytanie. Fot.123RF Mastyks i chicle - czyli co żuli starożytni Już w starożytności ludzie czerpali radość z żucia dla samego żucia. Antyczni Grecy wykorzystywali w tym celu mastyks - żywicę z drzewa gumowego pistacji kleistej. Żywicę tę nazywano ongiś również bardziej poetycko "łzami Chios", od greckiej wyspy Chios, gdzie rosło wiele drzew...