• Informacje na temat:

    tarte z serem kluski

Przepisy na temat: tarte z serem kluski
  • Pomysł na obiad, czyli pyszne pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem!

    ...jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej. Smacznego!

  • Druga wersja niedzielnego obiadu Ślązaka

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • W moim domu rodzinnym tarte kluski były obowiązkowo w każdą niedzielę. Obecnie nie gotuję ich już tak często, gdyż są trochę pracochłonne. A jeżeli je robię to z sosem pieczarkowym lub grzybowym oraz z zaproponowaną przez domowników surówką.

  • ...łyżek mleka, deseczkę zwilżyć wodą. Położyć na niej ciasto i nożem odcinać cienkie długie kluski wprost do gotującej się osolonej wody. Poczekać aż wszystkie kluski wypłyną. Przykryć garnek i odczekać jeszcze z 2-3 minuty. Podawać odcedzone, polane tłuszczem i posypane rozkruszonym serem, przyprawione solą, polane bułka tartą, i posypane cukrem, z sadzonym jajkiem. Przyślij nam przepis na twoją...

  • Powojenny przepis na smaczne i zdrowe danie na obiad.

  • Pierogi leniwe

    ...obierz, umyj, ugotuj, postaw na ogniu, by odparowały. Pozostaw do ostygnięcia. Zagnieć praską lub wraz z serem zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj jajka, masło, mąkę ziemniaczaną lub pszenną(...). 3 Na patelni rozpuść masło, wymieszaj z bułką tartą. Dodaj odcedzone kluski i podsmażaj kilka minut. Podawaj z dżemem lub słodką śmietanką.

  • W świadomości Polaków kluski śląskie funkcjonują jako białe, nieduże kluseczki z dziurką. Na Śląsku, kiedy byłem mały, moja babcia gotowała kluski śląskie - z tartych ziemniaków, z dodatkiem (niewielkim) gotowanych, "usztampfowanych" i mąki ziemniaczanej. Kluski takie jada się do dzisiaj pod nazwą "czorne". A te "śląskie" to po prostu "gumiklejzy" ;-)

  • Pyszny obiad z twarogiem i owocami

    ...morele. Pokrój je na małe kawałeczki.  3. Utrzyj 4 jajka z drobnym cukrem. Ryż krótko zmiksuj z serem i z proszkiem budyniowym. Wymieszaj z masą jajeczną. Piekarnik nagrzej do 170 st. Naczynie do(...) wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez niecałą minutę. Odcedź i wyłóż na talerz.  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub masła. Partiami obsmaż na tłuszczu kluski. Podawaj je z sosem (podgrzanym lub...

  • polecam na obiad

Artykuły na temat: tarte z serem kluski
  • Leniwe pierogi z bułką tartą

    ...szczyptą soli i delikatnie połączyć z serem. Dodać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być pulchne, niezbyt zbite.  2. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować średniej grubości wałek. Pokroić w ukośne kluski. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować jeszcze minutę i wyławiać łyżką cedzakową.  3. Bułkę tartą krótko przesmażyć na maśle. Polać gotowe kluski roztopionym...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem, choć nadal to kluski - z mąki i wody, ewentualnie jeszcze jajek. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari(...) niż wędlina dojrzewająca. Do carbonary używamy guanciale dolce, albo pancety dolce - słodkiej, niewędzonej. Chodzi o tłuszcz, który w połączeniu z serem i żółtkiem da nam przepiękny, kremowy sos...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Gnocchi i haluszki

    ...z sosami. Haluszki to kluski słowackie z surowych ziemniaków. Podaje się je z serem, a najczęściej z bryndzą. Włoskie kluseczki Gnocchi robi się z ugotowanych w łupinach ziemniaków. Po obraniu(...) muszelki. Gotuj kluski w osolonym wrzątku. Podawaj ciepłe. W najprostszej wersji skrop je oliwą i posyp parmezanem. Możesz też do ciasta dodać szpinak lub bazyliowe pesto (wzorem włoskich gospodyń...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Ulubione leniwe Kacpra na szybko

    ...wrzątek i po wypłynięciu gotujemy około 2 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy bułkę tartą. Mieszamy razem i posypujemy kluski na talerzu.   Przepis...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...