• Informacje na temat:

    tarta z mięsem mielonym ciasto francuskie

Przepisy na temat: tarta z mięsem mielonym ciasto francuskie
  • Szaszłyki z mięsa mielonego

    ....  2. Z mięsnej masy uformuj 24 małe klopsiki. Ciasto francuskie potnij na 8 pasków o równej szerokości. Na szpadki do szaszłyków nabij paski ciasta oraz po 3 klopsiki, formując falbanki. Szaszłyki(...) przyrządzeniu, np. z młodymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach oraz surówką. Udekoruj według uznania.  Klopsiki w falbance 1. Ciasto rozwiń, rozmrażaj ok. 20 minut w pokojowej temperaturze...

  • Efektowne, ale proste i smaczne danie. Tak delikatne, że trudno poprzestać na jednym kawałku :)

  • Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim (gotowym)

    ...średnio-ostrej musztardy tarta gałka muszkatołowa mąka do podsypywania  Przygotowanie: Ciasto francuskie ułożyć na deseczce, aby odtajało. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszać(...)Składniki: 450 g mrożonego ciasta francuskiego 3 średniej wielkości cebule 750 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki bułki tartej sól, czarny pieprz...

  • Przepis wart wypróbowania: "Tarta z mielonym mięsem"

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...dag ziemniaków ●10 dag kiełbasy ● ew. sól do smaku Sposób przygotowania: Zrób zakwas: mąkę zmieszaj z taką ilością wrzątku, by powstało rzadkie ciasto. Wystudź, zmieszaj z 3/4 l letniej wody(...). Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o cm większe niż śr. bulionówek. Nakryj bulionówki, dolepiając ciasto do ich brzegów, posmaruj żółtkiem i zapiecz w piekarniku (180°C) ok. 15 min. Za 16 zł: Składniki...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciasto francuskie z mielonym"

  • Przepisy na weekendową biesiadę

    ...2 ząbki czosnku, startą skórkę z cytryny i posiekaną, ugotowaną wcześniej marchewkę. Dodaj obydwa sery.  2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Wysmaruj masą szpinakową i zwiń w rulon. Lekko...

  • Świetny pomysł na domową imprezę, bardzo pożywna i efektowna przekąska. Można przygotować ją wcześniej, a gdy goście już przyjdą wystarczy zapiec w piekarniku :)

  • Obiad dla zabieganych

    Polędwiczki w cieście francuskim Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 30 dag) 1 op. ciasta francuskiego 2 łyżki oleju 4 plasterki gotowanej szynki 4 łyżeczki musztardy miodowej po 2-3 gałązki natki pietruszki i majeranku 1 jajko do posmarowania ciasta sól, pieprz Przygotowanie: 1. Polędwiczki oczyść, opłucz, osusz. Pokrój na 4 porcje. Płat ciasta francuskiego...

  • Przepis wart wypróbowania: "Tarta z mięsem mielonym i szpinakiem"

Artykuły na temat: tarta z mięsem mielonym ciasto francuskie
  • Obiad po francusku

    Tarta lotaryńska Składniki na 8 porcji: 200 g mąki, szczypta soli, 1 jajko, 140 g masła, 2 szalotki, 180 g bekonu (plastry). Nadzienie: 4 jajka, 400 ml śmietany kremówki, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, świeże zioła do dekoracji, tłuszcz do wysmarowania formy. Mąkę z solą przesiać na stolnicę, dodać jajko i 120 g masła pokrojonego w kawałki. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Migdałowa nuta

    ...mrożonego ciasta francuskiego, 25 dag migdałów, 25 dag orzechów laskowych, 2 łyżki cukru, 4 łyżki płynnego miodu, 5 łyżek stopionego masła, cynamon, sok wyciśnięty i skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, ew. aromat migdałowy, kilka całych migdałów do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie rozmrażaj w temperaturze pokojowej kilka godzin lub całą noc na "najcieplejszej" półce w lodówce...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Historia pewnej bułki

    ...ciasto ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. Zakryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto ma podwoić objętość. Później szybko je wyrób, zakryj i odstaw na godzinę. Oprósz blat mąką i podziel ciasto na 3 części. Zrób wałeczki o długości 30 cm i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do czasu podwojenia jego objętości...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Francja elegancja

    ...trochę pesto i tarty ser. Tarta tatin Przygotowanie: Na stolnicy ugnieć twardsze ciasto z mąki, masła, cukru pudru i żółtka. Owiń je folią i odłóż na chwilę do lodówki. Obierz jabłka, pokrój(...) wymagające dużego kunsztu kucharskiego - nowej kuchni (franc. nouvelle cuisine). Różnorodność kuchni francuskiej przejawia się też w składnikach - owoce morza, wołowina, świeże warzywa i zioła. Warto...

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Rozmaitości z cukinii

    .... Przyprawić do smaku i wymieszać z mięsem. Okrągłą formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Śmietanę wymieszać z jajkami. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść(...) i wyrobić. Gdy ciasto zacznie odstawać od dłoni, przykryć je ściereczką i odstawić w cieple na 45 minut. Cukinie pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pociąć w plastry. Z papryk usunąć nasiona...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....