• Informacje na temat:

    tarta z jabłkami w karmelu z ciastem francuskim

Przepisy na temat: tarta z jabłkami w karmelu z ciastem francuskim
Artykuły na temat: tarta z jabłkami w karmelu z ciastem francuskim
  • Desery świata

    Strudel z jabłkami Składniki: 100 g masła, 250 g mąki, szczypta soli, 2 żółtka, 100 g migdałów bez skórki, 100 g cukru, cytryna, 1,5 kg kwaśnych jabłek, 3-4 łyżki bułki tartej, mąka do oprószenia(...) nadzienie (zostaw wolne brzegi ok. 4 cm). Posyp migdałami w karmelu i zwiń. Strudel przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 40 min w 225 st. C Czas przygotowania: 105 minut 220 kcal/1 porcja...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Francja elegancja

    ...trochę pesto i tarty ser. Tarta tatin Przygotowanie: Na stolnicy ugnieć twardsze ciasto z mąki, masła, cukru pudru i żółtka. Owiń je folią i odłóż na chwilę do lodówki. Obierz jabłka, pokrój w ósemki i wykrój gniazda nasienne. Do formy na ciasto wsyp cukier i skarmelizuj. Potem wmieszaj do karmelu stopniowo 30 g masła i gotuj przez chwilkę. Zdejmij formę z kuchenki. Na karmelu ułóż obok...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy. Ciasto na tartę i białą dekorację:450 g mąki typ 4505 g drobnej soli morskiej150 g miękkiego smalcu150 g bardzo zimnego masła50 g cukru pudru1 laska wanilii 55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

Wideo na temat: tarta z jabłkami w karmelu z ciastem francuskim
  • Zmysłowe smaki: Tarta Tatin

    Tarta Tatin to jedna z najsłynniejszych francuskich tart. Jej pyszne nadzienie stanowią zatopione w karmelu jabłka. Warto mieć to ciasto w swoim kulinarnym repertuarze! Tarta Tatin - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Tarta Tatin

    Tarta Tatin to jedna z najsłynniejszych francuskich tart. Jej pyszne nadzienie stanowią zatopione w karmelu jabłka. Warto mieć to ciasto w swoim kulinarnym repertuarze! Tarta Tatin - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!