• Informacje na temat:

    tarta szpinak ser

Przepisy na temat: tarta szpinak ser
  • Tarta ze szpinakiem

    Składniki: Ciasto: 225 g mąki 1/2 łyżeczki soli 100 g schłodzonego masła 4-6 łyżek zimnej wody Farsz: 400 g szpinaku 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól(...) ciasto, wyłóż nim formę do tarty, podnieś brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki. Szpinak podduś z czosnkiem na oleju, dopraw solą i pieprzem. Ostudź, dodaj ricottę. W miseczce roztrzep jajko...

  • szpinak, kurczak

  • Tarta szpinakowo-serowa z jajkiem

    ...                                         sól do smaku  Reszta składników 500g szpinaku mrożonego rozdrobnionego           2 łyżki masła(...) mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody...

  • Wypróbuj nasz przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem i serem. Taka tarta nadaje się zarówno na podwieczorek jak i na lekką kolację. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i zawsze można dodać coś od siebie. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

  • Sezon na szpinak

    Kojarzy ci się tylko z zieloną papką ze szkolnej stołówki? Przekonaj się, że jest inaczej! Szpinak to warzywo pełne smaku, zdrowia i kulinarnych możliwości.

  • Szpinak w innej odsłonie...

  • Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

    Składniki: 45 dag ciasta francuskiego 50 dag liści szpinaku 10 dag chudego wędzonego boczku w cienkich plastrach 25 dag tartej mozzarelli 4 ząbki czosnku 2 jajka łyżka masła gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: 1. Liście szpinaku wrzuć na suchą rozgrzaną patelnię i, potrząsając nią, smaż, aż lekko zwiędną. Oddzielnie zeszklij na łyżce masła czosnek...

  • Przepis wart wypróbowania: "Tarta ze szpinakiem"

  • Tarta z burakami

    .... Piecz 15 minut w temp. 180°C.  2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj ugotowane i pokrojone buraki, szpinak, przyprawy. Posyp solą, pieprzem i duś pod przykryciem. Przełóż na upieczone ciasto. Posyp pokruszonym serem białym i serem feta. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 

  • wyśmienita na ciepło jak również na zimno :) znika w mgnieniu oka !

Artykuły na temat: tarta szpinak ser
  • Tarta ze szpinakiem

    ...i boki formy na tartę. Nakłuj je widelcem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz ciasto przez 20 minut. Na maśle podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż do odparowania nadmiaru wody. Przestudzony szpinak wymieszaj z serem i jajkami. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na ciasto wyłóż farsz. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut. Zobacz także:

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Makaron ze szpinakiem

    ...masła, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa. Szpinak przebrać, oczyścić, łykowate łodyżki oberwać. Listki dokładnie umyć w kilku wodach, osączyć. Czosnek i cebulę posiekać. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ser rozkruszyć. Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, nakryć pokrywką i dusić ok. 5 minut. Dodać...

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Daj szpinakowi szansę!

    ...1. Pozostawić szpinak do rozmrożenia. Ugotować arkusze lasagne według instrukcji. Cukinię pokroić w plasterki. Ser ricotta, śmietanę i mąkę wymieszać i doprawić.  Bazylię posiekać. Łososia pokroić w cienkie(...)  tarce, przekroić, wycisnąć sok. 2. Liście szpinaku dusić na  oliwie, aż zmiękną. Posolić i dodać serek śmietankowy. 3. Obrać awokado, usunąć z niego pestkę, miąższ  pokroić. Wrzucić do kielicha...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Cannelloni ze szpinakiem

    Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić mieszając na 1 łyżce oleju, dodać rozmrożony szpinak, sól i pieprz. Dusić 10 min, ostudzić. Wymieszać z połową parmezanu, bułką tartą i pianą ubitą z 1 białka(...). Na brzegu paska ułożyć kawałek papryki i łyżkę szpinaku. Zawinąć rulonik, odciąć, powtarzać. Szynkę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dosypać 3 łyżki mąki, wlać mleko i bulion, gotować 5 min...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Ravioli ze szpinakiem

    Farsz do tych włoskich pierożków musi być zwarty – w razie potrzeby dodaj do niego tart y żółty ser lub bułkę tartą. Orzeszki piniowe możesz zastąpić pestkami słonecznika.

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...