• Informacje na temat:

    tarta kurkowa

Przepisy na temat: tarta kurkowa
  • Przepisy na dania z grzybami

    Tarta z leśnymi grzybami Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem. Następnie całość zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Po upływie wskazanego czasu, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Tak uformowane ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki...

  • Pyszna i oryginalna w smaku a przy tym łatwa i tania w wykonaniu, szczególnie wtedy gdy kurki nazbieramy sami.

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    Smaczne i pożywne propozycje!

  • Jak tylko zaczęły pojawiać się w sklepie kurki postanowiłam że czas zrobić z nich pyszną zupę :) tak w klimacie jesiennym ! Delikatna kremowa w sam raz na jesienne popołudnia.

  • Sekretem tej zupy jest wstępne przesmażenie kurek na maśle, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej aromatyczne, a zupa nabiera wyjątkowego smaku.

  • sama nie byłam jeszcze na grzybach , ale moja koleżanka Ewelinka tak, dzięki za grzybki :)

  • Smaczny pomysł na "Zupa kurkowa"

  • Kurki to też pyszne grzybki

  • Sprawdzony przepis na "Zabielana zupa kurkowa"

  • Przepis wart wypróbowania: "Kremowa zupa kurkowa"

Artykuły na temat: tarta kurkowa
  • Pięć powodów, dla których warto jeść kurki

    .... 2 tygodniach. Tarta kurkowa Zagnieć szybko ciasto z mąki, wody, masła, soli i tymianku. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą. Włóż na 1/2 godz. do lodówki. Oczyść kurki, większe pokrój na kawałki...

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Czas na kurki

    ...w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Podawaj na ciepło lub zimno. Tarta z kurkami Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 1 jajko, 15 dag zimnego masła, szczypta...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy. Ciasto na tartę i białą dekorację:450 g mąki typ 4505 g drobnej soli morskiej150 g miękkiego smalcu150 g bardzo zimnego masła50 g cukru pudru1 laska wanilii 55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • W miniony weekend, we wspaniałych wnętrzach Zamku Dubiecko odbył się drugi już półfinał konkursu BlogerChef. Zupełnie inny niż ten pierwszy, w hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie, ale równie udany. Towarzyszyło mu mnóstwo pozytywnych emocji i świetnej zabawy. Wieczór kuchni szlacheckiej i myśliwskiej Spotkanie rozpoczęło się w piątek, od części integracyjnej, czyli wspólnego gotowania. Gospodarzem wieczoru był szef kuchni Zamku Dubiecko - Janusz Pyra. Pod jego okiem powstało wiele ciekawych...

  • W ostatnim czasie tarty zawładnęły sercami Polaków. Przygotowuje się je niezwykle prosto, a ich smak zależy jedynie od naszej wyobraźni. Co ważne możemy zaserwować je zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Dziś skupiamy się na tych drugich, prezentując wam najciekawsze pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas byłby w stanie odmówić sobie smakowicie wyglądającego kawałka tarty, która dopiero co opuściła piekarnik? Taka potrawa jest doskonałym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy...

  • Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, prezentuje przepisy na doskonałe domowe obiady, łatwe do przygotowania dla każdego. Na początek gorące, aromatyczne zupy. Jako danie główne zrumieniona pierś z kaczki podana z pomarańczami, soczysty stek z masłem czosnkowym lub risotto z dojrzałymi zielonymi szparagami. I wreszcie idealny deser: delikatna tarta z owocami albo, jeśli mamy naprawdę wielką ochotę na łakocie, kawałek pysznego czekoladowego sernika. Obiad powinien być...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...