• Informacje na temat:

    tarta bezglutenowa

Przepisy na temat: tarta bezglutenowa
Artykuły na temat: tarta bezglutenowa
  • Słodkości z kaszy jaglanej

    Ta sycąca, bezglutenowa i pełna wartości odżywczych kasza powinna na stałe zagościć w każdej kuchni. Tym razem w wersji na słodko.

  • Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej? Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ...

  • Placki z dyni z camembertem i marynowaną surową dynią

    Przepis Josepha Seeletso. Przepis na 4 porcje. Czas wykonania: 30 minut.

  • Decydując się na dietę bezglutenową, należy wyłączyć z jadłospisu wiele produktów zawierających gluten, czyli mieszaninę białek roślinnych. Dietetyczka Ewa Owczarek Kacprzak w rozmowie z Ewą Chodakowską ostrzega przed stosowaniem diety „tak po prostu". Dlaczego tak popularny ostatnio styl odżywiania może być groźny? Czy dieta bezglutenowa jest dla każdego?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Dieta bezglutenowa nie jest synonimem zdrowej diety! To dieta wykluczająca produkty zawierające gluten,...

  • Nowa moda: Polacy jedzą śniadania na mieście

    Jak celebrować pierwszy posiłek dnia przy zwiększającym się tempie życia? Polacy znaleźli na to sposób. Śniadania na mieście stają się coraz bardziej popularne.

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Ekoszał!

    Jemy wege, kupujemy eko. Szukamy produktów bez glutenu, bez laktozy. Sadzimy na skwerkach jarmuż i zbieramy miód z balkonowego ula. To chwilowa moda czy wyraz głębszych potrzeb? A zatem powiedz mi, co jesz, a powiem ci kim jesteś!

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Rzeczpospolita kucharska

    ...kulinarne trendy łatwo popadamy w przesadę. Dlatego też co rusz na topie są nowe diety, dania albo składniki. Ostatnio po Polsce panoszy się dieta bezglutenowa. Gluten - składnik obecny m.in...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...