• Informacje na temat:

    tapas po hiszpańsku

Przepisy na temat: tapas po hiszpańsku
  • ​Tapas, czyli "pokrywki"

    Słynne hiszpańskie przystawki, czyli tapas lub pinchos, jak kto woli, w dziesiątkach odmian, wszechobecne w barach, ale też nieodzowne w najbardziej renomowanych restauracjach, powszechnie nazywane kuchnią w miniaturze - o fenomenie miniprzekąsek pisze Maciej Bernatowicz.

  • Jesli myslimy o hiszpanskiej kuchni, jedna z pierwszych rzeczy, która nam sie nasuwa sa tapas. Z ogromnej ilosci tapas wybralam bardzo proste, których przygotowanie trwa jednak stosunkowo dlugo, ale tylko dlatego, ze mieso jest marynowane cala noc, lecz dzieki takiej naturalnej marynacie, mieso po kilku godzinach nabiera niepowtarzalnego smaku. Kazdy kawalek miesa, serwowany na swiezej podsmazonej buleczce razem z figami, jest doskonala przekaska na kazda okazje. Do tego dobre...

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    ...uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je podawać na tysiąc sposobów w zależności od dania, okazji, gustu czy... humoru. Najprostszą formą tapas, czyli przekąsek, są hiszpańskie oliwki podawane bez(...), anchois, papryką, tuńczykiem, orzechami laskowymi, migdałami, serem czy szynką. Dzięki różnym nadzieniom możemy w prosty i szybki sposób zaoferować gościom kilka wersji tapas. Ciekawą propozycją są także...

  • Niedzowna czesc kazdego bufetu, nie tylko sylwestrowego i nie tylko dla milosników hiszpanskiej kuchni. Hiszpanie wiedza jak robic smaczne przekaski. Doskonale tapas z chorizo, surowa szynka, kozim serem suszonymi pomidorami i oliwkami.

  • Takich bakalii jeszcze nie było – nowa linia przekąsek od Bakalland

    ...scenerii we dwoje. Sugerowana cena: 3,99 zł. Słona Ona Chrupiąca propozycja dla miłośników słonych smaków. Popularne hiszpańskie tapas w postaci prażonych ziaren kukurydzy oprószonych solą morską to...

  • Krewetki po hiszpańsku najlepiej smakują z tostami lub bagietką.

  • "Pollo a la chilindron" to danie pochodzące z Aragonii, popularne jest także w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym. W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja użyłem tylko udek.

  • Prosty i szybki sposób przyrzadzania watróbki. Jedynym skladnikiem, który ja odróznia od innych dan tego typu jest dobry, hiszpanski koniak. A skoro juz taki wysokorocentowy trunek, to mozna ja równiez bez problemu flambirowac i to dodaje jej wyjatkowych walorów smakowych i wizualnych.

  • Schab saute, z cebulką i porem. Duszony w brandy. Podawany wraz z grilowaną papryką/konserwowymi pomidorami i piklami.

  • wietny i szybki sposób na kurczaka wystarczy 35-40 minut i gotowe, a sos smakuje obłędnie.

Artykuły na temat: tapas po hiszpańsku
  • Od kelnerki do Marii Callas

    Stali bywalcy jednego z tapas barów w centrum Madrytu wspominają ją z uśmiechem do dziś. Tu pod koniec lat 90. Paz Vega, wówczas niespełna 20-latka marząca o aktorskiej karierze, pracowała jako kelnerka.

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • Miasto pokuty i odważnych dzieci

    ...z bardziej popularnych miejsc jest targowisko del Este. Zamiast zwykłych straganów pod dachem mamy sklepy z pamiątkami i delikatesami a także wiele modnych barów tapas. Do każdego zamówionego kieliszka wina...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...

  • W sobote zabralismy tesciowa do restauracji hiszpanskiej na tapas. Oboje z Finem jestesmy bardzo krytyczni co do jedzonka, nastawilismy sie wiec na porownywanie...

  • W cyklu Akademii Kulinarnej w Alei Smaków przenieśliśmy się tym razem do gorącej Hiszpanii. W minioną sobotę, Klienci Galerii Mokotów zostali zabrani w kulinarną podróż, przez szefa kuchni Michela Moran. Były pokazy, konkursy i wspólne gotowanie. Na koniec Mistrz zgodnie z tradycją oddał swojego fartucha. fot. materiały prasowe Podczas sobotnich pokazów Michel Moran przedstawił wszystkim tapas. Hiszpańskie przekąski składały się z tortilli, pomidorowo-paprykowego chłodnika gazpacho,...

  • W restauracji w Barcelonie

    ...tapas i innych kanapek miały ma co wspólnego z hiszpańską kuchnią. W ogóle w tej dzielnicy trudno było znaleźć coś hiszpańskiego oprócz architektury. Kierując się w stronę parku Gaudiego, przy jedne(...). Wszystkie mówiły po hiszpańsku. I to był znak… lokal odwiedzany przez tubylców… Uprzejmy kelner usadzł nas przy stoliku. Restauracyjna piwniczka win zachęcała rocznikami I gatunkami wina, lokalnego...

  • Nie od dziś wiadomo, że picie alkoholu idzie w parze z jedzeniem. Zwykle przekąski te nie należą do zdrowych, ale za to pozwalają nieco złagodzić, nieuchronnie zbliżający się, "syndrom dnia wczorajszego". Jak wyglądają w różnych zakątkach świata? Fot. 123RF/Picsel Statystyki wskazują, że po zakrapianym alkoholem wieczorze, Polacy najczęściej sięgają po kebaby. Prosta, szybka i niedroga przekąska z powodzeniem tłumi głód, a za sprawą zawartego w niej tłuszczu pozwala nieco złagodzić objawy...

  • Wybrzeże, gdzie lato trwa cały rok

    ...turysty drobiazgi - np. okulary. Wieczór kończę spacerem do portu jachtowego. W tamtejszych tawernach można zjeść owoce morza i tapas (rodzaj typowych dla Hiszpanii małych dań) lub inne przekąski...

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...