• Informacje na temat:

    tajskie curry z kurczaka

Artykuły na temat: tajskie curry z kurczaka
  • Tajskie zielone curry

    Składniki: 25 g zielonej pasty curry 250 g cukinii 200 g bakłażana 200 g wołowiny (lub kurczaka) 40 g kolendry 3 łodyżki trawy cytrynowej 25 g sosu rybnego 150 ml mleka kokosowego(...). Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj pastę curry. Gdy zacznie pachnieć, dodaj mleko kokosowe. Dodaj trawę cytrynową i mięso. Po trzech minutach zmniejsz ogień. Dodaj cukier i sos rybny. Dodaj warzywa...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • "W mojej tajskiej kuchni"

    ...​W książce "W mojej tajskiej kuchni" znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni.

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Dwa w jednym

    .... Kokosowe curry z wołowiną (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: Składniki: 1 kg łopatki wołowej pokrojonej na mniejsze kawałki, 2 łyżki tajskiej żółtej pasty curry(...)Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos. Żeberka wołowe po burgundzku (dla 4 osób...

  • Tajlandia to jeden z najciekawszych azjatyckich kierunków na wakacje. Państwo nazywane Krainą Uśmiechu zachwyca wyjątkowymi krajobrazami, pięknymi plażami, ciepłymi wodami, w których kryją się rafy koralowe, a także wyśmienitą kuchnią. Fot. 123RF/Picsel Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza lokalne dania, które znacząco różnią się od posiłków, jakie na co dzień jada się w Polsce. Jakich potraw warto spróbować w Tajlandii? Podstawa tajskiej kuchni - phad tai i tom yam W Tajlandii obowiązkowo...

  • Noworoczne postanowienia – pyszne, pożywne zupy na cały rok!

    ...i pokrojone ziemniaki oraz dodatki (np. śmietana) i pyszna zupa gotowa. Zupy Kuchnia Świata WINIARY– doskonały dobór składników pozwoli na szybkie i łatwe przygotowanie zup znanych z kuchni tajskiej(...) z kurczakiem i curry, lub salami i papryczką chili. Dodając to, co nasi bliscy lubią najbardziej stworzymy z marką WINIARY swoją własną Rodzinną Zupę! Już niedługo nadejdzie wiosna! W tym okresie wszystko...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Orientalna podróż

    ...kukurydzy konserwowej, 2/3 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub z puszki), po szczypcie curry, mielonego imbiru, kardamonu, kozieradki, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, papryki, kurkumy(...) w młynku lub rozetrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku w ciemnym, suchym miejscu. Kurczak teriyaki Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 szklanka wody, 1/4 szklanki sosu...

  • W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się...