• Informacje na temat:

    tajski sos curry czerwone

Przepisy na temat: tajski sos curry czerwone
  • Karol Okrasa poleca tajskie curry

    Nie ma to jak curry ze świeżymi warzywami na wiosnę! Tak przynajmniej uważa Karol Okrasa. Mistrz kuchni powrócił właśnie z Tajlandii i poleca tamtejsze curry do mięsa i ryb.

  • szybka wersja czerwonego curry ;-) bez kury,bez krewet...za to z avocado ;-) wyszło bardzo smakowicie i zupełnie inaczej...takie trochę vege curry zdecydowanie.

  • Smażony bób z czerwoną pastą curry

    Gotowany lub smażony bób z masłem to ulubiony przysmak zarówno Polaków, jak i Azjatów. W Tajlandii bób smaży się z czerwoną pastą curry, co daje niespotykaną kombinację smaków. Potrawa nosi nazwę thua pak-a-phad prig, może być dodatkiem do mięsnych potraw lub samodzielnym posiłkiem dla wegetarian.

  • Idealny dodatek do orientalnych dań z drobiu czy owoców morza...

  • Sekrety kuchni tajskiej

    Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. To uczta dla wszystkich zmysłów, łącząca najważniejsze reguły tajskiej filozofii życia - przyjemność i harmonię. Uwodzi orientalnym smakiem, aromatem przypraw i doskonałą kompozycją.

  • Przepis na czerwone curry po tajsku wpadł mi przez przypadek w ręce. Jak to w kuchni tajskiej, proporcje składników mają znaczenie, li tylko orientacyjne, ważniejsze jest serce które wkłada się do gotowania.

  • Ryż z czterech stron świata

    ...oleju sezamowego 40 dag brokułów 2 marchewki 10 dag czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego sól 2 łyżki zrumienionych nerkowców Przygotowanie: 1. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Mięso polej sosem sojowym, miodem oraz olejem sezamowym. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie brokuły oczyść, opłucz, podziel...

  • Propozycja na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z kawałkami delikatnej wieprzowiny oraz warzywami, który idealnie przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej. Gulasz dopełnia pożywny ryż z nutą kardamonu oraz świeżą natką pietruszki.

  • Zamknij lato w słoiku

    ...balsamicznym, żeby wydobyć z nich słodycz. "Doprawiamy to odrobiną tajskiej bazylii z kolendrą i kisimy w słonej zalewie" - instruuje. Można użyć też pomidorków koktajlowych. "One potrzebują mniej ciepła(...). Steuermark ma jeszcze jedną propozycję. To piccalilli, czyli hinduski sos-marynata. "Jest jednym z klasycznych sosów w Wielkiej Brytanii" - przypomina PAP Life kucharz. Jak go przygotować? Najpierw na...

  • Tajskie Zielone Curry, czyli odrobina pikanterii na talerzu.

Artykuły na temat: tajski sos curry czerwone
  • Z Dalekiego Wschodu

    ...sokiem z cytryny, udekorować zieleniną. Schab w curry Składniki na 8 porcji: 1,4 kg schabu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1 puszka białej fasoli, 30 dag(...), obsmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę pokroić w talarki, czosnek rozetrzeć, przy-smażyć na tłuszczu po schabie. Dodać curry i kurkumę. Zmniejszyć ogień, dusić 2 minuty...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Dwa w jednym

    .... Kokosowe curry z wołowiną (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: Składniki: 1 kg łopatki wołowej pokrojonej na mniejsze kawałki, 2 łyżki tajskiej żółtej pasty curry(...) oleju, obsmaż wołowinę, wrzuć mięso do curry, zalej ciepłym bulionem. Dodaj imbir, czosnek, cebule, liście kaffiru, sos rybny i cukier. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5-2 godzin, mięso...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Orientalna podróż

    ...kukurydzy konserwowej, 2/3 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub z puszki), po szczypcie curry, mielonego imbiru, kardamonu, kozieradki, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, papryki, kurkumy(...). Przygotuj sos teriyaki. Do małego rondelka wlej wodę, sos sojowy, dodaj imbir, czosnek, miód, cukier oraz wódkę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 25-30 minut, aż...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Bumbu, czyli co jadają Indonezyjczycy

    ...czerwone papryczki, cebulki szalotki, czosnek, i ... wiele innych składników, gdyż sambali jest również wiele, wiele rodzajów, od bardzo ostrych, tylko dla "zawodowców" aż po wersje soft, dla(...). Żaden inny kraj na świecie nie zużywa takiej ilości mleczka kokosowego. Na mleczku gotuje się zupy, dusi się owoce morza i warzywa oraz przygotowuje się indonezyjskie curry, które oprócz nazwy nie ma...

  • Możesz być pewien, że w Tajlandii, kraju, gdzie każdy wita cię uśmiechem, zostaniesz także dobrze nakarmiony. Ojczyzna przepysznych curry to raj dla wszystkich miłośników dobrej kuchni, którzy z zagranicznych wojaży najbardziej lubią przywozić kulinarne pocztówki. Fot. materiały prasowe Tajlandia już od wielu lat przyciąga turystów niezwykle bogatą kulturą, interesującą historią oraz zjawiskowymi widokami. Każdy kto był tam chociaż raz doskonale wie, że w tym zakątku świata znajdziemy niemal...

  • Smakowe świadectwa dojrzałości

    ...mojego siostrzeńca, który dopiero w klasie maturalnej polubił pomidory, a na drugim roku studiów przyznał, że kotlet schabowy jednak nie jest jego ulubionym daniem - woli tajskie curry z owocami morza(...) pokrojony na małe kawałki boczek. 3. Dodajemy je do zupy i przybieramy listkami mięty. Kura z rosołu z zielonymi warzywami i sosem tajskim Na przekór nazwie kura nie jest głównym składnikiem...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...