• Informacje na temat:

    tahini jak jeść

Przepisy na temat: tahini jak jeść
  • Jest wiele przysmaków, które można jeść pod koniec miesiąca bez obaw, że "pojadą nam" po portfelu.

  • Dziś proponuję Wam przepis nie na danie, ale na domowy wyrób jednego ze składników. Tym składnikiem jest sezamowa pasta tahini. Kiedyś kupowałam ją w pojemniku w jednym ze sklepów z arabską żywnością, ale nigdy nie zużywałam całej. Domowa wersja powstała trochę z potrzeby chwili (bo akurat nie miałam tahini w domu gdy była potrzebna), a trochę dlatego, że jestem wielką zwolenniczką domowych zamienników produktów sklepowych.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Pyszny, gęsty sos, który świetnie komponuje się z potrawami pochodzącymi z krajów arabskich.

  • Sprawdzony przepis na "Pasta tahini"

  • Chciałam sama zrobić humus, ale nigdzie nie mogłam kupić pasty tahini. Poszperałam po internecie i nie mogłam uwierzyć, że to takie proste samemu ją zrobić. Wystarczy uprażyć sezam i go zmielić. Domowa pasta jest pyszna i bez żadnych ulepszaczy, tylko troszkę pracy przy blendowaniu, ale warto.

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • Dzisiaj słów parę o moim ukochanym warzywie - ponieważ pierwsze okazy młodziutkich cukinii mogę już zrywać w ogródku u Teściowej -poczytajcie ile dobra kryje to niepozorne warzywo :)

  • ...ciasteczka dla fanów sezamu i pasty tahini, kruchutkie i mega sezamowe.

  • Puszyste,naprawdę smaczne.Dodatek pasty Tahini sprawia,że różnią się nieco od tych,które zwykle kupujem w sklepie.Warto spróbować!

Artykuły na temat: tahini jak jeść
  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    Niektóre z takich wyjątkowo zdrowych produktów, jak brukiew, wyszły z mody, inne (np. czarnuszkę czy pietruszkę) stosujemy zwykle w  niewielkich ilościach jako przyprawę. Tymczasem właśnie teraz(...) pyszne chipsy z buraka: pokrój warzywo w jak najcieńsze plasterki, skrop oliwą i octem winnym, oprósz ulubionymi ziołami i piecz w 180 st. (przez 15-20 min) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

  • „Jak jeść słodycze i nie tyć” to zbiór przepisów na zdrowsze wersje słodkości, bez dodatku cukru, pełnych wartości odżywczych ale również smaku. Jessica Meinhard w swojej książce udowadnia, że można jeść słodycze i nie tyć! Torty, ciasta, ciasteczka, batony, czekoladki, cukierki, lody i desery... Wszystko to pełne smaku i bez wyrzutów sumienia!Przepisy mają wersję podstawową, a dodatkowo wegańską oraz pozbawioną laktozy i glutenu. Autorka podaje łatwo dostępne zamienniki produktów, które...

  • Być jak celebrytka

    Która z nas nie chciałaby żyć zdrowo, twórczo i bez stresu? Czy jest na to patent? Może znają go celebrytki, które uczą, jak zachować młodość, być w formie, nie stresować się i mieć czas na wszystko. Nasza dziennikarka Natalia Kuc kupiła ich książki i próbowała zastosować się do rad. Czy Beata Pawlikowska, Agnieszka Maciąg, Anna Lewandowska i Małgorzata Rozenek uczynią z niej szczęśliwszą kobietę?

  • Na wiosnę aż chce się jeść bujne, zachęcające i kolorowe nowalijki. Czy jest to jednak dobry pomysł? Czy nowalijki nam szkodzą?      Fot. 123RF.COM/PICSEL Nowalijki to pierwsze warzywa, które możemy zjeść świeże po zimie. Pochodzą one zarówno ze szklarni, jak i ze zwykłych upraw, ale najczęściej wczesną wiosną spotykamy warzywa szklarniowe. Zwykłe uprawy nie przetrwałyby zdarzających się jeszcze w kwietniu przymrozków przygruntowych. Często też wydaje nam się, że kupujemy polskie nowalijki,...

  • Makrobiotyczna dieta doda energii na wiosnę

    ...z czosnkiem, sokiem i tahini. Pod koniec dodaj wodę, aby hummus zyskał gładką konsystencję. Przypraw do smaku. Polej oliwą, posyp natką. Zasady diety: Co jeść Produkty zbożowe: Pieczywo i makarony(...) też obawy, że będziesz głodna, bo produkty z pełnego ziarna, które są jej podstawą, są bardzo sycące. Dieta dla fanek natury: Lubisz dobrze zjeść, ale unikasz mięsa? I chemii w jedzeniu? Dieta...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • 6 wysokoproteinowych przekąsek, które możesz zabrać do pracy

    ...i dostarczy sporej ilości białka. 2. Masło orzechowe z selerem lub jabłkiem Lubisz masło orzechowe? Pamiętaj, aby wybierać tylko to wysokiej jakości, z zawartością orzechów – minimum 90%. Z czym jeść? Na(...) pełnotłusty – dzięki temu witaminy zostaną lepiej przyswojone.  5. Hummus z warzywami Hummus – czyli pasta z ciecierzycy, tahini, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Świetnie nadaje się jako dodatek...

  • Mamy zaszczyt przedstawić Wam zwycięzców, do których powędrują książki Leanne Ely: Umiarkowana dieta paelo. Serdecznie dziękujemy za wszystkie przesłane do nas zgłoszenia. Dzięki Wam wiemy, że zdrowy tryb odżywiania nie musi wiązać się z szeregiem wyrzeczeń, można go bez problemu wprowadzić do naszej codziennej diety, wystarczą tylko chęci. Spośród wszystkich nadesłanych do nas odpowiedzi wyłoniliśmy laureatów. Oto oni: Pani Joanna "Nie taki diabeł straszny jak go malują. Jestem na diecie...

  • Salmonella – najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko!

    Jak? Poprzez właściwą higienę - własną i otoczenia, w którym przygotowujemy posiłki. Gdzie występuje salmonella? Najczęściej w przewodzie pokarmowym drobiu, a przez to na jego mięsie i jajach(...) produktu z obrotu. W tym roku salmonellę wykryto w paście typu tahini jednego z producentów. Najwięcej jednak ostrzeżeń wydawanych przez GIS dotyczy jaj - w drugiej połowie tego roku wydał je...

  • Jest matką, dziennikarką radiową, prezenterką telewizyjną i sportsmenką. Kiedy znajduje czas na gotowanie i pisanie książek? Między innymi o tym rozmawiamy z Beatą Sadowską. Fot. Celestyna Król Smaker: Gotowanie było obecne w pani życiu od zawsze czy może dopiero na pewnym etapie swojego życia zaczęła pani gotować? Beata Sadowska: - Od zawsze potrafiłam przypalić wodę, z czasem nauczyłam się robić herbatę (śmiech). Dosyć wcześnie miałam kontakt z kuchnią, bo byłam dzieckiem z kluczem na szyi....