• Informacje na temat:

    tagliolini nonna mia

Przepisy na temat: tagliolini nonna mia
  • Duszone pieczarki z mieszanką ziół włoskich to moje ostatnie odkrycie. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne. Są dobrym dodatkiem do obiadu czy mięsa z grila.

  • Pierś z kaczki w wonnym, słodko - korzennym estragonowym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Podana z makaronem tagliatelle i gruszką zapiekaną z lazurowym serem i żurawiną. Pyszne, sycące danie - w sam raz na weekendowy obiad. Do tego czerwone wino - żyć, nie umierać!

  • To danie przekonuje nawet najbardziej zagorzałych przeciwników szpinaku...

  • Makaron z sosem warzywnym, na bazie pomidorów, bakłażana i cukinii. Danie przepyszne i szybkie w wykonaniu, polecam:)

  • Szybka ,prosta i sycąca zupa serowa z jednym z ulubionych serów.

  • Smaczny pomysł na "Faszerowana wieprzowina"

  • Po upieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A przepis znalazłam na blogu Mia Cucina.

  • - Babko, co Wy tyla dzisioj warzicie? - Jak to co? Przeca jutro niydzielo, świntyj Hedwigi. Co ty synek, niy wiysz, co jutro u nos bydzie łodpust? - Wiym, przeca że wiym. Ale to i łobiod bydzie łodpustowy? - No dyć. Przeca wsziscy przijadom, budzie ujek Franek z ciotkom Marikom i synkami, ujek Konrad z ciotkom Mią ze Hajduk, chyba nawet ujek Edek ze Hindenburga przijedzie. Przeca łodpust to wielkie świynto dlo cołej rodziny! - Starko, a co to bydziecie warzić? Rolada? Ponbócku Złoty! Tyn...

  • penne z sycylijskim pesto niezawodnie sprawdza się zawsze i smakuje obłędnie :-)

  • makaron penne z mięsistym bakłażanem,w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym z dodatkiem parmezanu,mięty i zielonej pietruszki sprawdza się o każdej porze ;-)

Artykuły na temat: tagliolini nonna mia
  • 26 września 2013 r. we włoskiej restauracji Castello na warszawskim Wilanowie odbył się romantyczny wieczór z włoską muzyką na żywo. Tak przyjemnej imprezy dawno nie było! Hucznie świętowano nie zakończenie lata, ale wprowadzenie na rynek nowej, włoskiej marki makaronów Mamma Mia! produkowanych w 100 % z pszenicy durum.   Imprezę, którą swoją obecnością uświetnili między innymi: Katarzyna Cichopek, Andżelika Piechowiak, Katarzyna Skrzynecka z mężem Marcinem Łopuckim, Laura Łącz, Marta...

  • Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Książka Food Pharmacy to efekt naszych długich obserwacji związku odżywiania ze stanem zdrowia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy wgryźć się w ten temat i z nieocenioną pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej. Przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania, a potem napisałyśmy tę książkę, aby podzielić się z Wami zdobytą wiedzą. Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito...

  • „Food Pharmacy. Przepisy” to solidna dawka doładowujących układ odpornościowy dań. Autorki udowadniają też, że aby gotować zdrowo nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin. Cześć, tu Mia i Lina!Jeśli czytałeś naszą książkę "Food Pharmacy", to już trochę nas znasz i pamiętasz, jak smakuje nasz... powitalny szot z kurkumy! Wiesz również, że chcemy zarazić wszystkich naszą pasją do jedzenia o przeciwzapalnych właściwościach, bogatego w przeciwutleniacze i wspierającego dobre bakterie układu...

  • W najbliższą niedzielę do walki o kulinarne uznanie i apetyczną sumkę staną mieszkańcy Szczecina. Czym tym razem zaskoczą "Ugotowani"? Kto rzuci na kolana swoich rywali niezapomnianym menu, a kto urzeknie niezwykłą osobowością i wyjątkowym pomysłem na kolację? Podczas czterech szczecińskich uczt spotkają się: Marta Cnotliwy - podróżniczka, na co dzień prowadząca biuro podróży, Maciej Łagodziński - konferansjer, Inga Elerowska - pracująca w dziale marketingu lokalnej gazety oraz Maciej Gwarek...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji Emilia-Romana. To...

  • Aby gotować smacznie i z pasją wcale nie trzeba spędzać całych dni w kuchni. Wystarczy zainspirować się pomysłami najwybitniejszych szefów kuchni i skorzystać z ich instrukcji, by w rozsądnym czasie i proporcjach przygotować smaczne dania, którymi zachwycą się zaproszeni goście. Oto garść kulinarnych pomysłów Marco Ghia - szefa kulinarnych warsztatów i mentora na kursach gotowania Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Na przystawkę: Agnolotti z nadzieniem z wołowiny Poziom trudności:...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Jak wygląda nauka w prestiżowej szkole gotowania? Czym różnią się polskie restauracje od zachodnich? Czy praca w restauracji jest tak straszna jak przedstawia się ją w "Hell's kitchen"? Zobaczcie wywiad z szefem kuchni Concept 13, Dariuszem Barańskim! Mówi Pan o sobie, że wychował się Pan w kuchni. Co to znaczy? - To znaczy, że moja mama pracowała na stołówce w biurze (śmiech). Czasem po szkole i przed szkołą mnie tam zabierała. Tam spędzałem swój wolny czas. Później, im się stawałem...

  • Chcesz radykalnie zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale nie wiesz jak? Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę Liny Nertby Aurell i Mii Clase pt. Food Pharmacy. Żyjemy w ciągłym biegu. Jemy nieregularnie i przede wszystkim nie zdrowo, w skutek czego chorujemy znacznie częściej. Istnieją jednak naturalne sposoby, aby podnieść odporność organizmu. Wiesz jakie? Jeśli tak, podziel się z nami swoimi pomysłami i wygraj jedną z dwóch książek "Food Pharmacy". Food Pharmacy to opowieść o tym,...