• Informacje na temat:

    tagliatelle zapiekane z sosem

Przepisy na temat: tagliatelle zapiekane z sosem
  • Święta po włosku

    ...z jakim sosem ją podać. Makarony długie i wąskie Spaghetti - te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom sosu bolońskiego, neapolitańskiego i carbonara. W śród makaronów z tej samej(...) cienkie tagliatelle. Mniej znana jest płaska, krótka i szeroka mafalda oraz grube, krótkie fetuccinne.   Sosy : kremowe oraz tłuste mięsne sosy.   Drobne makarony Nazwy drobnych...

  • szybkie i pyszne danie :)

  • Rewolucyjne Halloween

    ...dynię podawaj polaną syropem limonkowym, posypaną skórką z limonki i pestkami dyni. Na wierzch wyciśnij kleks ze śmietany. Tagliatelle dyniowe z pomidorami i ziołami Składniki: 1/2 kg makaronu typu(...) minut aż dynia będzie miękka. Pod koniec dodaj rozmaryn. Wymieszaj makaron z sosem, podgrzej. Portugalska zupa z kolendrą i szynką dojrzewającą Składniki: 1 kg dyni, 1 cebula, 250 ml śmietany 36

  • Pyszna i zdrowa kompozycja dla miłośników kalafiora.

  • Makaron po polsku

    ...o pastach do smarowania kanapek. Ale pasta z sosem? Pasta zapiekana z jajkami i boczkiem? Coś tu wyraźnie nie pasowało. Dzisiaj pasta nikogo specjalnie nie dziwi, a makaronu na próżno szukać w kartach dań. Zamiast "kokardek" zamawiamy farfalle, zamiast "wstążek" tagliatelle, a "muszle" to dzisiaj conchiglie. Al dente czy niedogotowany? Zanim rozmaite fettucine i cannelloni zrobiły u nas zawrotną...

  • Tagliatelle z sosem smardzowym są dość rzadkim rarytasem. Do jego przygotowania potrzebne są świeże grzyby z rodzaju smardzowatych, a te występują dość nieregularnie i kapryśnie. To, że znaleźliśmy gdzieś smardze w ubiegłym roku nie musi oznaczać, że znajdziemy je tam teraz. I na dodatek grzyby smardzowate są pod ochroną całkowitą lub częściową! Jeśli jednak uda nam się zebrać te grzyby na przykład w ogrodzie – możemy przyrządzić smakowite tagliatelle z sosem smardzowym.

  • Rozkosz dla podniebienia :)

  • Sprawdzony przepis na "Zielone tagliatelle"

  • sycąca pasta z boczkiem,pieczarkami,śmietanką i parmezanem ;-) po takiej bombie kalorycznej można już tylko mieć ochotę na filiżankę espresso ;-)

  • Wypróbowany przepis na "Tagliatelle z sosem kurkowym"

Artykuły na temat: tagliatelle zapiekane z sosem
  • Makaron plus grzyby

    ...z parmezanem, pietruszką, ewentualnie z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany.  Zapiekane łazanki z grzybami i boczkiem Skład na 4 porcje: 40 dag makaronu łazanki, 100 g surowego boczku(...) miski, mieszamy z grzybami i startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszankę wykładamy do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekanek, powierzchnię skrapiamy resztą stopionego masła...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...

  • Makaronowe rozmaitości

    Znudził ci się makaron z sosem? Wypróbuj nasze pomysłowe dania.

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Wstążki, nitki i świderki

    Świderki zapiekane z cukinią Składniki na 4-6 porcji: 50 dag makaronu świderki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, 50 dag brokułów, 3 kolorowe papryki, 15-20 dag ostrego żółtego sera, 4 łyżki(...) cytryny, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 25 dag makaronu (najlepiej tagliatelle), 4 łyżki oliwy, 1-2 łyżki posiekanej cebuli, sól, pieprz. Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Makaronowa uczta

    ...solą i pieprzem. Dodaj na patelnię makaron i dokładnie wymieszaj. l Przełóż na talerz i polej przygotowanym wcześniej sosem z bazylii. Przed podaniem udekoruj odłożonymi listkami bazylii. Tagliatelle z łososiem Składniki na 4 porcje: 30 dag fileta z łososia, 1 cukinia, 1 szalotka, 2,5 dag masła, 2,5 dag mąki, 250 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietany kremówki, 30 dag makaronu tagliatelle...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Makaron makaronowi nierówny

    Oto mała ściąga z makaronów. Spaghetti - długie nitki Król wśród past, najpopularniejsza forma makaronu na świecie. Jest taka znana, że do niedawna w Polsce na każdy makaron z sosem mówiło się po(...) ciasta, zwykle w formie prostokąta o boku ok. 18 centymetrów. Lasagne to jednocześnie najbardziej znana pasta al forno. Potrawa z niej robiona, czyli warstwowa zapiekanka z sosem pomidorowym i serem...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...