• Informacje na temat:

    tabula z komosą ryżową

Przepisy na temat: tabula z komosą ryżową
Artykuły na temat: tabula z komosą ryżową
  • Komosa ryżowa przyszła do nas z odległych Andów, gdzie udomowiono tę roślinę 5 tysięcy lat temu. Skąd zainteresowanie tym niepozornym pseudozbożem w NASA? Sałatka z komosą ryżową.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Owoce komosy ryżowej są w kuchni traktowane jak ziarno, mimo że roślina nie należy do zbóż, a do pseudozbóż (tak jak amarantus). Ma trzy odmiany: czerwoną, żółtą i białą. Biała jest najpopularniejsza i ma najdelikatniejszy smak. Spotkać się można także z nazwą "quinoa". Ludzie zaczęli...

  • Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży. Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i surowym dżemie z chia. Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne oraz chleb pełnoziarnisty. Skosztuj pysznej czerwonej kapusty z komosą ryżową i winogronami. 100 pomysłów na proste dania na bazie łatwo dostępnych produktów. Potrawy bezmięsne, wersje bez glutenu i wegańskie. Dominika Wójciak - jej talent wyróżnił sam Gordon...

  • Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszych talerzach, a jego spożycie w naszym kraju nieustannie wzrasta. Warto więc wiedzieć, że możemy wykorzystać nie tylko jego ziarna, ale nawet wodę w której były gotowane. Fot. 123RF Jakiś czas temu pisaliśmy o nietypowych zastosowaniach wody z gotowania ziemniaków. Okazało się, że temat ten bardzo was zainteresował, dlatego postanowiliśmy zbadać go nieco głębiej. Jakie jeszcze produkty, które zazwyczaj uznajemy za odpadki, możemy ponownie...

  • Pisze książki, prowadzi warsztaty edukacyjne i kulinarne, ale przede wszystkim rozkochuje Polaków w kaszach oraz zdrowym odżywianiu. Co Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze.pl, proponuje i radzi Czytelnikom Smakera? Fot. Maia Sobczak / Mateusz Nasternak Jakie jesienne połączenia smaków poleciłabyś czytelnikom Smaker.pl? Jesień jest ewidentnie przygotowaniem do zimy. To ostatni moment na świeżą śliwkę, pachnącego pomidora czy choćby na grzyby. Z lekkiej, pełnej słońca diety, przenoszę nacisk...

  • Ina Rybarczyk - malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Autorka popularnego bloga „True Taste Hunters”, który od 2014 roku niezmiennie zyskuje nowych czytelników. Promuje wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną. W ciągu kilku lat twoje życie zmieniło się nie do poznania. Przeistoczyłaś się z nieznanej szerokiej publiczności studentki ASP w rozpoznawalna i poważaną blogerkę propagującą zdrowy styl życia i dietę roślinną. Jak...

  • Jest matką, dziennikarką radiową, prezenterką telewizyjną i sportsmenką. Kiedy znajduje czas na gotowanie i pisanie książek? Między innymi o tym rozmawiamy z Beatą Sadowską. Fot. Celestyna Król Smaker: Gotowanie było obecne w pani życiu od zawsze czy może dopiero na pewnym etapie swojego życia zaczęła pani gotować? Beata Sadowska: - Od zawsze potrafiłam przypalić wodę, z czasem nauczyłam się robić herbatę (śmiech). Dosyć wcześnie miałam kontakt z kuchnią, bo byłam dzieckiem z kluczem na szyi....

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Okazuje się, że zgrabna sylwetka nie musi być efektem katorżniczych diet. Wystarczą regularne posiłki, nie przejadanie się i odrobina ruchu. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Jak zwykle mieliśmy nie lada problem z wyborem zwycięzców, ponieważ ponownie zaskoczyliście nas nietuzinkowym podejściem do tematu. Jednak po długich obradach udało nam się wyłonić trzech laureatów konkursu. Gratulujemy wygranej! Nagrody powędrują do: Agnieszka O. "Cieszenie się życiem! Słodka...

  • Co dla Was jest superjedzeniem? My już wiemy! Zobaczcie, jak odpowiedzieli na to pytanie laureaci konkursu, do których powędruje najnowsza książka jamiego Olivera. Jak mawia Jamie, superjedzenie, to takie jedzenie, które nie tylko fantastycznie smakuje, ale jest też bogate w ważne składniki odżywcze. Nie inaczej sądzą laureaci konkursu. Zobaczcie ich przepisy na sperfood! Pani Aleksandra "Jest wiele dań, które chętnie i często spożywam a przy okazji są zdrowe i niezwykle smaczne, ale moim...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...