• Informacje na temat:

    szynka z kremem chrzanem

Przepisy na temat: szynka z kremem chrzanem
  • Co na świąteczny obiad?

    ...w 2 miejscach, tworząc głębokie kieszenie. Włożyć farsz, pieczeń obwiązać nicią. Lekko oprószyć mąką. Obłożyć resztą masła, posmarować odrobiną oliwy. Piec 1,5 godziny w temp. 160 st. C. Szynka glazurowana(...) wzdłuż, usunąć nasionka, strączek pokroić w cienkie plasterki. Gotową kiełbasę ułożyć na półmisku. Ozdobić cebulką. Posypać papryczką chili. Udekorować, całym strączkiem papryczki. Podawać z chrzanem lub...

  • Na Święta tradycyjnie mamy swojskie wędzone polędwiczki, szynkę, kiełbasę. A do takich wędlin najlepiej pasuje ćwikła.

  • Kaloryczny, rozgrzewający i smaczny obiadek.

  • Idealna jako przystawka na spotkania z rodziną lub znajomymi.

  • Sałatka idealnie sprawdzi się w ten niedzielny wielkanocny poranek, gdy zasiądziemy do wspólnego śniadania z bliskimi. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Ma charakterystyczny i wyrazisty smak, który zawdzięczamy odrobinie chrzanu.

  • Taki barszcz robię zawsze w niedziele wielkanocną na obiad. Zupa ta u nas nazywana jest święconką, dlatego że wrzuca się do nie wędliny, chrzan i jajka z koszyczka wielkanocnego. Ja polecam zrobić ją nie tylko w święta, ale również na obiad w zwykły dzień. Barszcz jest wyborny, lekko chrzanowy, pyszny.

  • Smaczny pomysł na "Nadziewana szynka"

  • Aromatyczna i soczysta szynka

  • Ćwikła z chrzanem

  • O :) Idealne na Wielkanocne śniadanie.

Artykuły na temat: szynka z kremem chrzanem
  • Święto smaku

    ...dodatkami i z połówkami przepiórczych jajek. Szynka cielęca duszona powoli do jedzenia na ciepło i na zimno (dla 6-10 osób) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: 3 Mięso: 2-2,5 kg szynki(...) z chrzanem. Dodaj miód i miksuj, dolewając śmietankę. Postaraj się dobrze napowietrzyć mus końcówką w kształcie trzepaczki. Dopraw go solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny i skórką. Rozpuść żelatynę...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ..., bakalie, maszynka do mielenia (sitko z drobnymi dziurkami) Przygotuj masę makową: mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem, gotuj 20 minut. Odcedź i zmiel trzykrotnie w maszynce z drobnymi dziurkami(...) 200°C, piecz, aż się zrumieni (ok. 17 minut), wystudź. Posmaruj kwaśnymi powidłami, np. ze śliwek, derenia, na to nałóż grubo masę makową, udekoruj np. płatkami złota. Baba drożdżowa z kremem Czas...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Smaki arktyczne

    .... (Nawiasem mówiąc, spróbowałem carpaccio z suszonego wieloryba, choć wywołało to konflikt między dziennikarskim obowiązkiem a ekologicznym sumieniem. Nic specjalnego, smakuje jak podrzędna iberyjska szynka...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne badania potwierdzają...

  • Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich! 123RF.COM/PICSEL W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu...

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...