• Informacje na temat:

    szynka z indyka

Przepisy na temat: szynka z indyka
  • Soczysty indyk z sosem kiwi

    Połączenie mięsa z kiwi - zobacz jak to smakuje!

  • Szynka z Indyka, bez sztucznych polepszaczy i konserwantów

  • Szparagi z serem, indykiem i boczkiem

    Składniki: pęczek zielonych szparagów 4 kotlety z indyka 4 grube paski sera pleśniowego 4 plasterki boczku wędzonego (możesz zastąpić go tłustą szynką) ząbek czosnku tymianek sól, cukier biały pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1 Kotlety opłucz, lekko rozbij, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą, tymiankiem i białym pieprzem. Szparagi oczyść, usuwając zdrewniałe końce...

  • pyszna, chudziutka szyneczka :) wyśmienita do kanapek jak i na ciepło :)

  • Grillowane roladki z indyka

    Składniki na 8 kawałków: - 8 kotletów z indyka (po 80 g), - 1 ząbek czosnku, - 6 łyżki oliwy z oliwek, - 2 łyżki soku z cytryny, - 8 plastrów szynki parmeńskiej, - 1 gałązka szałwii, - pieprz, - 2 łyżki Pesto 150 g chudego jogurtu, - przepołowione główki młodego czosnku i bazylia Przygotowanie: Kotlety umyć, osuszyć, nieco rozbić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać...

  • Pyszna sałatka, idealna na święta jak i na co dzień

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Aromatyczna i soczysta szynka

  • Sałatka na świątecznym stole? Obowiązkowo!

    ...1. Gotujemy 5 jajek, 4 z nich kroimy, jedno zostawiamy do dekoracji. 2. Nacieramy piersi z indyka przyprawą do mięs (np. Knorr). Dzięki niej mięso będzie wspaniale przyprawione, bardzo aromatyczne. 3. Skrapiamy je oliwą z oliwek, a następnie owijamy ciasno folią aluminiową. 4. Pieczemy piersi w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. 5. Po wystudzeniu kroimy w kostkę. 6. Tak samo...

  • ...sposób na indyka...

Artykuły na temat: szynka z indyka
  • Tort chlebowy z szynką

    ...1. Bochenek przekroić w poprzek na połowę, posmarować masłem. 2. Na dolnej połowie ułożyć pokrojone w kostkę ogórki i połowę posiekanych suszonych pomidorów. Na to ułożyć umytą, osuszoną rukolę, połowę szynki z indyka i ser. Następnie warstwę salami i resztę szynki z indyka. 3. Posypać pokrojoną w drobną kostkę papryką, pomidorami oraz oliwkami. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i przykryć...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Grillowane roladki z indyka

    Kotlety umyć, osuszyć, nieco rozbić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Mięso skropić marynatą i odstawić...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Cała prawda o mięsie

    Uważasz, że drób jest dla dziecka lepszy niż cielęcina, a szynka zdrowsza od sklepowego pasztetu? Przekonaj się, czy masz rację!

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • O, pieczone kurczę!

    Począwszy od piersi kurczaka lub indyka zmiksowanej w zupce, poprzez pulpeciki, aż po soczyste udko - drób ma stałe miejsce w dziecięcym menu już od drugiej połowy 1. roku życia. I to nie bez powodu(...) kurczaka lub indyka jest znacznie lżej strawna dla smyka niż wołowina czy wieprzowina. Drobiowe mięso bez skóry zawiera na tyle małe ilości tłuszczu, że bez obaw można je podawać niemowlęciu nawet kilka...

  • Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Fot. 123RF/Picsel Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Przeciwko starzeniu Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego...

  • To musisz wiedzieć przyrządzając mięso w cieście

    Które ciasto? Do zapiekania mięsa wybieramy ciasta drożdżowe, francuskie, filo lub naleśnikowe. Po upieczeniu utrzymają zarówno farsz, jak i większe mięsne kawałki w apetycznej całości. Jakie mięso? Do przygotowania farszu najlepsze będzie mięso mielone wieprzowo-wołowe lub drobiowe. Sprawdzi się również pokrojona pierś kurczaka czy indyka, a także schab i szynka wieprzowa pieczone w całości...

  • Dieta bezglutenowa jest prostsza niż się wydaje, a jej wprowadzenie nie musi być problemem. Ulubione śniadaniowe przysmaki można przygotować dobierając alternatywę dla uczulających zbóż. Fot. materiały prasowe Dzięki rosnącej popularności takich produktów możemy je z łatwością kupić w większości sklepów. Sprawdź, jak odczarować z pozoru trudne, bezglutenowe początki dnia. Dieta bez glutenu, czyli jaka? Gluten jest mieszanką białek gluteliny i gliadyny, które znajdują się w pszenicy, życie,...