• Informacje na temat:

    szynka prosciutto z mozzarellą

Przepisy na temat: szynka prosciutto z mozzarellą
  • Z niejednego pieca

    ...jeszcze czarne oliwki, kozi ser, wędlinę typową dla krajów śródziemonomorskich (np. chorizo, szynkę serrano) lub anchois. Pizza prosciutto Ciasto: 500 g mąki typu 550 (lub specjalnej mąki do pizzy(...) oliwy, 1 łyżeczka soli Dodatki: 100 g szynki prosciutto, 100 g sera mozzarella w małych kulkach, 100 g sera gouda, 1 garść liści rukoli, 1 świeża figa, 30 ml oliwy Przygotuj ciasto według...

  • Kilka dni temu przygotowałam sporą porcję pesto z czosnku niedźwiedziego, a teraz chciałabym zaprezentować Wam danie z jego wykorzystaniem. Pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, warzyw, mięs lub pieczywa. Moja dzisiejsza propozycja to mini penne z dodatkiem pesto w towarzystwie szynki prosciutto, kawałków sera mozzarella oraz pomidorków cherry. Zawsze staram się mieć zapas pesto w lodówce, dzięki czemu mogę szybko przygotować smaczne i pożywne danie. Gorąco polecam Wam to...

  • Starterek na dzieńdobry,delikatnie łagodny

  • To taka moja propozycja na niedzielne śniadanie, gdy chcemy naszej drugiej połówce sprawić kulinarną przyjemność ;)

  • Chcecie zaskoczyć gości na niedzielnym obiedzie? Polecamy ten przepis.

  • Pyszna chrupiaca przystawka

  • Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubiłaby prostego placka pszennego z dodatkami, czyli pizzy na wszystkie możliwe sposoby.

  • Można połączyć pstrąga z mięsem, Zapewniam sprawdza się.

  • Szybkie, tanie i łatwe danie :)

  • Eleganckie, bardzo smaczne roladki podane w śliwkowym sosie gościły u mnie na rodzinnym obiedzie. Smak samego sosu jak dla mnie początkowo był za ostry, jednak po duszeniu w nim mięsa zyskał dodatkowy aromat. Dla złagodzenia smaku dodałam trochę słodkiej śmietanki - sos wyszedł obłędny :)

Artykuły na temat: szynka prosciutto z mozzarellą
  • Toskania z perspektywy kieliszka i talerza

    ...dań serwowanych w ich barze: lodów śmietankowych z szynką prosciutto i mozzarellą, a także gruszkowych z serem pecorino i miodem. Za tymi pierwszymi tęsknię do tej pory. Dario Castagno i czarny(...) podobnie jak nasz śledź, a to łosoś przecież), warzyw grillowanych z mozzarellą i toskańskiej ribollity, czyli gęstej zupy jarzynowej. Nie chcę myśleć, czego nie spróbowałyśmy, po prostu zostawiam to sobie...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Pożegnanie lata

    Bałkanów i Wenecji - ze znakomitym skutkiem. Kontrapunktem do słodyczy dyni jest słoność suszonej szynki, która na Istrii była oczywiście lokalna. Prszut, jak nazywa się tam prosciutto, jest wyśmienity nie(...) miesięcy, ile ma kilogramów wagi. Przez uchylone okna wpadała bryza od pobliskiego Adriatyku, niosąc morskie aromaty i sól. Próżno szukać takiej szynki w naszych sklepach, zaś włoskie prosciutto nie jest...

  • Pizza to najlepszy kulinarny towar eksportowy świata. Jadana dziś wszędzie, od rodzimych Włoch, przez obie Ameryki, po Nepal. Ikoniczne danie kuchni śródziemnomorskiej, i jednocześnie synonim szybkiego oraz niezdrowego jedzenia. Z okazji Dnia Pizzy bierzemy w obronę aromatyczną flagę Włoch. Fot. 123RF/Picsel Jak większość tradycyjnych dań, tak i pizza może pochwalić się długim rodowodem. Płaskie placki jadano już w czasach antycznych, dodając do nich oliwę, czosnek i ser. Współczesna pizza...

  • ZAKOCHAŁAM SIĘ W TOBIE APULIO!!!

    ...przygotowała nam regionalne potrawy: parmigianę di melanzane, focaccię z cebulą, wielkie pierogi typu calzone z mozzarellą i prosciutto cotto (gotowaną szynką) oraz pizzę na zimno z pomidorkami koktajlowymi...

  • Wiele osób myśląc „streetfood” ma przed oczami niezdrowe, masowo przyrządzane jedzenie w sieciowych lokalach typu fastfood. Na szczęście nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Czym naprawdę jest streetfood i dlaczego jest tak popularny? W Polsce dopiero od niedawna jedzenie uliczne przeżywa swój renesans. Coraz więcej osób chwali sobie tego typu posiłki. Dlaczego? To świetny sposób, by spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi, podzielić się nowymi doświadczeniami i jednocześnie nie stracić...

  • Świeże, włoskie przysmaki, lokalne produkty najwyższej jakości, różnorodny wybór potraw - jeśli masz ochotę przeżyć włoską, kulinarną podróż, przyjedź na Ham Festiwal, który jest częścią „Wine Food Festival" i trwa aż do grudnia 2018 roku.. Fot. 123RF/Picsel To wszystko czeka na Ciebie we wrześniu w samym sercu Food Valley, czyli regionu do którego należą miasta takie jak Piacenza, Parma, Modena oraz Bologna. Emilia Romagna to jedyny taki region pachnący szynką parmeńską, pomidorami i serem,...

  • Wszyscy doskonale wiemy, czym kończy się świąteczne ucztowanie. Tak! Zbędnymi kilogramami. Tylko nieliczni potrafią postawić sobie granicę i nie pofolgować za bardzo z jedzeniem. A jest to trudne. Bo, czy ktoś z Was wyobraża sobie dietetyczne święta bez porcji smakowitych pierogów, gołąbków czy przepysznych wędlin?   Jeśli nie należymy do tej nielicznej grupy osób odpornych na świąteczne pyszności to pewnie przybyło nam tu i ówdzie trochę ciałka. W związku z tym z pomocą przychodzi Smaker!...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Barbara. Ciasto 200 g wody25 g świeżych drożdży2 łyżeczki cukru600 g mąki pszennej200 g jogurtu naturalnego1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwek Farsz z jagnięciną olej rzepakowy do podsmażenia mięsa500 g mielonego mięsa jagnięcegoskórka starta z jednej limonkisok wyciśnięty z dwóch limonek1 garść świeżej mięty50 g śmietanki 30%sól do smakupieprz do smakumąka do podsypania ciasta Farsz serowy 125 g sera...