• Informacje na temat:

    szynka pieczona z marynaty

Przepisy na temat: szynka pieczona z marynaty
  • Składniki : szynka cielęca ok. 5 kg, 1/2 kg marchwi, pęk selera naciowego, 2-3 cebule, 2 pory-warzywa pokrojone w grubą kostkę, 5 ząbków czosnku, rozmaryn, szałwia, sól, pieprz, listek laurowy, oliwa. Marynata: taka ilość czerwonego wytrawnego wina (najlepiej Barolo), aby zakryło mięso, szałwia, rozmaryn, pieprz ziarnisty, pieprz mielony.

  • Polecam na co dzień jak i od święta do chleba i nie tylko

  • Jakie mięsa kupować na grilla?

    .... Piecz razem ze słoniną, jest lepsza niż powszechnie stosowane marynaty z ziół rozprowadzonych w oliwie (na grillu przypala się) czy oleju.  Gdy lubisz grillowaną kiełbasę, kupuj surową, najlepiej...

  • pyszna szyneczka, rozpływa się w ustach.

  • Potrawy na rodzinne spotkanie

    Szynka pieczona Sposób przygotowania Wymieszaj olej, miód, sok z 1 pomarańczy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i szczyptę imbiru. Szynkę ponacinaj z wierzchu w kratkę i posmaruj(...) żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem, polej resztą marynaty, przykryj i piecz 70 minut w 190 stopniach C. Zdejmij przykrywkę lub folię, by szynka się przyrumieniła. Dodaj pokrojone w plastry...

  • Soczysta i aromatyczna szynka, podana na niedzielny obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...na kawałeczki. Ziemniaki osącz z marynaty i razem z cebulą przełóż do salaterki. Posyp kawałeczkami sardeli oraz natką. Podawaj do obiadu jako dodatek do pieczeni wieprzowej.  Brokułowy krem...

  • Przepis wart wypróbowania: "Szynka pieczona"

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    ...samodzielnie przygotowane marynaty. Dodając zioła, miód, imbir czy sok z cytryny, w kilka minut możemy stworzyć oryginalne dania. Wspólne marynowanie oliwek Atrakcją wieczoru w hiszpańskim stylu może być wspólne przygotowywanie przekąsek. Stworzenie marynaty do oliwek jest bardzo proste i nawet osoby, które w kuchni nie czują się zbyt pewnie, poradzą sobie z tym zadaniem. Wystarczy otworzyć...

  • Dobre danie.

Artykuły na temat: szynka pieczona z marynaty
  • Soczysta szynka w cytrusowej marynacie

    ...do żaroodpornego naczynia, polej 1/3 marynaty i piecz pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, odkryj mięso, polej sosem z pieczenia i piecz 30 minut. Pozostałą marynatę zagotuj, dodaj resztę miodu. Trzymaj na małym ogniu aż powstanie gęsty syrop. Upieczone mięso przełóż do nowego naczynia, naszpikuj goździkami i posmaruj syropem z marynaty. Zapiekaj...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Poszukuję dobrej marynaty do 6kg. udżca wieprzowego Niestety internet nie pomaga. Czy mozna zastosować marynatę taką jak do karkówki lub  udżca indyczego....

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Wieprzowina na stół!

    ...przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piec ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Szynka pieczona w winie(...) kwadraty. Czosnek, imbir i chili oczyścić i drobniutko posiekać, zalać oliwą. Doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać. Do marynaty włożyć kawałki mięsa i papryki. Marynować 3 godziny lub...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • I co z tym mięsem?

    ...,niekontrolowany przyrost komórek,a w efekcie nowotwór. Dużo HCA jest w soku wyciekającym z mięsa i w jego przyrumienionych fragmentach (im ciemniejszy kolor, tym większe ich stężenie). Oczywiście stek czy pieczona(...) skórki. Pieczesz mięso? Włóż je do specjalnego foliowego rękawa, w środku którego temperatura jest niższa niż w piekarniku. Stosuj naturalne marynaty. Nacieraj mięso sokiem z cytryny i nie żałuj...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Oliwkowe święta – inne niż wszystkie!

    ..., które doskonale komponują się z różnymi, często zaskakującymi składnikami sprawia, iż w każdym regionie, każda rodzina ma swój własny, oryginalny przepis na oliwkowe marynaty.   El Día de los(...) rodem z gorącej Hiszpanii!     Wigilijny śledzik z dodatkiem hiszpańskich oliwek   Składniki: zielone hiszpańskie oliwki kawior oliwa z oliwek ocet jabłkowy pieczona...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...