• Informacje na temat:

    szynka pieczona w cieście francuskim

Przepisy na temat: szynka pieczona w cieście francuskim
Artykuły na temat: szynka pieczona w cieście francuskim
  • To musisz wiedzieć przyrządzając mięso w cieście

    Jakie ciasto najlepiej pasuje do mięs? Jakie mięso wybrać, by przyrządzić je wybornie w cieście? Oto kilka podpowiedzi.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Wymarzone, prosto z pieca!

    ...wyrośnięcia. Zagnieść. Wyłożyć na blachę nasmarowaną oliwą. Salami i ser pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, ułożyć na cieście, posypać solą i pieprzem. Piec około 30 minut w 220°C. Pizza z pieczarkami...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Dania z pieczarkami

    .... Krótko poddusić. 2. Wędzonkę pokroić w plastry. Ciasto francuskie (w sklepach spożywczych można kupić gotowe - w rolkach) rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Na cieście rozłożyć farsz pieczarkowy...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    ...chrupiące danie sprawdzi się na każdej domówce. Parówki w cieście możesz przygotować wcześniej – są smaczne zarówno na ciepło (np. podgrzane), jak i na zimno. 7. Lekkie, opiekane Zamiast...

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...

  • Mięso i owoce - dobrana para

    ...mrożonego ciasta filo (dostępne są w supermarketach, można je zastąpić mrożonym ciastem francuskim), 2 łyżki stopionego masła, 2-3 jabłka, sól, pieprz, kardamon Przygotowanie: 1. Mrożone płaty ciasta filo lub(...) i ostudzonym masłem. 5. Jabłka umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w ósemki i ułóż na cieście. Następnie rogi ciasta zbierz u góry, formując zgrabne sakiewki. 6. Układaj je na blasze obok...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...