• Informacje na temat:

    szynka parzona czy szynka gotowana

Przepisy na temat: szynka parzona czy szynka gotowana
  • Sezon na młode ziemniaki

    ...pieczone w mundurku. Uniwersalne, nadają się do wielu dań. Czy wiesz, że.. Ziemniaki są źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. potasu oraz magnezu. Aby nie traciły cennych wartości, warto(...), posiekana w kostkę ● sól, pieprz ●natka Przygotowanie: 1. Ziemniaki umyj, osusz, zawiń w folię alum. i piecz w 200ºC ok. godz. (sprawdzając, czy są miękkie). Następnie ostudź, odkrój wierzch...

  • pyszna i soczysta domowa wędlina

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    Słyszysz wciąż, że rano liczy się tylko kasza jaglana? Nie ulegaj presji. Jedz to, co lubisz i co daje ci energię. Możesz tylko nieco śniadanie zmodyfikować, tak aby było zdrowsze.

  • Od jakiegoś czasu, zaczęłam sama gotować i piec mięsa, które wykorzystujemy jako wędlinę do kanapeczek. Według tego przepisu można przygotować zarówno szynkę jak i schab czy karczek. Mięso jest aromatyczne i delikatne.

  • Szynka gotowana

  • Szynka wieprzowa peklowana na mokro. Smaczna wędlinka na świąteczny stół.

  • Łatwe, doskonała na zimno do kanapek zamiast wędlin ze sklepu.

  • Doskonała wędlina domowej roboty.

  • Szynka gotowana w wywarze warzywnym. Idealna zarówno do kanapek, jak i jako ciepły dodatek do dania głównego.

  • Wtedy, kiedy mam już dość sklepowych wędlin, które tylko pięknie błyszczą, gorzej smakują, zaczynam kombinować i szukam pomysłu na coś domowego. Podjęłam wyzwanie i po raz pierwszy zrobiłam gotowaną szynkę. Opłaciło się. Wędlina wyszła świetnie. Polecam, spróbujcie sami ;)

Artykuły na temat: szynka parzona czy szynka gotowana
  • Pyszne różyczki

    Czy próbowałaś kiedyś upiec kalafior? Nie? Zrób to koniecznie, wystarczy pokroić go w grube plastry, polać oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Upieczony na złoto jest pyszną, chrupiącą przekąską. Puree(...) szczyptę cukru. Warto spróbować połączenia z niebieskim serem pleśniowym, ale także z cytrusami. Sięgaj po różne odmiany tego warzywa. W hipermarkecie poza białym, znajdziesz fioletowe, zielone i żółte...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • I co z tym mięsem?

    Kilka miesięcy temu opublikowano badania, z których wynika, że czerwone mięso zwiększa ryzyko niektórych nowotworów. Czy to oznacza, że lepiej być wegetarianinem? – Mięso jest źródłem cennego białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Może być zdrowe, pod warunkiem jednak, że będziemy właściwie je przyrządzać i jeść z umiarem – mówi dietetyk prof. Wojciech Kolanowski.

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Nawyki, które szkodzą zdrowiu

    Mnóstwo rzeczy robimy bez zastanowienia. Tymczasem wiele z takich codziennych drobiazgów może się okazać potężnymi wrogami naszego zdrowia! Jajecznica z boczkiem lub szynką to świetny pomysł na śniadanie? Błąd! Jajecznica - tak, ale boczek lub szynka - nie! Do wędlin dodawane są konserwanty, m.in. sól peklująca. Zapobiega ona tworzeniu się jadu kiełbasianego, sprawia, że mięso zachowuje...

  • Dlaczego ulubiona herbata nagle traci smak? Czemu kawa, którą kupujemy od lat, ma po zaparzeniu dziwny posmak? Fot. 123RF/Picsel Zwykle winą obarczamy producenta i uważamy, że zaczął sprzedawać ziarna czy susz gorszej jakości. Tymczasem w wielu przypadkach smak gorących napojów psuje woda, której używamy do zaparzenia. Jak prawidłową ją przygotować, by gorący napój był doskonały? W Japonii parzenie herbaty urosło do rangi sztuki, bariści przez lata zgłębiają techniki przygotowywania idealnej...

  • Jak skutecznie złagodzisz zgagę

    ...i zwężenie przełyku, wywołać problemy z oddychaniem czy utratę szkliwa zębów. Zwiększa ryzyko raka przełyku. Zmodyfikuj dietę Jedz mniej, za to częściej: 4-5 niewielkich posiłków dziennie, ostatni co najmniej 2-3 godziny przed pójściem do łóżka.    Zalecane są dla ciebie: chude mięsa (cielęcina, schab), drób (kurczak, indyk, kaczka) i wędliny (szynka, polędwica), chude mleko i jogurt, kefir...

  • Mamy złą wiadomość dla wszystkich zdeklarowanych mięsożerców. Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywanie czerwonego mięsa, a zwłaszcza tego, które zostało przetworzone, może być przyczyną wielu poważnych chorób. Fot. 123RF Kiełbasa, szynka czy też boczek, wydają się być zupełnie niegroźnym składnikiem naszej diety. Do tej pory wywoływały jedynie wątpliwości wśród wegetarian i osób skrupulatnie liczących kalorie, jednak nikt nie obwiniał ich o wywoływanie poważniejszych niż...

  • Jak w miesiąc obniżyć cholesterol?

    ...oraz żeberek, boczku, karkówki. Najmniej tłuszczu ma pieczony schab i szynka. Zamiast wieprzowiny jedz drób (indyka, kurczaka), ale bez skórki, która jest bombą cholesterolową i nie częściej niż trzy(...) posiłku.  Tydzień 2 Ruszaj się pięć razy w tygodniu.  Cały czas chodź na spacery, ale częściej i na dłużej. Do trzech spacerów możesz dołączyć dwa razy w tygodniu inną formę ruchu, np. jazdę na rowerze...

  • Święta Wielkiej Nocy za pasem, a my wciąż zastanawiamy się, jak zdążyć ze wszystkim na czas. O ile świąteczne porządki możemy zaplanować nieco wcześniej i rozłożyć je na konkretne dni tygodnia, to przygotowanie kulinarnych specjałów zawsze pozostaje zadaniem na ostatnią chwilę. Fot. 123RF/Picsel Warto jednak dokładnie przemyśleć i zaplanować działania, aby nie spędzić połowy świąt w kuchni. Co ułatwi nam świąteczne gotowanie? Przedstawiamy kilka praktycznych porad, jakie warto wprowadzić w...