• Informacje na temat:

    szynka do pieczywa

Przepisy na temat: szynka do pieczywa
  • Zapiekanki z pieczywem

    ...1. Foremki na muffinki posmaruj masłem. Na kromkach pieczywa rozsmaruj cieniutko miękkie masło. Pieczywem wyłóż foremki tak, by rogi wystawały poza krawędź. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Smaczna, delikatna

  • Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym

    Przygotowane w ten sposób jajko to wprost doskonały dodatek do chrupiącego pieczywa z szynką, który wyśmienicie smakuje w towarzystwie kremowych sosów.

  • Zdrowa, smaczna pasta do pieczywa i wędliny. Składnikami są ziarenka, pietruszka, olej i przyprawy w ilościach wg uznania.

  • ...4 kromki pieczywa tostowego, 4 plastry szynki, 4 plastry żółtego sera, zielona papryka, łyżka papryki z tubki. Czas przygotowania - ok. 10 min.

  • Propozycja na tańszą, ale równie zdrową i smaczną alternatywę klasycznego pesto, tym razem w wersji do smarowania pieczywa.

  • Samo zdrowie na kanapki.

Artykuły na temat: szynka do pieczywa
  • Kanapka z szynką parmeńską, melonem i bazylią

    Składniki: Szynka parmeńska Ciabatta Melon Masło Świeża bazylia Cytryna Ocet balsamiczny Pieprz czarny Zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny octem i pieprzem.  Nasącz kawałki pieczywa sosem. Nakładaj plasterki melona, szynki i listki bazylii.

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Sałatka z kolorowych buraków z granatem i szynką

    Zdarza mi się, że buraki, które mam zasypane piaskiem, zaczynają wegetację. Wyciągam je, wsadzam do doniczek i pozwalam, aby wypuściły listki. Kilka takich listków może wspaniale wzbogacić smak sałatki.

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Smakowite gniazdka

    Sałatkę serwuj z dodatkiem ciemnego pieczywa. Śledzie są słone, więc danie raczej nie wymaga dodatku soli. Sałatka wygląda efektownie, więc można ją podać nawet na przyjęciu.

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Chleba naszego powszedniego....

    ...i dla niej rowniez przywozilam kilka bochenkow. Chowala go zamrazarki i klocila sie z corka, ktora jej go systematycznie podbierala. I tak sobie chudlam zyjac w nieswiadomosci o gatunkach pieczywa w Italii. Do momentu, kiedy zaczelam pracowac w Villa Lempa u wlascicieli antycznej ( czyli z receptura staroswiecka ) wlascicieli piekarni. Obraz zapachu i smaku pieczywa ulegl zmianie. Zbiegalam na dol...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • Parówki de lux

    ..., posypać startym serem. Zapiec w piekarniku w temp. około 180° C - aż ser się całkowicie rozpuści. Podawać gorące z grzankami z białego pieczywa i keczupem. Do pieczarek na gorąco można podać sezonową...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...