• Informacje na temat:

    szybkie powidła sliwkowe

Przepisy na temat: szybkie powidła sliwkowe
  • Powidła śliwkowe

    Powidła śliwkowe możemy przygotować na dwa sposoby - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • doskonale do ciasta naleśników i kanapek

  • Szybkie ciasto śliwkowe

    ... Składniki:   200 g śmietany kremówki (1 kubek) 300 g cukru (1,5 kubka) opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 210 g mąki (1,5 kubka) pół opakowania proszku do pieczenia 125 g masła 6 łyżek mleka 200 g migdałów w płatkach (2,5) kubka) 325 g powidła śliwkowego tłuszcz i bułka tarta do blachy   Przygotowanie: Śmietanę ubić, wmieszać kubek...

  • Normalnie uzależniłam się od przetworów:))) Dzisiaj powidła śliwkowe..Smacznego

  • Smakowicie zapieczone

    ...sosem.  Szybkie tarty śliwkowe Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 240 st. C. Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia.  2. Połówki śliwek pokrój na plastry (każdą na(...).  6. Wymieszaj powidła z wodą i pędzelkiem posmaruj nimi tarty od razu po wyjęciu z piekarnika. Podawaj jeszcze ciepłe. 

  • Tradycyjnie powidła śliwkowe, bez żadnych dodatków. Tylko śliwki i cukier. Warto je mieć w swojej spiżarni.

  • banalnie prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe, robię je w różnych wersjach z dodatkiem rodzynek, wanilii, cynamonu czasem też dosładzam miodem z mniszka.

  • Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek. Czy ktoś ich nie lubi ?

  • W zimie dobry do naleśników, omletów ,deserów ...

  • Szybkie , smaczne powidła na śniadanie. Spróbujcie.

Artykuły na temat: szybkie powidła sliwkowe
  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Do ciasta Marysia dodawała wiśniowej konfitury, natomiast krem przygotowała z malin. Jesteśmy ciekawi, jak smakuje takie połączenie smaków. Ciasto 125 g masła1 szklanka drobnego cukru do wypieków3 jajka2 łyżki powideł śliwkowych2 łyżki kakao1 szklanka mleka2 łyżeczki sody oczyszczonej2 szklanki mąki pszennej Konfitura ½ kg malin½ kg czerwonej porzeczki½ szklanki wodypęczek mięty10 g pektyny3 łyżki cukru 2 limonki Krem ½ l śmietany kremówki250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudru1 limonka...

  • Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym deserem, ale nie masz ochoty spędzać w kuchni długich godzin? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Planując menu na majówkę, większość z nas zastanawia się głównie nad ciekawymi sposobami na zaserwowanie kiełbasek, karkówki lub innych mięs. Ewentualnie, w grę wchodzi również przygotowanie bezmięsnych przysmaków dla wegetarian. Warto jednak pamiętać, że żaden posiłek nie jest kompletny bez deseru i majówkowe...

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponad to nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, dlatego są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych osób. Jak widać...

  • Weekend to idealny czas na pieczenie ciast. Macie ochotę na klasyczne wypieki, a może wolelibyście spróbować czegoś nowego? Mamy dla was kilka ciekawych propozycji. Fot. 123RF/Picsel Kto powiedział, że przygotowanie efektownego deseru dla całej rodziny musi wiązać się z dużymi kosztami? Nasi użytkownicy znają sporo przepisów na znakomite i tanie ciasta, które z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Oto ich propozycje.   1. Jogurtowo-jagodowa pianka z galaretką...

  • Znów zapomniałeś o Tłustym Czwartku? A może twój napięty plan dnia nie pozwala ci spędzić kilku godzin na smażeniu pączków? Nic straconego, bo mamy w zanadrzu kilka bardzo szybkich przepisów na słodkości. Fot. 123RF/Picsel Tłusty Czwartek nie może obejść się bez słodyczy. Jednak wygospodarowanie w środku tygodnia kilku godzin na żmudne formowanie i smażenie pączków dla większości z nas graniczy z cudem. Oczywiście, możemy ustawić się w (tradycyjnie bardzo długiej) kolejce do cukierni, ale...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....

  • Niedrogi i szybki obiad to nie zawsze ruskie pierogi w barze mlecznym. W domu można zjeść równie tanio i to bez uciekania się do proszenia mamy o zapas jedzenia w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Pieniądze z portfela znikają w zastraszającym tempie, a do pierwszego pozostało jeszcze sporo czasu? Nie masz pomysłu jak zjeść tanio i obficie, a burczący brzuch przypomina, że pora obiadowa się zbliża? Wykorzystaj to, co przechowujesz w lodówce. Wypróbuj nasze przepisy dzięki którym będziesz mógł...