• Informacje na temat:

    szybki deser z mlekiem w proszku

Przepisy na temat: szybki deser z mlekiem w proszku
Artykuły na temat: szybki deser z mlekiem w proszku
  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się...

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Słodkie co nieco - pyszne i zdrowe desery

    ...żurawiny - musi być miękka, nie za sucha, 50 g orzechów włoskich,  50 g miodu,  2 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj kolejno jogurt(...), 2 łyżki cukru trzcinowego,  szczypta cynamonu, ćwierć szklanki oleju. Niezastąpiona na śniadanko z mlekiem lub jogurtem. Pycha! Orzechy i migdały posiekać na mniejsze kawałki. Wszystkie sypkie składniki...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Deser błyskawiczny

    ...truskawkowe, 4 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (po 14 dag), 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny w proszku, 250 ml śmietanki 30 lub 36 proc. Ewentualnie:  2 opakowania herbatników(...) cukru, po 4 dag orzechów i migdałów. Ewentualnie: 1-2 łyżeczki mleka w proszku. Ponadto: folia aluminiowa, 2-3 łyżki cukru pudru, podłużna foremka do ciasta. Do rondla wlej mleko, dodaj cukier, masło...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Czekoladowe desery

    Wiedeńskie muffinki Składniki na 6 porcji: 4 łyżki (3 dag) ziaren kawy, 20 dag czekolady deserowej, 17,5 dag masła albo margaryny, 10 dag cukru, szczypta soli,1 torebka cukru wanilinowego, 3 jajka, 20 dag mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, tłuszcz i mąka do foremek. Ziarna kawy pokruszyć (przez folię) wałkiem do ciasta. Czekoladę posiekać, połowę stopić w gorącej...

  • Napoje gazowane znamy od dawna. Lubimy je, bo są słodkie i smaczne, ale powinniśmy być ostrożni i pić je z umiarem. Fot. 123RF/Picsel W czasach PRL-u piliśmy napój "Ptyś" produkowany w szklanych, litrowych butelkach o barwie zielonej lub brązowej - miał on smak cytrynowy. Sprzedawano również "Cytronetę" i "Cytrynadę", napoje cytrynowe w woreczkach foliowych, które przebijało się słomką. "Polo Cockta" to kolejny produkt tamtych czasów - krajowa namiastka Coca-Coli, do dziś budząca...

  • Desery z bananami

    ...przyprawy do kawy i deserów). Piec na grillu, aż skórka bananów zbrązowieje. W czekoladzie Banany pokroić na nieduże paski, usmażyć na maśle (najlepiej sklarowanym). Jednocześnie w metalowym kubeczku rozpuścić 1/3 tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej) z odrobiną masła. Aby gęstniejąca czekolada się nie przypaliła, można dolać odrobinę przegotowanej wody i wymieszać. Banany serwować polane sosem...

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...