• Informacje na temat:

    szybki chleb graham

Przepisy na temat: szybki chleb graham
  • zdrowy chlebek

  • Kocham piec chleby i bułeczki. Kocham ten aromat chleba, roznoszący się po całym domu. Kocham chwile, gdy moja córcia pyta: ''Mamo, a chlebek już się upiekł?''. Kocham formować bochenki. Kocham różnorodność chlebów. To, że odrobina jednej przyprawy może diametralnie zmienić zapach i smak, pozostawiając jednak ten jedyny aromat chleba...

  • Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka).

  • Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Wersja z foremki keksówki.

  • Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Zamiast wody użyłam soku z aronii. Sok nadał fajny kolor i aromat.

  • Nie ma jak własnoręcznie zrobiony chlebuś,chrupiący,pachnący i smaczny. Polecam :)

  • Myślisz, że upieczenie domowego chleba jest trudne? Mylisz się, jest bardzo łatwe. I wiesz co jesz :) Jak zwykle u mnie przepis z rodzaju "szybko i prosto"

  • Pyszny i bezproblemowy chleb z dużą ilością ziaren.

  • To jeden z moich pierwszych chlebków, które upiekłam w swoim życiu. Jest on bardzo łatwy i przede wszystkim szybki do zrobienia. Polecam go dla osób, które dopiero zaczynają "przygodę" z pieczeniem chleba. Dodatkowy jest bardzo dobry w smaku.

  • Smaczny chlebek, a w dodatku bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Artykuły na temat: szybki chleb graham
  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...potrzebujemy tej energii do funkcjonowania. Oprócz niej zyskujemy dużą porcję błonnika, bo produkty zbożowe są jego najlepszym źródłem. Ogranicza on wchłanianie tłuszczu i usprawnia trawienie. Chleb to także bogate źródło witamin z grupy B, które dbają o nasz dobry nastrój. Pod warunkiem że wybierzesz dobry i odpowiadający potrzebom organizmu. Podpowiadamy, jak to zrobić. Dobry chleb - co...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Chleb chlebowi nierówny...

    ...krojeniu. Pieczywo paczkowane ma co prawda długi termin przydatności do spożycia, ale zawiera dużo konserwantów. Chleb razowy, graham, orkiszowy Jest pieczony z mąki razowej, z jednorazowego mielenia(...)Jego wartość zależy jednak od składników, z których zostało przygotowane. Skład dobrego chleba jest bardzo prosty: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól. Mąka jest tym lepsza, im ma wyższy numer...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Chleb nie tuczy

    Statystyczny Polak zjada miesięcznie około 8 kg pieczywa w różnej postaci. Rzadko jednak zastanawia się, jaki tak naprawdę wpływ na jego organizm może mieć kromka chleba lub bułka.

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Ziarno prawdy

    ...„Zapychacz”, „rozwala jelita”, „tuczy”. Chociaż chleb zawsze był podstawą żywienia, dzisiaj dla wielu osób to dietetyczny wróg nr 1. Dlaczego jemy coraz mniej pieczywa? I czy nasze obawy są uzasadnione? Pytamy specjalistów o najczęstsze mity.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Osiem zaskakujących przyczyn kłopotów z trawieniem

    ...gatunki pieczywa: Będziesz się czuła lżej po zjedzeniu chleba mieszanego żytnio-pszennego, grahama lub orkiszowego, które zawierają mniej otrąb niż pieczywo ciemne. Warto też zrezygnować przynajmniej na(...). Sprawdź więc, czy przypadki, które opisujemy, dotyczą ciebie. Nasz ekspert, dr n. med. Antoni Gugulski, gastrolog, podpowiada, jak sobie w takich sytuacjach radzić. Niektórym nie służy ciemny chleb...

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...