• Informacje na temat:

    szybka sałatka z kuskus

Przepisy na temat: szybka sałatka z kuskus
  • Szybka sałatka z kuskusu z granatem

    Składniki: 200 g kuskusu 50 g rodzynek 1 granat szczypta cynamonu szczypta kminu rzymskiego szczypta papryki sól 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Opcjonalnie: 100 g ugotowanej piersi z kurczaka 1/2 szklanki listków kolendry garść posiekanych orzechów Przygotowanie: 1. Kuskus zalej wrzątkiem na wysokość pół centymetra powyżej warstwy kaszy. Posól...

  • O kuskus przypomniała mi moja koleżanka. Nie jadłam go sto lat! :) Zrobiłam tę sałatkę, a dzisiaj serwuję do obiadu jako dodatek do kurczaka:) Pycha!

  • Kasze w kuchni polskiej

    ...kasz, u nas znanym stosunkowo od niedawna, są kasze drobne. Są to kasze, które po pocięciu i łamaniu dodatkowo się poleruje i obtacza. Do najbardziej znanych należą kuskus, kasza manna i grysik...

  • Lekka,smaczna sałatka z kaszką kuskus.Polecam:)

  • szybka i smaczna

  • Wspaniała, prosta, bardzo pyszna szybka sałatka.

  • Szybka sałatka właściwie do przygotowania o każdej porze roku, choć najlepsza, rzecz jasna, z pachnących warzyw z własnej hodowli w sezonie. Na zdjęciu wykonana z podanych składników, ale to tylko jedna z wariacji. Można dodać fetę, cebulę itd.

  • "A może by tak wziąć sałatkę ?" - pomyślałam 10 min przed wyjściem do pracy. Ale wziąć to znaczy najpierw zrobić a czasu niewiele. Tak więc powstała szybka sałatka z składników, które były pod ręką. Smakowała pysznie zwłaszcza w zestawieniu z kanapkami z żółtym serem.

  • Zachciało mi się sałatki z kurczakiem improwizowałam i oto co mi wyszło:)

  • Sałatka warta polecenia. Wykonanie błyskawiczne. Wystarczy wszystkie składniki pokroić i wymieszać.

Artykuły na temat: szybka sałatka z kuskus
  • Tabbouleh - sałatka z kuskusu z serem feta

    Ta sałatka pochodzi z kuchni arabskiej, ale szybko spopularyzowała się regionie Morza Śródziemnego. Nic dziwnego - jest pyszna i łatwa w przygotowaniu.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Szybki kurs jedzenia kuskusu

    ...włoskich. Pyszna (i bogata w białko!) jest także sałatka z kuskusem, ciecierzycą i soczewicą. Ugotuj je, dodaj skrojoną czerwoną kapustę, suszoną żurawinę, kolendrę i pora. Przypraw sosem ze(...)W Afryce, skąd pochodzi, był pozostałością po mieleniu pszenicy na żarnach. W naszej kuchni zyskuje popularność, bo jest zdrowy i łatwy do przyrządzenia. Jak gotować? Kuleczki kuskusu pęcznieją pod...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Kuskus: gwiazda północnej Afryki

    Kasza kuskus nie jest...kaszą. Smakuje wybornie z różnymi dodatkami. I przypomina gorące wakacje.

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Coś na drogę

    ...wrzątek, kluski włóż do pojemnika. Głodna? Połącz składniki. Inny sposób? Gorąca kasza kuskus z łyżką masła i szczyptą soli. Zabierz w miseczce z przykrywką suchą kaszę z dodatkami (i włóż do torby termicznej, by masło nie zjełczało). Na postoju zalej gorącą wodą z termosu, odstaw na pięć minut, by kuskus napęczniał. Gotowe. Pijesz kawę za kawą, żeby nie zasnąć. Błąd. W podróży lepiej unikać...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...sałatka z kolorowej papryki : 3 papryki w różnych kolorach, pół szklanki razowej kaszki kuskus, pół szklanki bulionu warzywnego, natka pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz, ząbek czosnku, łyżka octu balsamicznego Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kosteczkę. Natkę umyj, osącz i drobno posiekaj. Kuskus zalej gorącym bulionem i odstaw pod przykryciem, aż kasza go...

  • Kolejne Zdrowe Warsztaty Kulinarne organizowane przez marki Fit&Easy, Borges i Bosch przebiegły pod hasłem Sałatki dla Zabieganych. Centrum Domowych Inspiracji odwiedziła Katarzyna Skrzynecka. Co proponuje zabieganym pani Katarzyna?   Autorska sałatka Katarzyny Skrzyneckiej Składniki dla 4 osób:4 piersi z kurczaka, zamarynowane w sosie sojowym, suszonym czosnku w pudrze i kolorowym pieprzu½ główki sałaty lodowej (ew. opakowanie mieszanki sałat)2 pęczki sałaty rucoli1 zielony ogórek...