• Informacje na temat:

    sztywna masa do dekoracji tortu

Przepisy na temat: sztywna masa do dekoracji tortu
  • Tort bezowy z owocami

    ...gorącego piekarnika (130 st. C) i piecz 40 minut lub do czasu, gdy wierzch nie będzie się kleił. 4. Zmiksuj maliny z cukrem (zostaw kilka do dekoracji). Ubij kremówkę z esencją waniliową. Pokrój...

  • Beza szwajcarska jest świetna do dekoracji. Ma sztywną konsystencję, nie spływa, do tego bardzo łatwo na niej pracować. Przy odrobinie wprawy można wyczarować na torcie prawdziwe cuda - do tego nie jest wcale trudna w przygotowaniu. Na pewnym etapie przygotowania potrafi naprawdę podnieść nam ciśnienie poza skalę - ale jest to normalny etap jej produkcji :)) Proporcje podane w przepisie wystarczyły mi na swobodne udekorowanie tortu z 4 blatów o średnicy 18 cm.

  • Tort na osłodę jesieni

    ...bezy potrzebne będą: 4 białka, 150 g cukru, 1 łyżeczka octu winnego. Na krem malinowy składają się: 1 tabliczka białej czekolady, 500 g serka mascarpone, 1 kobiałka malin. Do dekoracji wykorzystamy: 260 g śmietany 36 proc., garść świeżych truskawek, garść borówek amerykańskich lub jagód oraz letnie kwiaty do dekoracji. Zaczynamy od przygotowania bezy. Jak ją zrobić? "Aby przygotować bezę...

  • Biszkopt który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników, na jedno żółtko 3 dag mąki i 2 dag cukru.

  • Szwarzwaldzki tort wiśniowy (Schwarzwälder Kirschtorte)

    Składniki: - 5 jaj, - 175 g cukru, - 100 g maki, - 90 g mąki ziemniaczanej, - 25 g kakao, - 0,5 paczki proszku do pieczenia, - słoik (720 ml) wiśni, - 3 łyżki wiśniówki, - 1000 g śmietany, - 4 opakowania cukru waniliowego, - dżem wiśniowy i czekolada do dekoracji Przygotowanie: Jajka rozdzielić. Białko ubić na sztywną pianę, dosypując przy tym 125 g cukru. Wmieszać żółtka. Zmieszać...

  • Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

  • Maliny i jagody na bezowym spodzie

    ...białka mikserem z odrobiną soli. Dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dołóż łyżkę mąki i waniliowy ekstrakt. Ubijaj, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Całość delikatnie przełóż do formy...

  • Upiekłam wyjątkowy tort, bo pierwszy w życiu bez glutenu i bez laktozy - jeśli pominiemy oczywiście te dekoracje. Wyszedł bajeczny, cudny w smaku i z wygląd. Zachwycił każdego kto miał okazje go zobaczyć. Sto lat Smaker ;)

  • Cassata Siciliana

    .... Stopniowo wmieszać kilka łyżek sera, następnie żelatynę z serem dodać do pozostałej masy i dobrze wymieszać. Nieco bakalii i czekolady odłożyć do dekoracji, pozostałe dodać do masy. Powstały krem odstawić...

  • Smaczny tort kajmakowy składający się z puszystego biszkoptu, kremu z serka mascarpone i kajmaku, słodycz przełamana czarną porzeczką. Do dekoracji polecam gorzką czekoladę ale że solenizant woli zdecydowanie mleczną, użyłam właśnie takiej i dekoracja jest bardziej plastyczna niż sztywna

Artykuły na temat: sztywna masa do dekoracji tortu
  • Tort ormiański

    ..., pozostałe posiekaj, 50 g posiekanych odłóż do dekoracji. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze 100 g cukru pudru i cukrem waniliowym. Zmielone orzechy wymieszaj z posiekanymi i 150(...) boki i wierzch tortu. Posyp go orzechami. Wstaw na noc do lodówki. Czas przygotowania: godzina 20 minut + 12 godzin chłodzenia  Przepis pochodzi z książki "Ciasta i torty"               

  • Torty pojawiają się na naszych stołach w przełomowych momentach życia. Obecnie trudno, bez nich wyobrazić sobie celebrowania takich uroczystości, jak urodziny, wesela czy też chrzciny. Ciasta, ciasteczka i muffinki są urocze, jednak żaden deser nie wygląda równie imponująco, co tort! Co zrobić, aby wyszedł idealny? Zapoznajcie się z poradami Dariusza Barańskiego, szefa kuchni restauracji Concept13. Fot. 123RF/Picsel Sztuka cukiernicza nie należy do najprostszych. Aby stworzyć znakomite...

  • Zrobienie tego tortu jest bajecznie proste. Trzeba zacząć od biszkoptu, który zawsze się udaje. W tym celu oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczptę soli, a następnie je ubijamy na(...). Na dżem wędruje kolejny placek biszkoptowy. Na wierzch wykładamy krem, którym smarujemy także boki tortu. No i dekoracja: kremowa, z wiórek czekolady... Jak Wam podpowiada wyobraźnia...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Tort marcepanowo-malinowy

    ...w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 25-30 minut. Odstawić do ostudzenia. 12-16 malin odłożyć do dekoracji. Biszkopt przekroić, blaty skropić likierem, dolny posmarować konfiturą. Dolny blat włożyć do...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Tomasz. Biszkopt orzechowy100 g mielonych orzechów laskowych1½ łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki drobnego cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej5 jajek Biszkopt waniliowy7 jajek230 g drobnego cukru180 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem waniliowo-malinowy190 g mleka70 g masy żelatynowej (rozpuszczona w wodzie żelatyna)350 g białej...

  • Babeczki

    Efektowne, z dużą porcją kremu, ciastka idealne na urodzinowe przyjęcie. Oprócz tortu albo zamiast niego.

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...

  • Kolorowe torty

    ...z cukrem pudrem, trochę śmietanki odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i połączyć ze śmietaną. Śmietanę podzielić na pół, jedną część wymieszać z połową zmiksowanych malin(...) bananowiec Składniki na 12 porcji: Biszkopt:   6 jaj, cukier waniliowy,   6 łyżek cukru,   6 łyżek mąki tortowej,   łyżka mąki ziemniaczanej. Masa:   1 kostka masła,   3 jajka...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...