• Informacje na temat:

    szprot w oleju zdrowie

Przepisy na temat: szprot w oleju zdrowie
  • Ryba rybie nierówna

    .... Ilość kwasów omega-3 w każdej rybie jest inna.   Im jej mięso tłustsze, tym ich więcej. Najkorzystniej wypadają ryby morskie, np. łosoś, halibut, śledź makrela, sardynka, szprot itp. Najmniej kwasów omega(...) zależą też od sposobu przyrządzenia. Najkorzystniej jest ryby piec (w temperaturze 70-80°C), grillować, dusić w parowarze. Do grillowania kładźmy je na tackach aluminiowych. Nie smażmy na oleju...

  • Sałatka makaronowa ze szprotem nie dość że pyszna to bardzo łatwo i szybko można ją przyrządzić.

  • ja ją zrobiłam z majonezem ale również może być z jogurtem czy też sosem winegret, co kto woli wg uznania :)

  • expresowa w przygotowaniu, zdrowa, smaczna sałatka, lunch box do pracy

  • Pyszna, zdrowa suróweczka :)

  • Surówka z samych zielonych warzyw do drugiego dania lub na kolację. Zdrowo i smacznie. Polecam.

  • Imbir nie zawsze jest doceniany w naszej kuchni. Może kojarzy się z piwem imbirowym, ciasteczkami. A przecież jest to przyprawa, która należny do najstarszych oraz najcenniejszych przypraw dalekiego Wschodu. Korzeń świeżego imbiru możemy kupić w naszych sklepach.

  • babeczki bez mąki, zdrowe, doskonałe dla dzieciaków mniejszych i tych....większych

  • Zdrowa, z dużą ilością witamin, pyszna sałatka. Pasje wyśmienicie do kurczaka pieczonefgo np. na grilu lub w piekaniku.

  • Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Tak przygotowany czosnek wykorzystuję zima do sałatek i wszelakich sosów. A olej o cudnym aromacie czosnku wykorzystuje do smażenia mięsa.

Artykuły na temat: szprot w oleju zdrowie
  • Ryba rybie nierówna

    .... Ilość kwasów omega- 3 w każdej rybie jest inna. Im jej mięso tłustsze, tym ich więcej. Najkorzystniej wypadają ryby morskie, np. łosoś, halibut, śledź makrela, sardynka, szprot itp. Najmniej kwasów(...) zależą też od sposobu przyrządzenia. Najkorzystniej jest ryby piec (w temperaturze 70-80°C), grillować, dusić w parowarze. Do grillowania kładźmy je na tackach aluminiowych. Nie smażmy na oleju...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Skąd zimą brać witaminę D?

    ..., tuńczyku, szprotach w oleju), w żółtkach jaj, żółtym serze. Często tych produktów jest w naszym menu za mało. Dlatego trzeba szukać witaminy D także w innych, dodatkowych źródłach. Najbogatszym z nich...

  • W przydomowym ogródku możecie wyhodować cudowne warzywa, które zapewnią wam moc witamin i substancji odżywczych. Przekonajcie się jak niepozorna marchew wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko....

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. O czym mowa? Oczywiście, o roślinach strączkowych! Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wśród najbardziej popularnych roślin strączkowych jest bób, zielony groszek, cieciorka, fasola, fasolka szparagowa, groch, soczewica i soja. Zdrowe? Na pewno! Wielu osobom wydaje się, że jedyne co możemy osiągnąć po zjedzeniu warzyw strączkowych to wzdęcia....

  • Cała prawda o tłuszczach

    ...). Zalecenie: Unikaj wieprzowiny, jedz drób bez skórki, wybieraj chudy nabiał. Tłuszcz z ryb Jest bardzo zdrowy. Najwięcej ma go halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, szprot, dorsz(...) oleju - 159 kcal, łyżka margaryny - 80 kcal. Zalecenie: Używaj dziennie 2-3 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju, najlepiej tłoczonego na zimno. Tłuszcze trans Powstają w procesie...

  • Wiśnie z Barbados, czyli acerole, pobiły rekordy jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Jedna malutka wisienka aceroli zawiera aż 80,5 mg tej witaminy - to prawie tyle, co w trzech normalnej wielkości cytrynach. Jakie jeszcze ma właściwości? Fot. 123RF/Picsel Owoce aceroli przypominają 3-centymetrowe „wisienki". Różnią się od wiśni tym, że w środku mają 3 pestki zamiast jednej. Mają czerwoną skórkę i są miękkie w środku. Są dość kwaśne w smaku. Trudno jest sprowadzać świeże owoce ze względu na...

  • Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia. Fot. 123RF/Picsel Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez...

  • Była znana już w czasach biblijnych. Od tamtego czasu jej gałązka jest dla nas symbolem pokoju i pojednania. Oliwka nie bez powodu była i jest tak ważna - jej właściwości zupełnie nie pasują do niepozornego wyglądu. Jakie skarby kryją w sobie oliwki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Uprawa drzewek oliwnych sięga 5-6 tys. lat wstecz. Najliczniejsze dowody na to znaleziono w Syrii, Palestynie i na Krecie. Dziś na gaje oliwne można się natknąć we Włoszech, Grecji czy Francji. Największym producentem oliwek...