• Informacje na temat:

    szpinak z jajkiem smazony

Przepisy na temat: szpinak z jajkiem smazony
  • Hamburgery ze szpinakiem

    Sposób przygotowania 1. Szpinak opłucz, osusz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Włóż szpinak. Smaż kilka minut. Zdejmij go  z ognia. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę  oraz solą i pieprzem. Wystudź.  2. Chleb namocz, odciśnij. Wymieszaj z mielonym mięsem i jajkiem. Dołóż pestki słonecznika, bułkę tartą oraz szpinak. Przypraw do smaku. Wyrób. Formuj płaskie, owalne...

  • Wiem, że nie wszyscy lubią szpinak. Ta awersja dotyczy chyba najbardziej małych dzieci. Ja nie przypominam sobie, abym w dzieciństwie pluła szpinakiem, raczej zawsze go lubiłam choć może bez przesady. Wraz z wiekiem jednak najwidoczniej gusta się zmieniają, bo od jakiegoś czasu szpinak wręcz uwielbiam. Często używam go mrożonego, ale jeżeli tylko uda mi się dostać świeże listki – zawsze łapię kilka torebek. I tak dzisiaj pokażę Wam potrawę ze świeżego szpinaku – tradycyjną, łatwą i szybką w...

  • Muffinki ze szpinakiem

    Sposób przygotowania Szpinak przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarznie i ocieknie. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij nim cebulę. Dodaj szpinak. Oprósz go gałką, solą i pieprzem. Smaż na dużym płomieniu, aż prawie cały płyn odparuje. Masę szpinakową przestudź. Jajka ubij ze śmietaną, wymieszaj z kaszką i szpinakiem. Jeśli chcesz, możesz dodać też 10-15 dag pokruszonej...

  • smaczny dodatek do obiadu.

  • Zostalo makaronu z obiadu?? Szykuje sie zatem pyszna kolacja :-)) Zapraszam.

  • Pizza szpinakowa z jajkiem

    ...kwaśnej śmietany 20 dag młodego szpinaku 2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem, wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki. Zaczyn(...) i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie szpinak przebierz, opłucz, dobrze osącz. Czosnek obierz, lekko podsmaż go na rozgrzanym oleju. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej...

  • Danie na czasie, smaczne i szybkie idealne na letni obiadek

  • Omlet ze szpinakiem

    To zielone, pełne witamin i minerałów warzywo, ciągle ma złą opinię. Warto wreszcie ją zmienić i rozsmakować się, w podobno dodającym siły, szpinaku.

  • szpinak, kurczak

Artykuły na temat: szpinak z jajkiem smazony
  • Szpinak z jajkiem

    ...1. Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę. 2. Na patelni z margaryną zeszklij pokrojoną cebulę, po chwili...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Tarta ze szpinakiem

    ...i boki formy na tartę. Nakłuj je widelcem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz ciasto przez 20 minut. Na maśle podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż do odparowania nadmiaru wody. Przestudzony szpinak wymieszaj z serem i jajkami. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na ciasto wyłóż farsz. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut. Zobacz także:

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem warto się...

  • Placki ze szpinakiem

    Przygotowanie: Szpinak umyj i drobno pokrój. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj ok. 5 minut. Odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odstaw, aż ocieknie. Cebulę i ziemniaki zetrzyj na tarce, dodaj mąkę i jajka. Przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i połącz ze szpinakiem. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stopniowo nalewaj ciasto i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem udekoruj placki...

  • Książka Michela Roux, jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie, zawiera ponad 130 przepisów i pomysłów na wykorzystanie jaj. Książka dzieli się na rozdziały, z których każdy poświęcony został innemu sposobowi przyrządzania jajek - począwszy od ich gotowania, smażenia, pieczenia, poprzez przyrządzanie naleśników, omletów, sufletów i tart, a skończywszy na deserach, takich jak kremy, ody, biszkopty i bezy. Przepisy zawarte w każdym rozdziale są ułożone od...

  • Omlet ze szpinakiem i majerankiem

    ...1. Rozmrożony szpinak dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Wszystko razem wymieszać. 2. Naszykować 4 miseczki. Do każdej wbić po 2 jajka i wlać po odrobinie mleka. Ubić widelcem, doprawić solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju, przez jedną minutę smażyć na niej szpinak, wlać masę jajeczną z jednej miseczki, posypać 1/4 rozkruszonego...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Szpinak w cieście filo

    Listki szpinaku przebierz i opłucz. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Na patelnię włóż 15 g masła. Gdy będzie mocno rozgrzane, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj szpinak(...) roztopionym masłem. Na połowie każdego kółka rozłóż szpinak, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Posyp startym serem, w szpinaku zrób wgłębienie i wbij w nie jajko. Oprósz solą oraz pieprzem...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...