• Informacje na temat:

    szpinak z gyrosem i makaronem

Przepisy na temat: szpinak z gyrosem i makaronem
  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...greckiej kuchni ser - mizithra - miękki, przypominający nasz wiejski ser biały. Je się go albo taki, jaki jest, albo dodany do farszu, np.razem ze szpinakiem. Powstaje zarówno z mleka owczego jak i koziego(...), sera, szpinaku, ryżu a na greckich wyspach z ryb i owoców morza i zapieka. Jada się - na ciepło i zimno - odkrojone kawałki. Tradycja jedzenia tego rodzaju pity wyrosła z greckiej biedy - do placków...

  • Zdrowy, łatwy w przygotowaniu sposób na szybki obiad. Smaczne!

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane(...), z którą tworzy wyjątkową harmonię smaku. W tawernach i ouzeriach najczęściej podaje się ją upieczoną na grillu. W greckich domach - duszoną z różnymi dodatkami, np. ze szpinakiem, w winie...

  • szpinak, kurczak

  • Sałatka idealna na imprezę :)

  • ...duża porcja witamin,błonnika,żelaza...

  • Smaczna i prosta

  • Szybkie, smaczne i sycące.

  • Rewelacyjna, prosta w przyrządzeniu sałatka

  • Szybkie i proste danie. Smaczne i tanie

Artykuły na temat: szpinak z gyrosem i makaronem
  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Zapraszamy na drugi odcinek kulinarnego serialu, tworzonego wspólnie z marką Ambition. Tym razem prezentujemy wam wyjątkowy przepis na zapiekankę gyros. Zapiekanka gyros na INTERIA.TV. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros lub domowa mieszanka przypraw 200g makaronu 1-2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe 250g żółtego sera Pasta pomidorowa majonez   Sposób przygotowania :Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę. Przekładamy do miseczki i zasypujemy przyprawą...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz. Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów...

  • Podziel się z nami pomysłem na pyszne, wakacyjne danie z makaronem Barilla w roli głównej i wygraj wycieczkę do Parmy! Wakacje to czas podróży, z których przywozimy nie tylko pamiątki i dobry humor, ale przede wszystkim kulinarne wspomnienia. Jakie danie z makaronem Barilla przygotowałbyś dla swoich znajomych lub rodziny, tak by wspominali je jeszcze długo po zakończeniu wakacji? Jeśli masz sprawdzony przepis, podziel się nim z nami, a być może wygrasz nagrodę główną, wycieczkę do Parmy,...

  • Podziel się z nami pomysłem na pyszne, wakacyjne danie z makaronem Barilla w roli głównej i wygraj wycieczkę do Parmy! Wakacje to czas podróży, z których przywozimy nie tylko pamiątki i dobry humor, ale przede wszystkim kulinarne wspomnienia. Jakie danie z makaronem Barilla przygotowałbyś dla swoich znajomych lub rodziny, tak by wspominali je jeszcze długo po zakończeniu wakacji? Jeśli masz sprawdzony przepis, podziel się nim z nami, a być może wygrasz nagrodę główną, wycieczkę do Parmy,...

  • Wiemy już, kto pojedzie do Parmy, aby spędzić 3 wyjątkowe dni w 3 gwiazdkowym hotelu, zwiedzić najpiękniejsze zakątki miasta i wziąć udział w indywidualnych warsztatach kulinarnej Akademii Barilii! Bardzo dziękujemy za wszystkie przesłane do nas propozycje na wakacyjne dania z makaronem w roli głównej. Zaskoczyliście nas pomysłowością i wyczuciem smaku. Długo zastanawialiśmy się komu przyznać nagrodę główną. Spędziliśmy kilka dobrych godzin na pertraktacjach, momentami nawet drobnych...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...