• Informacje na temat:

    szpinak i marchewka

Przepisy na temat: szpinak i marchewka
  • Roladki ze szpinakiem

    Sposób przygotowania 1. Mięso pokrój, rozbij, przypraw. Podsmaż jedną cebulę, czosnek, szpinak, sól i pieprz. Duś. 1/3 szpinaku zmiksuj.  2. Plastry mięsa posmaruj zmiksowanym szpinakiem, ułóż paski szynki, cebuli i marchewki. Zawiń, zepnij. Obtocz w mące i podsmaż. Zalej bulionem i duś. Podawaj ze szpinakiem polanym jogurtem. 

  • moja wersja szpinaku

  • Zawijańce ze szpinakiem

    Sposób przygotowania 1. Czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej masło, włóż szpinak. Podgrzewaj, aż się rozmrozi, wrzuć czosnek i szczyptę soli. Duś 5-7 minut, aż odparuje. Fetę pokrój w kosteczkę. Mięso(...). Warzywa ugotuj, zmiksuj.  3. W każdy plaster mięsa zawiń po porcji szpinaku i sera. Zawiń, zepnij i podsmaż na oleju. Włóż do musu, piecz w 180 st. C przez 25 minut.

  • szpinak, kurczak

  • Zapiekanka z kaszą, szpinakiem i jajkami

    Składniki: ●200 g kaszy gryczanej ●1/4 opakowania zamrożonych lub świeżych liści szpinaku ●marchewka ●mała cukinia ●granulowany czosnek ●sól, pieprz ●4 jajka ●olej ●bulion ●ew(...). 2. Marchew i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przesmaż na rozgrzanym oleju ze szpinakiem, dopraw solą i czosnkiem. Wyjmij kokilki i dodaj do kaszy warzywa, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem...

  • ...duża porcja witamin,błonnika,żelaza...

  • ...wieprzowina,wołowina, wątróbka wieprzowa - po 30 dag każdego, kajzerka, jajo, marchewka, szczypta soli , pieprzu i gałki muszkatułowej, 5 dag ziaren słonecznika; na nadzienie :15 dag szpinaku , 25 dag twarogu ,3 średnie cebulki, ząbek czosnku, olej do smażenia...

  • Smaczna marchewka zasmażana idealna do obiadu.

  • Smoothie bowl, czyli zielony zastrzyk energii

    Jesienna aura powoli daje nam się we znaki, dlatego warto już dziś zadbać o swoją odporność. Rozpocznij od pożywnego śniadania i w dosłownie kilka minut wyczaruj pyszne i sycące Smoothie bowl. Jarmuż, szpinak i marchewka zapewnią solidną dawkę niezbędnych witamin, a pyłek pszczeli i jadalne kwiaty sprawią, że obok Twojej kolorowej miseczki nikt nie przejdzie obojętnie.

  • Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka...

Artykuły na temat: szpinak i marchewka
  • Jajka i marchewka na bujną fryzurę

    ...i skóry. Ponadto marchew zawiera biotynę, która może pobudzić wzrost włosów. Do dobrych źródeł beta-karotenu zalicza się też słodkie ziemniaki, szpinak i jarmuż. Kolejnym sposobem zapobiegającym wypadaniu...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść szpinak

    Uważany jest za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a badacze już wiele lat temu udowodnili jego przeciwzapalne właściwości. To bogate źródło przeciwutleniaczy i flawonoidów zaliczane jest do grupy pokarmów spowalniających starzenie i mających silne właściwości antynowotworowe. To jednak nie wszystko! Oto siedem powodów, dla których warto jeść szpinak przez cały rok.

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Dania z kalafiora

    Kotleciki z sałatką z soczewicy Przygotowanie: Opłukaną soczewicę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 10 minut, odcedzamy i studzimy. Szpinak płuczemy...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Naleśnikowe różności

    Klasyczne z serem to łatwizna! Ale z brokułami, szpinakiem lub kaczką? Wspaniałe!

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Dlaczego chorzy na łuszczycę powinni zamienić fasolkę na szpinak, a kawę na wodę? Na ile odpowiednia dieta może pomóc w walce z chorobą, wyjaśniał światowej sławy specjalista od łuszczycy doktor Tirant podczas konferencji w Polsce.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...