• Informacje na temat:

    szpinak i marchewka

Przepisy na temat: szpinak i marchewka
  • Roladki ze szpinakiem

    Sposób przygotowania 1. Mięso pokrój, rozbij, przypraw. Podsmaż jedną cebulę, czosnek, szpinak, sól i pieprz. Duś. 1/3 szpinaku zmiksuj.  2. Plastry mięsa posmaruj zmiksowanym szpinakiem, ułóż paski szynki, cebuli i marchewki. Zawiń, zepnij. Obtocz w mące i podsmaż. Zalej bulionem i duś. Podawaj ze szpinakiem polanym jogurtem. 

  • moja wersja szpinaku

  • Zawijańce ze szpinakiem

    Sposób przygotowania 1. Czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej masło, włóż szpinak. Podgrzewaj, aż się rozmrozi, wrzuć czosnek i szczyptę soli. Duś 5-7 minut, aż odparuje. Fetę pokrój w kosteczkę. Mięso(...). Warzywa ugotuj, zmiksuj.  3. W każdy plaster mięsa zawiń po porcji szpinaku i sera. Zawiń, zepnij i podsmaż na oleju. Włóż do musu, piecz w 180 st. C przez 25 minut.

  • szpinak, kurczak

  • Zapiekanka z kaszą, szpinakiem i jajkami

    Składniki: ●200 g kaszy gryczanej ●1/4 opakowania zamrożonych lub świeżych liści szpinaku ●marchewka ●mała cukinia ●granulowany czosnek ●sól, pieprz ●4 jajka ●olej ●bulion ●ew(...). 2. Marchew i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przesmaż na rozgrzanym oleju ze szpinakiem, dopraw solą i czosnkiem. Wyjmij kokilki i dodaj do kaszy warzywa, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem...

  • ...duża porcja witamin,błonnika,żelaza...

  • ...wieprzowina,wołowina, wątróbka wieprzowa - po 30 dag każdego, kajzerka, jajo, marchewka, szczypta soli , pieprzu i gałki muszkatułowej, 5 dag ziaren słonecznika; na nadzienie :15 dag szpinaku , 25 dag twarogu ,3 średnie cebulki, ząbek czosnku, olej do smażenia...

  • Smaczna marchewka zasmażana idealna do obiadu.

  • Smoothie bowl, czyli zielony zastrzyk energii

    Jesienna aura powoli daje nam się we znaki, dlatego warto już dziś zadbać o swoją odporność. Rozpocznij od pożywnego śniadania i w dosłownie kilka minut wyczaruj pyszne i sycące Smoothie bowl. Jarmuż, szpinak i marchewka zapewnią solidną dawkę niezbędnych witamin, a pyłek pszczeli i jadalne kwiaty sprawią, że obok Twojej kolorowej miseczki nikt nie przejdzie obojętnie.

  • Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka...

Artykuły na temat: szpinak i marchewka
  • Jajka i marchewka na bujną fryzurę

    ...i skóry. Ponadto marchew zawiera biotynę, która może pobudzić wzrost włosów. Do dobrych źródeł beta-karotenu zalicza się też słodkie ziemniaki, szpinak i jarmuż. Kolejnym sposobem zapobiegającym wypadaniu...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść szpinak

    Uważany jest za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a badacze już wiele lat temu udowodnili jego przeciwzapalne właściwości. To bogate źródło przeciwutleniaczy i flawonoidów zaliczane jest do grupy pokarmów spowalniających starzenie i mających silne właściwości antynowotworowe. To jednak nie wszystko! Oto siedem powodów, dla których warto jeść szpinak przez cały rok.

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Jak polubić zdrowe jedzenie?

    ...tygodniach poddają się, bo zdrowe jedzenie jest czymś, co, jak twierdzą, nie przechodzi im przez gardło. Czy jest jakiś sposób na to, byśmy zdali sobie sprawę, że gotowana marchewka czy szpinak może cieszyć...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Dania z kalafiora

    Kotleciki z sałatką z soczewicy Przygotowanie: Opłukaną soczewicę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 10 minut, odcedzamy i studzimy. Szpinak płuczemy...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Naleśnikowe różności

    Klasyczne z serem to łatwizna! Ale z brokułami, szpinakiem lub kaczką? Wspaniałe!

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...