• Informacje na temat:

    szpinak cale liscie

Przepisy na temat: szpinak cale liscie
  • Warto jeść szpinak!

    Słynny bohater z bajki zyskiwał niewiarygodną krzepę po spożyciu puszki szpinaku. Czy taki sam efekt spotka Ciebie po zjedzeniu kilku zielonych listków? To całkiem możliwe! Może nie uda się wygrać morskiej batalii z wielorybem, ale dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów!

  • ...duża porcja witamin,błonnika,żelaza...

  • Przepisy na weekendową biesiadę

    .... Posyp koperkiem. Rolada szpinakowa 1. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj rozdrobniony szpinak. Duś, przypraw solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i bazylią. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, startą skórkę z cytryny i posiekaną, ugotowaną wcześniej marchewkę. Dodaj obydwa sery.  2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Wysmaruj masą szpinakową i zwiń w rulon. Lekko...

  • Szpinak z pomidorkami jako dodatek do mięs i ziemniaków, duże właściwości prozdrowotne , warto wypróbować.

  • Kuchnia na cały tydzień

    .... Podlej wodą lub bulionem. Duś chwilę. Posyp startym parmezanem. Kulebiak Sposób przygotowania 1. Na oliwie zrumień pokrojony czosnek i posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj liście szpinaku. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś 10 minut.  2. Orzechy pinii upraż na suchej patelni i dodaj do szpinaku wraz z ricottą. Ciasto podziel na dwie części. Na jednej...

  • smaczny dodatek do obiadu.

  • Pyszne dania obiadowe

    Zupa szpinakowa Sposób przygotowania W garnku rozgrzej masło, dodaj szpinak i podsmaż (w przypadku mrożonego szpinaku smaż do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i smaż jeszcze ok. 1 min. Do garnka przełóż obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, seler w drobną...

  • moja wersja szpinaku

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Pierś indyka z rękawa Składniki: - duży filet z piersi indyka - ok. 8 dag sera pleśniowego lub feta - 20 dag mrożonego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki śmietany 12 proc. - jajko - sól i pieprz - 2/3 szkl. bulionu drobiowego - roszponka i małe pomidory do dekoracji Sposób przygotowania: - W garnku rozmroź szpinak, dodaj posiekany czosnek, śmietanę, jajko, dopraw solą...

  • szpinak, kurczak

Artykuły na temat: szpinak cale liscie
  • Szpinak, jakiego nie jadłaś

    Jeśli uważasz, że dania ze szpinakiem są mdłe, to znaczy, że nie próbowałaś dobrze przyrządzonego!

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Tagliatelle z wiosennym szpinakiem i o kinie dla dzieci

    Na wczorajsza kolacje zrobilam to wiosenne danie... polaczylam swieze tagliatelle z mlodymi listkami szpinaku. czesc byla podsmazona czesc surowa. Do tego...

  • Antyoksydanty to substancje znane z tego, że odmładzają, zapobiegają powstawaniu nowotworów i wielu chorób. Ale mają też drugą, zupełnie inną twarz. Fot. 123RF.COM Tlen jest nam niezbędny do życia – to wiemy wszyscy. Jednak równocześnie tlen jest cząsteczką uszkadzającą żywe komórki organizmu w procesie nazywanym utlenianiem, czyli oksydacją, która jest naturalną częścią procesów życiowych. W jej wyniku powstają wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu (w skrócie ROS). Książka kucharska:...

  • Zioła, które warto zbierać

    ...​Gdy tylko wybierzesz się za miasto, rozejrzyj się wokół, czy nie rosną tam lecznicze zioła. Maj to doskonały czas na zbiory. Nie trzeba wcale zbierać ogromnej ilości roślin, by potem cieszyć się ich leczniczą mocą. Najlepiej zbierać je w słoneczny, suchy dzień do koszyka lub płóciennej torby, unikać foliowych torebek. Susz je w ciemnym przewiewnym pomieszczeniu lub uchylonym piekarniku...

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Cieciorka dobra na wszystko

    ...hinduskich przypraw, dodać szpinak i ugotowaną cieciorkę i danie obiadowe gotowe. Albo dodać do zupy jarzynowej. Cieciorka świetnie łączy się ze szpinakiem i z pomidorami. W każdej arabskiej kafejce...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Pięć zielonych koktajli polecanych przez specjalistów od żywienia

    ...medycyny komórkowej i terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Autor bloga www.gotujzdrowo.com. Kocha gotowanie i wszystko, co z nim związane. Witaminowy koktajl ze szpinakiem Przepis: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Superskładnik: Szpinak To chyba najpopularniejsza liściasta baza zielonych koktajli, ze względu na swój neutralny smak. Nie będzie ci przeszkadzał, nawet...

  • Oleje wzbogacają smak potraw i są też ich aromatycznym uzupełnieniem. Wiele z nich posiada także szereg innych zastosowań. Fot. 123RF/Picsel Nie tylko mają szerokie zastosowanie w kuchni, ale są też bardzo przydatne w kosmetyce oraz wspomagają leczenie wielu uciążliwych schorzeń. Po które oleje warto sięgać najczęściej? Rafinowany czy nierafinowany? Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane dostarczają do organizmu wiele witamin, makro- i mikroelementów oraz naturalne Niezbędne Nienasycone...