• Informacje na temat:

    szparagi w szynce wielkie

Przepisy na temat: szparagi w szynce wielkie
  • Szparagi z sosem rabarbarowo-winnym

    ...mąki ziemniaczanej Pieprz 500 g szynki w plasterkach Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 minut). Szparagi obrać, odciąć zdrewniałą końcówkę. Gotować(...) maśle. Szparagi wyjąć z wody, podawać z ziemniakami, szynką i sosem.

  • Pyszne, proste i efektowne ;D

  • Sezon na szparagi

    ...  Szparagi są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i - najważniejsze -przepyszne! Tym bardziej dziwi niewielka popularność tego warzywa w Polsce, gdzie uprawia się go zaledwie około 4 tysięcy ton rocznie(...). Szparagi wspomagają koncentrację i pamięć dzięki zawartym w nich związkom, które biorą udział w metabolizmie tkanki nerwowej. Mają też pobudzające, odprężające i odmładzające działanie oraz oczyszczają...

  • Sezonowo ,smacznie i zdrowo. Typowa hiszpańska przystawka.

  • Szparagi zapiekane z szynką

    ..., - 1/2 łyżeczki cukru, - sol, pieprz. Przygotowanie: Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Pędy zalać niewielką ilością wody, osolić, dodać cukier i1/3 tłuszczu, gotować przez 15-20 min(...) do sosu, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Po 2 szparagi zawijać w plasterek szynki, układać w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem...

  • Sezon na szparagi

    Sezon na szparagi w pełni. Jeżeli zastanawiasz się jak je przyrządzić skorzystaj z naszych przepisów.

  • Bardzo smaczne i efektowne danie. Jako przystawka, lub jako danie glowne.

  • Chrupiąca szynka szwarcwaldzka skrywa pod sobą zielone szparagi i soczysty kawałek schabu. Dzięki zapieczeniu mięsa w gofrownicy mamy gotowe mięso w 5 minut.

Artykuły na temat: szparagi w szynce wielkie
  • Smaki letnich podróży

    ..., podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wlać gorący bulion, zamieszać raz i zostawić, aż płyn się wchłonie. Ryż może się lekko przypiec od spodu. Szafran namoczyć, wlać do ryżu. Szparagi umyć, pokroić, dodać(...) objętość, starannie przepłukać i odcedzić. Ziarna zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Zieleninę umyć, osuszyć, posiekać (część odłożyć), dodać do masy, wymieszać, doprawić do...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • ...upieczeniu posyp odrobiną papryki suszonej. 3. Ze szparagami i szynką parmeńską Najpierw przygotuj ciasto oraz sos pomidorowy - według powyższych przepisów. Następnie zajmij się dodatkami. Szparagi umyj(...) w plastry mozzarellę, szparagi oraz plastry szynki. 4. Ze szpinakiem i grzybami Przygotuj ciasto i sos pomidorowy według klasycznych przepisów, a następnie zajmij się dodatkami. Grzyby dokładnie...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Jedz jak nasi piłkarze!

    ...obciekł. 6. Natnij skórkę świeżych pomidorów, sparz je w gorącej wodzie, ostudź i obierz. Usuń z nich nasiona i pokrój w kostkę. 7. Szparagi obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblanszuj w osolonej...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

  • Cytrynowy cake według Pierre Hermé i o tym co przyrządzić na Święta Wielkiejnocy?

    ...później. Francuzi zresztą śniadania jedzą niewielkie i słodkie zazwyczaj. Nasze wędliny, żurek byłyby więc raczej tutaj niemożliwe. Mam więc w domu od lat wielkanocny obiad i kolację. Śniadanie tego(...) naszego sernika bo z ricotta i z dużą ilością kandyzowanych owoców. I oczywiście cała masa czekoladowych jajek, zajączków, dzwonków…   Świąteczna kolacja: -          szparagi mimosa jak co roku...

  • Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej? Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...kiszone, fasolka szparagowa, bób, soczewica, soja, cukinie, kabaczki, bakłażany, brukselka, pory, selery, szpinak, szparagi, brukiew, kalarepy, rzodkiewki, cykoria, botwinka, rzeżucha, dynia itd(...), czerwone i białe oraz świeżo sporządzone soki. Niewielkie ilości naturalnych substancji słodzących: miodu, cukru trzcinowego, fruktozy, stewii, ksylitolu (cukru brzozowego). Fragment książki "Dojrzała...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak, to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły za wyjątkowy przysmak. Jednak...